Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Τι κρύβει το μήνυμα της Γέλεν για τις αγορές

Τζάνετ Γέλεν, Αμερικανίδα οικονομολόγος και Πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας(Fed)
Οι αγορές μπήκαν στο τρενάκι του τρόμου της Federal Reserve την Παρασκευή, καθώς οι δηλώσεις των στελεχών της στο συνέδριο του Jackson Hole μπέρδεψαν περισσότερο τους επενδυτές.

 Στη βασική της ομιλία, η επικεφαλής της Fed Janet Yellen δήλωσε ότι αυξάνονται τα
επιχειρήματα υπέρ της αύξησης επιτοκίων, σε μια δήλωση που προκάλεσε αρχικά μια αξιοσημείωτα ήπια αντίδραση στις αγορές.
Οι πιθανότητες για κίνηση το Σεπτέμβριο -κάτι που δεν διαψεύδεται στις δηλώσεις της Yellen- υποχώρησαν μετά την ομιλία, ενώ οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν έντονα.

'Η Yellen δεν είναι υπέρ των επιθετικών ανακοινώσεων για την πολιτική της στο Jackson Hole, το βλέπει περισσότερο σαν ένα ακαδημαϊκό forum', σημειώνει ο Dominic Konstam, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην Deutsche Bank. 'Δεν θεωρώ ότι είχε στόχο να ανακοινώσει μια αύξηση επιτοκίων'.
Ωστόσο, η αρχική φλεγματική αντίδραση των αγορών άλλαξε όταν ο αντιπρόεδρος της Fed Stanley Fischer δήλωσε στο CNBC ότι το μήνυμα Yellen ήταν ότι βρίσκεται στο τραπέζι η αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η λεκτική παρέμβαση του Fischer ανέτρεψε την εικόνα στις αγορές, καθώς οι traders συνειδητοποίησαν την πιθανότητα μιας δεύτερης αύξησης επιτοκίων μετά την κίνηση του περασμένου Δεκέμβρη.
 Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε από τα χαμηλά του 1,52% μετά την ομιλία της Yellen στα υψηλά δύο μηνών του 1,62%, ενώ η πιθανότητα μιας αύξησης επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, όπως υποδηλώνεται στα futures των επιτοκίων, εκτινάχθηκε στο 40% από 28% νωρίτερα την Παρασκευή.
Πολλοί traders και επενδυτές είναι ακόμη σε διακοπές, κάτι που οδήγησε σε υπερβολές, αλλά η μπερδεμένη αντίδραση των αγορών είναι ενδεικτική της δυσκολίας της Fed να περάσει το μήνυμά της. Μετά από επανειλημμένα λάθος σήματα για το πότε θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, πολλοί traders και επενδυτές είναι πιο επιφυλακτικοί στις δηλώσεις των μελών της, κάτι που περιπλέκει τη δουλειά της κεντρικής τράπεζας. 'Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πρόβλημα επικοινωνίας και εντείνεται εδώ και καιρό', αναφέρει ο Gregory Peters της Prudential Fixed Income.
 'Κανείς δεν τους πιστεύει πια. Οι αγορές έχουν αποκτήσει ανοσία στα μηνύματα της Fed και πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο'.

Μια σειρά στελεχών της Fed δήλωναν την άνοιξη ότι επίκειται αύξηση επιτοκίων, κάνοντας πίσω τον Ιούνιο εν μέσω ανησυχιών για το βρετανικό δημοψήφισμα περί Brexit. Και ενώ με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Fed θα έπρεπε να αναμένονται δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος, οι επενδυτές θεωρούν ότι μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης είναι το ανώτατο δυνατό σενάριο για το 2016.
Οι πιθανότητες για δύο αυξήσεις επιτοκίων διαμορφώνονται μόλις στο 15%.
Επιπροσθέτως, η Fed επιχειρεί να διαχειριστεί δύο προφανώς αντικρουόμενα μηνύματα. Ενώ 'μαζεύει' τις προβλέψεις της για τη μακροπρόθεσμη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας -και ως εκ τούτου, περιορίζει τις εκτιμήσεις της για το ύψος που θα ανέλθουν τελικά τα επιτόκια- επιμένει ότι παραμένει σε τροχιά για να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων βραχυπρόθεσμα.

Το μπέρδεμα φάνηκε και στην ομιλία της Yellen. Όπως ανέφερε, εν μέσω ισχνής αύξησης της παραγωγικότητας, ο κύκλος αυξήσεων επιτοκίων ενδέχεται να ολοκληρωθεί πιο κοντά στο 2%, σε σχέση με τη μέση πρόβλεψη 3% στις τελευταίες εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας.
Τα επίπεδα αυτά είναι πολύ κοντινότερα στην εκτίμηση της αγοράς για το πού θα έπρεπε να κινούνται τα 'ουδέτερα' μακροχρόνια επιτόκια στις ΗΠΑ, κάτι που έχει επιπτώσεις στην τρέχουσα νομισματική πολιτική. Όπως έγραψε και ο πρώην πρόεδρος της Fed Ben Bernanke στο blog του πριν το συνέδριο του Jackson Hole, μια χαμηλότερη πρόβλεψη για τα μακροχρόνια επιτόκια 'υποδηλώνει ότι η τρέχουσα πολιτική δεν είναι τόσο επεκτατική όσο θεωρούνταν. Με μικρότερη απόσταση να διανυθεί ως τα ουδέτερα επίπεδα των επιτοκίων, οι αυξήσεις επιτοκίων αντιμετωπίζονται ως λιγότερο επείγουσες ακόμη και από τους εμπλεκόμενους που θεωρούνται επιθετικοί (σ.σ. hawkish)'.

Ωστόσο, μια σειρά μελών της Fed άφησαν να εννοηθεί ότι ενισχύεται η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων και ο William Dudley, ο συντηρητικός πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης. Ετσι, η παρέμβαση του κ. Fischer την Παρασκευή φαίνεται να 'απαντά' στην αρχική χαλαρή αντίδραση των επενδυτών, όταν η κ. Yellen άφησε να εννοηθεί ότι είναι στο τραπέζι μια αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η Federal Reserve θέλει να διασφαλίσει ότι οι αγορές είναι προετοιμασμένες για σφιχτότερη νομισματική πολιτική, χωρίς να την υπόσχεται ξεκάθαρα, δένοντας τα χέρια της σε περίπτωση που τα μακροοικονομικά στοιχεία ανατρέψουν ξανά τα δεδομένα, όπως την άνοιξη. 'Η Fed δεν θέλει να υποθέσουν οι αγορές ότι η συνάντηση του Σεπτεμβρίου θα είναι 'νεκρή'', επισημαίνει ο Konstam της Deutsche Bank.

Το τελευταίο μπέρδεμα αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη σημασία της ανακοίνωσης για την αμερικανική αγορά εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων κάνουν λόγο για δημιουργία 265.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από το όριο των 200.000 αναμένεται να ενισχύσει το σενάριο μιας ακόμη αύξησης επιτοκίων.
'Δεν γνωρίζω αν θα κάνουν κίνηση τον Σεπτέμβριο, αλλά νομίζω ότι θέλουν να μπορούν να το κάνουν', εξηγεί ο κ. Peters. 'Αν η επόμενη έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας είναι ισχυρή, ο Σεπτέμβριος μπαίνει πραγματικά στο παιχνίδι'.

απο την

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου