Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Οι εξελίξεις στην Τουρκία «αρνητικές για τον ελληνικό τουρισμό»


Αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό στην Ελλάδα χαρακτηρίζει την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης.


Όπως εξήγησε σε συνάντηση με δημοσιογράφους, τα όποια οφέλη προκύψουν από τουρίστες άλλων χωρών που θα επιλέξουν την Ελλάδα αντί για την Τουρκία θα είναι μικρότερα από τις απώλειες που

αναμένονται από τους Τούρκους τουρίστες που θα επισκέπτονταν τη χώρα αν δεν είχε γίνει απόπειρα πραξικοπήματος.

Φέτος αναμένονταν περίπου 1,2 εκατ. Τούρκοι επισκέπτες έναντι 1,1 εκατ. το 2015.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία και η πορεία του οδικού τουρισμού είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα για τη φετινή σεζόν.

Ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι στο πρώτο εξάμηνο η πτώση του οδικού τουρισμού φτάνει το 8%, εκτίμησε όμως ότι εάν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κινηθούν ιδιαίτερα ανοδικά, τότε το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό ως προς τις αφίξεις και τα έσοδα.

Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι οι αεροπορικές αφίξεις θα αυξηθούν από 5% έως 6%, και τα έσοδα με τη σειρά τους από 1% έως 2% (ήτοι 140 εκατ. ευρώ έως 280 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι).

Ρωσία και Βρετανία

Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρωσίας, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι οι αφίξεις Ρώσων στην Ελλάδα θα κινηθούν φέτος γύρω στις 700.000, ενώ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, απόρροια των προβλημάτων στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου.

Για το Brexit, υποστήριξε ότι δεν έχει επίπτωση στις τουριστικές ροές των Βρετανών προς την Ελλάδα, ενώ για το 2017 ανοίγεται μια ευκαιρία για τη χώρας μας να κλειδώσει από τώρα το 1/3 των αφίξεων από την αγορά της Βρετανίας. Όπως είπε, ήδη, έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις για την επόμενη χρονιά (Early Bookings) και η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.

Τέλος, ο ΣΕΤΕ επεξεργάζεται συγκεκριμένο σχέδιο τρίμηνης επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, το οποίο θα στοχεύει στην προσέλκυση συνολικά 600.000 επισκεπτών. Οι περιοχές που αναμένεται να εφαρμοστεί το σχέδιο είναι η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Για το φορολογικό

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ, το μείζον πρόβλημα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι το φορολογικό. «Θα έρθει η στιγμή που θα κλαίμε όλοι μαζί, αν δεν αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές» είπε χαρακτηριστικά.

Το συνολικό ποσό που θα φορολογηθεί επιπλέον από τις τουριστικές επιχειρήσεις φέτος ανέρχεται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, τη στιγμή, που, όπως τόνισε, οι απώλειες για το κράτος φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ και προέρχονται από τις παράνομες μισθώσεις καταλυμάτων και τις απώλειες εσόδων από μη έκδοση αποδείξεων.

Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να ήταν μία χρονιά κορύφωσης των τουριστικών μεγεθών, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

Σημείωσε πάντως ότι πέραν των φορολογικών συντελεστών, που εμποδίζουν όποια τιμολογιακή ευελιξία, υπάρχει το ζήτημα της επιδότησης, μέσω ΕΣΠΑ, των μικρών καταλυμάτων, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τη μονάδα τους. Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ, ουσιαστικά, τις καθιστά εκτός επιδοτήσεων, πρόσθεσε ο κ. Ρέτσος και ζήτησε να εξεταστούν εκ νέου.

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου