Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Διεθνής καταδίκη για το αιματοκύλισμα στη Νίκαια

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας δίπλα στο φορτηγό της επίθεσης.

Σοκ και αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 84 άνθρωποι.
Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα εκτυλίχθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν ένας
άνδρας έπεσε με φορτηγό αυτοκίνητο πάνω σε πλήθη ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύονταν στο πλαίσιο της εθνικής εορτής της Γαλλίας. Τουλάχιστον 18 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο οδηγός πυροβόλησε εναντίον πολιτών πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.
«Νιώσαμε πανικό και τρόμο»
«Bλέπαμε τα πυροτεχνήματα στην κεντρική πλατεία της Νίκαιας», δήλωσε στο naftemporiki.gr μόνιμος κάτοικος της πόλης. «Ήμασταν μέσα στο πλήθος, όταν ξαφνικά η σύζυγός μου φώναξε: 
“Tρέξτε”! Γύρισα και είδα ένα “ποτάμι” ανθρώπων να τρέχει τρομοκρατημένο. Πιάσαμε γερά τα παιδιά μας από το χέρι και αρχίσαμε να τρέχουμε κι εμείς χωρίς να έχουμε ιδέα για το τι γίνεται. Νιώσαμε πανικό και τρόμο…».​
 Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο για να δει κι αυτός τη ρίψη των πυροτεχνημάτων είπε ότι είδε ένα λευκό φορτηγό να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος, προκαλώντας πανικό, και συντρίμμια να διασκορπίζονται παντού. Επικράτησε «πλήρες χάος» στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην καρδιά της τουριστικής πόλης στην Κυανή Ακτή, περιέγραψε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Ιμπέρ, ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ (ντεζ Ανγκλέ), γεγονός το οποίο εξηγεί τον τραγικό απολογισμό.
Πριν περάσει μια ώρα από την τραγωδία, η νομαρχία Αλπ-Μαριτίμ έκανε λόγο για μια επίθεση και κάλεσε τους πολίτες της Νίκαιας να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Μεγάλη δύναμη αστυνομικών και στρατιωτικών αναπτύχθηκε στο κέντρο της Νίκαιας, όπου έσπευσε επίσης μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων. Αποκλείστηκε επίσης η πλατεία Μασενά, στο κέντρο της Νίκαιας, σύμφωνα με άλλον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Γνωστός στην αστυνομία ο οδηγός του φορτηγού
Ο οδηγός του φορτηγού και δράστης της αιματηρής επίθεσης, ήταν γνωστός στη γαλλική αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.
Κατά την ίδια πηγή, ο οδηγός ήταν 31 ετών και είχε γεννηθεί στην Τυνησία, ενώ δεν φαίνεται να ήταν γνωστός στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.
Ολάντ: Παρατείνεται για τρεις μήνες το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον γαλλικό λαό ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως δεν χωράει αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα» και πρόσθεσε πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας». 
Κατόπιν των συζητήσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι οι 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας θα παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, και πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα παραταθεί για άλλους τρεις μήνες.
«Θα εντείνουμε κι άλλο τη δράση μας στο Ιράκ και στη Συρία» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Ολάντ και διεμήνυσε ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν στο έδαφός μας».
Κάλεσε τους Γάλλους να επιδεικνύουν τη «μέγιστη επαγρύπνηση», καθώς «ολόκληρη η Γαλλία» είναι αντιμέτωπη με την τρομοκρατική απειλή, παρά τα «πολλά μέτρα» που έχουν ήδη ληφθεί.
Η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας
«Είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας», έγραψε ο δήμαρχος της πόλης, Κριστιάν Εστροζί, στο twitter.
Η χθεσινοβραδινή επίθεση είναι η πιο σοβαρή επίθεση που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων την 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.
Καταδίκη και μηνύματα αλληλεγγύης προς τον γαλλικό λαό
Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή ηγέτες και αξιωματούχοι σε όλη την υφήλιο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την επίθεση στη Νίκαια και θα συνεχίσει να ενημερώνεται, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεσμεύθηκε μέσωTwitter ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πολεμήσει την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της.
«Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός της Ε.Ε.», έγραψε σε μήνυμά του Twitter, προσθέτοντας, "Θα δείξουμε αποφασιστικότητά αλλά και ενότητα".
«Είμαστε όλοι ενωμένοι και νιώθουμε αποστροφή για τη μαζική δολοφονία στη Νίκαια» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της Ασίας και της Ε.Ε., η οποία διεξάγεται στη Μογγολία. «Είμαι πεπεισμένη ότι, παρά τις δυσκολίες, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη» πρόσθεσε η καγκελάριος.
«Μια επίθεση εναντίον της Γαλλίας αποτελεί και επίθεση εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου», ανέφερε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ σε γραπτό του μήνυμα, με το οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την πολύνεκρη επίθεση.
«Η σκέψη μου και η συμπάθειά μου βρίσκονται αυτές τις δύσκολες ώρες με τα θύματα, τους συγγενείς τους και όλους τους συμπατριώτες σας», πρόσθεσε.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου