Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία-Ο στρατός ανακοινώνει πως έχει τον έλεγχο της χώρας


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία καθώς o τουρκικός στρατός ανακοίνωσε αργά σήμερα πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη.

O Πρωθυπουργός της χώρας Μπιλαλί Γιλντιρίμ αναγνώρισε σε δηλώσεις του ότι βρίσκεται σε
εξέλιξη πραξικόπημα από μερίδα των ένοπλων δυνάμεων αλλά ότι «αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο».

Αναμένεται διάγγελμα και του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που φέρεται να είναι ασφαλής.

H γέφυρα του Βοσπόρου αλλά και του Σουλτάνου Φατιχ Μεχμέτ έχουν αποκλειστεί από στρατιωτικά οχήματα ενώ σύμφωνα με το CNN Turkey στρατιωτικά οχήματα και μονάδες του στρατού έχουν αναπτυχθεί στις εισόδους της γέφυρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Ανώνυμες πηγές της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρουν σε διεθνή πρακτορεία ότι στρατιωτικές κινήσεις έχουν καταγραφεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας στην Άγκυρα έχει τεθεί σε επιφυλακή. Παρά το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κλείσει, μαρτυρίες κάνουν λόγο για πτήσεις αεροσκαφών και στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

απο τη Καθημερινή

Ο στρατός ανακοινώνει πως έχει τον έλεγχο της χώρας 

 Απόπειρα πραξικοπήματος από τμήμα του Τουρκικού στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία, όπως παραδέχτηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ που υποσχέθηκε την συντριβή του κινήματος
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην χώρα, δηλώνοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση. 

Ο Τουρκικός στρατός με ανακοίνωσή του ανέφερε πως ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας. Άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πάντως πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων. Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

Μετά τις πληροφορίες περί χαμηλών πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών στην Άγκυρα και το κλείσιμο της κυκλοφορίας στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν, μεταδίδει την πληροφορία ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα. 

 Αυτό που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο περίεργη είναι το γεγονός ότι ενώ αναφέρονται πληροφορίες για χαμηλές πτήσεις, ασθενοφόρα στο γενικό επιτελείο κλπ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν κάποια πληροφορία που να δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο οποίος μετέδωσε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Παράλληλα, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν αργά σήμερα, χωρίς να αναφερθεί η αιτία.

Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες στις οποίες φαίνεται η στρατοχωροφυλακή να έχει διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει προς το παρόν. Ωστόσο οι εικόνες δείχνουν τανκς πάνω στις δύο γέφυρες.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης την πληροφορία ότι στην ‘Αγκυρα πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://www.hurriyetdailynews.com/gendarmerie-blocks-entrance-to-bridges-in-istanbul.aspx?pageID=238&nID=101669&NewsCatID=341, http://www.telegraph.co.uk/news/2016/07/15/turkey-low-flying-jets-and-gunfire-heard-in-ankara1/, http://uk.reuters.com/article/uk-turkey-istanbul-bridges-idUKKCN0ZV2FF 

http://mignatiou.com/2016/07/praxikopima-stin-tourkia-stous-dromous-ta-armata-f-16-pano-apo-tin-agkira/  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου