Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Το δραματικό παρασκήνιο για το «πραξικόπημα της δραχμής»

 Α. Τσίπρας-Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ

Είναι 2 Ιουλίου 2015, ένα χρόνο πριν δηλαδή, και ο Πάνος Καμμένος κάνει μια δήλωση που προκαλεί σάλο και πολλά ερωτήματα.
Λέει ο υπουργός Αμυνας, λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα:
 'Στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη
σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας.
 Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό'.
Πολλοί πάγωσαν στην ιδέα ότι θα έβγαινε ο ελληνικός στρατός να διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας, όταν το Σύνταγμα λέει ρητά ότι αυτό είναι δουλειά της Αστυνομίας. Εικόνες από τη χούντα ήρθαν στο μυαλό όλων, όμως, έπειτα από λίγες ώρες πολιτικής σύγκρουσης η δήλωση του Καμμένου πέρασε στα 'ψιλά' απλά ως... γραφική.

Σήμερα και μετά τις αποκαλύψεις του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, για το 'σχέδιο Χ' που είχε εκπονήσει ο ίδιος με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη, αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν ήταν τυχαίο. 'Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών.
 Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν'.

Κάποιοι, επομένως, είχαν στο μυαλό τους... επέμβαση του στρατού, παρά το γεγονός πως αυτό το σενάριο είχε αποκλειστεί από τον πρωθυπουργό από τον Μάιο του 2015.
 Οταν δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας πήρε στα χέρια του την απόρρητη έκθεση με τα βήματα που προέβλεπε το 'plan B' και τρόμαξε από αυτά που διάβαζε.
 Ηταν η περίοδος εκείνη όπου ο πρωθυπουργός συγκρούστηκε με το λεγόμενο 'σύστημα Βαρουφάκη' και έκανε τη στροφή προς μια πιο συνετή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσαν οι αναφορές του Γκάλμπρεϊθ στο βιβλίο του για την 'περιπέτειά' του στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στον πρώην υπουργό Οικονομίας, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο 'ροκ σταρ' οικονομολόγος πιθανότατα να βρεθεί αντιμέτωπος με τους πρώην συναδέλφους του στη Βουλή, σε περίπτωση που κληθεί να 'απολογηθεί' σε μια Εξεταστική Επιτροπή.
Κι εφόσον δεν έχουν παραγραφεί πιθανά αδικήματα, ο κ. Βαρουφάκης ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Στις 26 Ιουλίου αναμένεται 'μάχη' στη Βουλή για το αν θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.

 Εκεί θα πρέπει να εξηγήσει τρία βασικά θέματα:
1. Ποιος του έδωσε εντολή να εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε... Βενεζουέλα. Εχουν δηλαδή και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ευθύνες για το 'plan X', που σήμερα προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις.
2. Το σχέδιο αυτό υπήρχε περίπτωση να ενεργοποιηθεί και ποιος θα πατούσε το κουμπί της 'πυρηνικής βόμβας';
3. Ποιοι ήταν οι 'πραξικοπηματίες της δραχμής';
Ο ίδιος έχει αφήσει αρκετές φορές να εννοηθεί ότι και το Μέγαρο Μαξίμου ήταν γνώστης του 'πολεμικού συμβουλίου' που είχε στηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Τζ. Γκάλμπρεϊθ.
Πριν από μερικούς μήνες ο γνωστός οικονομολόγος είπε ότι ο ίδιος ως συντονιστής της 'μυστικής ομάδας' είχε εξουσιοδότηση από τον πρώην υπουργό: 'Η εξουσιοδότησή του (Βαρουφάκη) δόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού. Τελευταία φορά είδα τον πρωθυπουργό στα τέλη Φεβρουαρίου. Δεν έχω απευθείας γνώση για τη σχέση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό. Ήμασταν βέβαιοι ότι εργαζόμασταν υπό επίσημη εξουσιοδότηση. Δεν είχαμε κάποια άλλη εντύπωση'. Αλλά και στο τελευταίο του άρθρο ο οικονομολόγος μιλά ξεκάθαρα για εντολή Τσίπρα.

Ο ίδιος ο Βαρουφάκης σε πρόσφατα tweets έδειξε τον πρωθυπουργό για το 'plan X'. Εξαπολύοντας τα βέλη του από το tweeter, ο Γιάννης Βαρουφάκης γράφει για τον πρωθυπουργό:
 'Αν οι... δανειστές μας προετοίμαζαν σχέδιο grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας;
 Α. Τσίπρας'. Μάλιστα, συνοδεύει το tweet με δημοσίευμα που απέδιδε στον πρωθυπουργό τη δήλωση ότι 'φυσικά και είχε δώσει εντολή για Plan B'.

Επομένως, κι αν ισχύουν όσα λέει ο Γκάλμπρεϊθ, πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία είχε ζητήσει από τον Γ. Βαρουφάκη να έχει ένα δεύτερο πλάνο που θα ενεργοποιούταν σε περίπτωση που κατέρρεαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κόβονταν η χρηματοδότηση και η Ελλάδα έπρεπε να τα βγάλει πέρα μόνη της.
 Η 'επιτροπή πολέμου' συγκροτήθηκε με τρεις ? τέσσερις έμπιστους του κ. Βαρουφάκη, καθώς και τον 'ανανήψαντα' στην Ελλάδα, κ. Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος είχε βρει δίοδο επικοινωνίας και με τον Αλ. Τσίπρα, όταν πριν από μερικά χρόνια ήταν σύμβουλος του άλλου πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.

Ο φίλος του κ. Βαρουφάκης εκτίμησε προφανώς τις γνώσεις και τις διασυνδέσεις που είχε ο γιος ενός από τους κορυφαίους και πιο προοδευτικούς οικονομολόγους του 20ού αιώνα, του Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ.
Το σχέδιο προετοιμάστηκε με άκρα μυστικότητα και μέχρι τον Μάιο του 2015 ήταν έτοιμο να ενεργοποιηθεί, αλλά 'πάγωσε' από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι πλέον προφανές ότι υπό τον φόβο να 'αναζωπυρωθεί' το θέμα και να οδηγηθεί η Βουλή στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής τα 'καρφώματα' και οι αλληλοκατηγορίες θα εντείνονται για το ποιος ήταν αυτός που έδωσε εντολή για το λεγόμενο 'πραξικόπημα της δραχμής'.

Η αποκάλυψη
Οπως είχε αποκαλύψει η 'Ημερησία του Σαββάτου', 'το σχέδιο Β' ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης το είχε συζητήσει με ανώτατο τραπεζικό στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Κολωνάκι, την προεκλογική περίοδο. Τότε ο πρώην υπουργός είχε μιλήσει και για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τις προετοιμασίες για ένα παράλληλο νόμισμα ή για μελλοντική επιστροφή στη δραχμή.
Το τραπεζικό στέλεχος δεν είχε εκφραστεί επί της πρότασης, αλλά είχε μείνει έκπληκτο με την ετοιμότητα που έδειχνε ο κ. Βαρουφάκης, 'λες και είχε μελετήσει με κάθε λεπτομέρεια το πλάνο του και θα μπορούσε να το θέσει σε εφαρμογή όποτε χρειαζόταν'.
Αρκεί βεβαίως να έβρισκε την κατάλληλη ομάδα να το υλοποιήσει, κάτι που κατέστη δυνατό γύρω στον περασμένο Μάρτιο.
Οι πληροφορίες της 'ΗτΣ' λένε ότι σε συσκέψεις που έγιναν μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο Μαξίμου, ο κ. Βαρουφάκης είχε πει ξεκάθαρα τις σκέψεις του στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.
 Κάποιοι από τους κορυφαίους υπουργούς και στελέχη που άκουσαν για το 'σχέδιο Β' έμειναν έκπληκτοι με τις σκέψεις του πρώην υπουργού και δεν πίστευαν στ' αυτιά τους.
Τότε ήταν που έγινε και το επεισόδιο μεταξύ του κ. Βαρουφάκη, κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης, αλλά και άλλων που είχαν αντιδράσει με τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθούνταν.

ΔΟΥΛΕΥΕ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΛΑΝΟ ΕΠΙ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ

Τα έλεγε από παλιότερα ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ
Τα όσα γράφτηκαν από τον Αμερικανό οικονομολόγο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο Γκάλμπρεϊθ τα είχε πει και παλιότερα.
Μιλώντας πέρυσι τον Αύγουστο στην Telegraph, ο κ. Γκάλμπρεϊθ σημειώνει πως δεν είχε καμία επίσημη συνομιλία με Έλληνες αξιωματούχους και ότι η δική του εμπλοκή στο θέμα δεν πρόκειται να οδηγήσει στο να του απαγγελθούν κατηγορίες από την ελληνική δικαιοσύνη. 'Αν με ρωτήσουν οτιδήποτε, θα είμαι ευτυχής να τους απαντήσω. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά θα ένιωθα έκπληξη εάν υπάρχει κάτι περισσότερο, σε αυτή τη φάση, από μια διερευνητική αποστολή από τις ελληνικές αρχές'. Ο Αμερικανός οικονομολόγος εξηγεί ότι δούλευε πάνω στο συγκεκριμένο πλάνο επί πέντε μήνες, μέχρι τον Μάιο, ότι το έκανε αμισθί, ενώ και ο ίδιος δεν αποκαλύπτει ποια ήταν τα άλλα μέλη της ομάδας.
Στο γερμανικό Spiegel πρόσφατα ο ίδιος τονίζει ότι οι συζητήσεις για το plan B ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου. Στη συνέντευξή του παραδέχεται πως ήταν μέλος της ομάδας του πρώην υπουργού Οικονομικών, ενώ αρνείται πως σχεδίαζαν μυστικό πλάνο επιστροφής στη δραχμή.

Οσον αφορά τις φήμες για πραξικόπημα, κάτι που ο κ. Νίκος Φίλης έχει κατηγορήσει τον κ. Βαρουφάκη, είπε: 'Ποτέ δεν πραγματοποιήσαμε πολιτικές συζητήσεις, ούτε σε οποιαδήποτε λήψη αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
Έτσι, δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο'. Ο Γκάλμπρεϊθ δεν ήταν κάποιος άγνωστος στον Βαρουφάκη. Επιστήθιος φίλος του, τον συνόδευε στις Βρυξέλλες, ενώ ακόμη και πριν γίνει υπουργός είχαν κοινές απόψεις.
Σε κοινό άρθρο τους το 2013 οι δύο οικονομολόγοι βάζουν τίτλο: 'Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα', ενώ φαίνεται ότι ο Βαρουφάκης σύστησε στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Αμερικανό οικονομολόγο, που ήταν κάποτε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε περίπτωση σύγκρουσης με τους δανειστές

Τι προέβλεπε το σατανικό σχέδιο

Τόσο στο πρόσφατο βιβλίο του όσο και σε παλαιότερες συνεντεύξεις του ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ ανέφερε ξεκάθαρα τα βασικά σημεία του 'σχεδίου Χ' του κ. Βαρουφάκη.
Πρόκειται για προτάσεις που προκαλούν σοκ αλλά και οργή για τον άνθρωπο που κρατούσε τις τύχες της χώρας στα χέρια του, διαπραγματευόταν με το γνωστό αλαζονικό ύφος με τους δανειστές και παρ' ολίγο να τινάξει στον αέρα τη χώρα.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο προβλεπόταν σε περίπτωση σύγκρουσης με τους δανειστές:

• Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
• Αμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, διωγμός του Γιάννη Στουρνάρα και εγκατάσταση 'κομισάριου'. Τροποποίηση του καταστατικού της ΤτΕ για εισαγωγή νέου νομίσματος.
• Εθνικοποίηση των τραπεζών και κλείσιμο για άγνωστο χρονικό διάστημα.
• Επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή. Δηλαδή οι Ελληνες θα κοιμόντουσαν με ευρώ και θα ξυπνούσαν με νέο νόμισμα.
• Μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Είναι προφανώς η ενεργοποίηση του στρατού ώστε να αποφευχθούν επεισόδια στις τράπεζες ή σε δημόσιες υπηρεσίες.
• Επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων.
Πληρωμές με υποσχετικές, τα γνωστά IOU's, στους μισθωτούς και συνταξιούχους.
• Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, αναφέρει ο κ. Γκάλμπρεϊθ.
• Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιγραφές που κάνει ο Γκάλμπρεϊθ:
'Μπήκα στο υπουργείο Οικονομικών από την άθλια είσοδο και ανέβηκα με τον σαραβαλιασμένο ανελκυστήρα στον έκτο όροφο, στο γραφείο του υπουργού, έναν χώρο χωρίς καμία άλλη πολυτέλεια πέρα από την ανεμπόδιστη θέα προς το Κοινοβούλιο στην απέναντι πλευρά της Πλατείας Συντάγματος.
 Στο υπουργικό γραφείο εκείνο το βράδυ δεν υπήρχαν ούτε προσωπικό, πέρα από δύο γραμματείς, ούτε επίσημοι υπολογιστές, ούτε έγγραφα.
 Το ασύρματο δίκτυο θα άρχιζε να λειτουργεί την επομένη. Κάποιος είχε αφήσει μια εικόνα στο ράφι πίσω από το γραφείο του υπουργού. Θα εξακολουθούσε να βρίσκεται εκεί πέντε μήνες αργότερα.
 Τα πρώτα λόγια που μου απηύθυνε ο φίλος μου ήταν: 'Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα''.

Το σχέδιο Β
'Ο Γιάνης Βαρουφάκης μού είχε ζητήσει στα τέλη Μαρτίου να αρχίσω την προετοιμασία του 'Σχεδίου Β' -ή 'Σχεδίου Χ', όπως το ονομάζαμε-, μιας συνοπτικής περιγραφής του τι θα κάναμε εάν ναυαγούσαν οι διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να βγει από το ευρώ. Αυτό και έκανα επί έξι σχεδόν εβδομάδες, στηριζόμενος σε οικονομική και νομική βοήθεια και κάποια ελάχιστη εμπειρική γνώση από ντόπιους.
Το ζήτημα ήταν ευαίσθητο από πολιτική άποψη και απαιτούσε απόλυτη μυστικότητα, γεγονός που περιόριζε τόσο τις επικοινωνίες μας όσο και αυτά που μπορούσαμε να μάθουμε.
 Η πρόγνωσή μας περί εχθρικής εξόδου δεν ήταν ποτέ αισιόδοξη, και όσο καταγράφαμε ζητήματα και προκλήσεις γινόταν όλο και λιγότερο - σε βαθμό που, όπως πιστεύω σήμερα, μεγαλοποιούσε τις δυσκολίες και παρέβλεπε ορισμένες ευοίωνες προοπτικές.

Τελικά αυτό δεν είχε καμιά σημασία. Αν και πραγματοποιήθηκε (όπως πληροφορήθηκα αργότερα) μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από εμάς, και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε για πρακτικούς λόγους με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου'.
 'Για να είμαστε ακριβείς, το 'πολεμικό συμβούλιο' δημιουργήθηκε γύρω στα μέσα Μαρτίου, λίγο πολύ σε μια συνάντηση στο Λονδίνο. Δεν το αποκαλέσαμε ποτέ έτσι. Ονομάζαμε την ομάδα μας ομάδα 'Σχεδίου Β' (ή 'Σχεδίου Χ').

Εξακολουθούσαμε να δουλεύουμε μέχρι τις αρχές Μαΐου, οπότε παρουσιάσαμε μια εκτενή περίληψη με τη μορφή υπομνήματος στον υπουργό Οικονομικών.
Το υπόμνημα περιέγραφε τα κυριότερα βήματα, τις νομικές αρχές και τα νομικά ζητήματα, καθώς και τα επιχειρησιακά προβλήματα που ενδεχομένως συνδέονταν με την αποχώρηση από την Ευρωζώνη, διαδικασία για την οποία δεν υπάρχει σαφής διαδρομή ή παραπλήσιο προηγούμενο.
Εργαζόμαστε με πλήρη μυστικότητα, χρησιμοποιώντας ασφαλείς επικοινωνίες και συχνά δρώντας εκτός υπουργείου ή και εκτός χώρας.
Σε μία περίπτωση, όταν ενημερώναμε τον υπουργό (στο Παρίσι), είχαμε βάλει τα κινητά τηλέφωνα σ' ένα ψυγείο του ξενοδοχείου'. 'Για να αναπτύξουμε τις ιδέες μας, στηριχτήκαμε σε δημοσιευμένη βιβλιογραφία (που είναι περιορισμένη), συγκριτική εμπειρία ειδικά από τη Νότια Αμερική, μερικές πολύ διακριτικές βολιδοσκοπήσεις στην Αθήνα, και στις προσωπικές οικονομικές και δημοσιονομικές γνώσεις μας και την κοινή λογική'.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν και το αδιέξοδο γινόταν όλο και πιο φανερό, προέκυψε η ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις προοπτικές που θα είχε η Ελλάδα εκτός του ευρώ.
Σ' αυτό το σημείωμα στον Γιάνη παρουσίαζα τις απόψεις μου, εν μέρει αντιδρώντας σε ένα έγγραφο των διαπραγματεύσεων που είχε φέρει προς συζήτηση στα τέλη Απριλίου.

απο την

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου