Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

«Εμπειρίες της κρίσης και προκλήσεις του αύριο» - Τι λένε 4 κορυφαίοι managers



Η κρίση δημιουργεί όχι μόνο προβλήματα αλλά και ευκαιρίες, υπογράμμισαν οι Β. Καζάς, Α. Κεραστάρης, Α. Παντελιάδης και Θ. Παπανικολάου, μιλώντας σε εκδήλωση. 
«Βαρίδι» το υψηλό κόστος του χρήματος αλλά και η συχνά αναίτια «εχθρική» στάση της πολιτείας. 

Τέσσερις Διευθύνοντες Σύμβουλοι πολύ σημαντικών επιχειρήσεων, όλοι τους απόφοιτοι της ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), τίμησαν προχθές με την παρουσία τους ως ομιλητές την
εκδήλωση REUNION ΑΓΟΡΑ 2016, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αντωνιάδου.

Πλήθος αποφοίτων, που μετέχουν στην «Αγορά Διοικητικής και Επιχειρηματικής Σκέψης», την οποία έχει διοργανώσει ο επί δεκαετίες διατελέσας καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Ιορδάνης Λαδόπουλος, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το panel στο οποίο συμμετείχαν ο Βασίλης Καζάς, Managing Partner της Grant Thornton, o Αντώνης Κεραστάρης, Group CEO της Intralot ΙΝΛΟΤ -2,11%, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου σούπερ μάρκετ METRO και ο Θανάσης Παπανικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Goodys-Everest.

Με θέμα «Οι εμπειρίες της κρίσης και οι προσκλήσεις του αύριο» και συντονιστή τον -επίσης απόφοιτο της ΑΣΟΕΕ- Διευθυντή του Euro2day.gr Γιώργο Παπανικολάου, το panel έδωσε αφορμή για πολλές ερωτήσεις του κοινού, με άξονα όχι μόνον την τρέχουσα επικαιρότητα και τα προβλήματα που συναντά η επιχειρηματικότητα, αλλά και τις προοπτικές της στην Ελλάδα.

Παρά τις αντιξοότητες, οι ομιλητές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι η κρίση δημιουργεί όχι μόνο προβλήματα αλλά και ευκαιρίες, κι ότι αισθάνονται έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων ξένων εταιριών, εντός αλλά και εκτός ελληνικού εδάφους.

Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ξεχώρισαν το υψηλό κόστος του χρήματος, ίσως το πιο καίριο σημείο στο οποίο θεωρούν ότι μειονεκτούν απέναντι των ξένων εταιριών, αλλά και το δυσμενές περιβάλλον που δημιουργεί το κράτος, μέσω της φορολογικής πολιτικής, της γραφειοκρατίας, αλλά και της συχνά αναίτια «εχθρικής» στάσης του απέναντι στην επιχειρηματικότητα.

Την τιμητική τους είχαν επίσης θέματα αποτελεσματικής οργάνωσης, αλλά και η έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, στη διαρκή επιμόρφωσή του και στη λειτουργία της επιχείρησης ως μιας πραγματικής «ομάδας» με κοινούς σκοπούς και στόχους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της METRO Αριστοτέλης Παντελιάδης μίλησε για την ισχυρή παρουσία της εταιρίας του στον εμπορικό τομέα και  διαρκή επέκτασή της και μέσω εξαγορών (πρόσφατα διέσωσε ως επενδυτής τη Βερόπουλος), σημειώνοντας ότι παρά τις ανακατατάξεις, η πλειονότητα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο παραμένει ελληνική, ενώ πολλές είναι οι ξένες εταιρίες που μπήκαν στην αγορά, τελικά όμως αποχώρησαν.
Τόνισε δε ότι κατά την άποψή του ο ανταγωνισμός είναι ευπρόσδεκτος, απ' όπου κι αν προέρχεται, υπογραμμίζοντας ότι οι ξένες αλυσίδες συνεισέφεραν στον εκσυγχρονισμό του κλάδου και στη λειτουργία του με αναβαθμισμένα πρότυπα.
Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην περίπτωση της Μαρινόπουλος, καυτηριάζοντας τις πολιτικές της συγκεκριμένης εταιρίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οφθαλμοφανώς πωλούσε στη χονδρική με τιμές σημαντικά κάτω του κόστους, προκειμένου να εμφανίζει υψηλούς τζίρους.

Ο CEO της Intralot ΙΝΛΟΤ -2,11% Αντώνης Κεραστάρης αναφέρθηκε στη διεθνή παρουσία του ομίλου και στο μικρό αναλογικά ποσοστό του κύκλου εργασιών που πραγματοποιείται πλέον στην ελληνική αγορά, σημειώνοντας ότι ειδικά μετά την έλευση της κρίσης, το γεγονός ότι η εταιρία είναι ελληνική επιδρά πολλές φορές ανασταλτικά, καθώς η χώρα μας έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά έντονη αρνητική δημοσιότητα.
 Πρόσθετο μειονέκτημα, το οποίο συνεχίζει να επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του ομίλου, το υψηλό κόστος δανεισμού, εξαιτίας του κινδύνου χώρας και των ιδιόμορφων συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα.

Στην ανάγκη συγχωνεύσεων και εξαγορών, αλλά και στο μέγιστο θέμα του εξορθολογισμού της φορολογικής πολιτικής στον κλάδο της εστίασης, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή αλλά και η μαύρη εργασία, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Goodys-Εverest, σημειώνοντας ότι η αύξηση του φόρου στην εστίαση επιδρά καταλυτικά όχι μόνο στην αύξηση της φοροδιαφυγής αλλά και στη μείωση των θέσεων εργασίας.
Παρ' όλα αυτά, ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει διαρκώς, αυξάνοντας την κάλυψη του δικτύου καταστημάτων, εκμεταλλευόμενος τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την αύξηση του τουρισμού αλλά και ενισχύοντας την παρουσία του στο εξωτερικό.
Ο κ. Θανάσης Παπανικολάου τόνισε ότι ο κλάδος ζητά από την πολιτεία μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 9% προκειμένου να αυξηθεί η νομιμότητα, άρα και τα έσοδα, να καθιερωθεί η ημερήσια απόδοση ΦΠΑ, να εισαχθεί υποχρεωτικά η αποδοχή πληρωμής με κάρτα, ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, αλλά και να ισχύσουν αποτρεπτικά πρόστιμα κι όχι πρόστιμα-χάδι για τη μη έκδοση αποδείξεων.

«Οι εταιρίες που πετυχαίνουν, σκέφτονται διαφορετικά», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Βασίλης Καζάς, Managing Partner της Grant Thornton Greece, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ύπαρξης κοινού σκοπού, της μακροπρόθεσμης εστίασης, της συναισθηματικής δέσμευσης των στελεχών, αλλά και της συνεργασίας με την κοινωνία, ενώ δεν παρέλειψε να αναδείξει τη σημασία της καινοτομίας και της αυτο-οργάνωσης, υπό την έννοια της εμπιστοσύνης στις ικανότητες των ανθρώπων της εταιρίας και της παροχής δυνατοτήτων αυτοπροσδιορισμού και δημιουργίας νέων ιδεών.
Όπως σημείωσε, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, η Grant Thornton Greece εστίασε στην ενίσχυση της κουλτούρας της, επένδυσε σε ανθρώπους, νέες υπηρεσίες και προϊόντα, κι έτσι μέσα σε επτά χρόνια αύξησε τα έσοδά της κατά 89% και διπλασίασε το απασχολούμενο προσωπικό, από 250 σε 500 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου