Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Το δραματικό τέλος της πτωχευμένης Fokas

H Fokas, μία από τις ισχυρότερες εταιρείες ένδυσης και υπόδησης πτώχευσε τον Μάρτιο του 2014 με την απόφαση 4668 του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
 Έκτοτε τα ακίνητά της όσες φορές και εάν βγήκαν σε πλειστηριασμό παραμένουν στα αζήτητα, ενώ
τα αποθέματά της, ρούχα, υφάσματα, είδη σπιτιού βρίσκονται σε ανήλιαγες αποθήκες περιμένοντας αγοραστή. Ωστόσο, η κρίση έχει καταστήσει μη ελκυστικά ακόμη και περιουσιακά στοιχεία που "βγαίνουν στο σφυρί”, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές, με αποτέλεσμα το τέλος χρεοκοπημένων εταιρειών να είναι δραματικό. Η Fokas, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, οφείλει σε 9 προμηθευτές 40,8 εκατ. ευρώ, με το ήμισυ του συγκεκριμένου ποσού να οφείλεται σε τράπεζες και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ακόμη, χρωστά 33,3 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους.

Επαναλαμβανόμενοι πλειστηριασμοί

Αυτό το διάστημα, ύστερα από την λήξη της παρατεταμένης αποχής των δικηγόρων, πλειστηριάζονται εκ νέου αντικείμενα και εξοπλισμός που βρίσκονταν στα καταστήματά της. Πρόκειται για πλειστηριασμούς επαναλαμβανόμενους, που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα ωσότου βρεθεί αγοραστής. Επιφάνειες εργασίας, ράφια, γυάλινες πόρτες, καθρέπτες, βιβλιοθήκες, τραπέζια είναι ορισμένα μόνο από τα αντικείμενα που εκπλειστηριάζονται στο γραφείο πτωχεύσεων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Και εάν "μικροπράγματα” αξίας μερικών δεκάδων ευρώ, που ανήκουν στα 38.000 τεμάχια ειδών ένδυσης και υπόδησης, παραμένουν στα αζήτητα, τα ακίνητα της Fokas μοιάζουν να είναι καταδικασμένα.

Πρόκειται για:

-κέντρο logistics, συνολικού εμβαδού 12.600 τ.μ., στην περιοχή του Ωραιοκάστρου στα Δυτικά της Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγάζει τις υποστηρικτικές λειτουργίες και την κεντρική διοίκηση. Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης εμπορευμάτων και γραφείων της χώρας που βρίσκεται  σε οικόπεδο έκτασης 25,5 στρεμμάτων.

-κτήριο αποθήκης στην περιοχή "Φοίνικας", στα ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, συνολικού εμβαδού 2.316 τ.μ.

Το λουκέτο


Η Φωκάς διέθετε παρουσία στο λιανεμπόριο από το 1936, οπότε τα τρία αδέρφια Απόστολος, Λέανδρος και Οδυσσέας Φωκάς, ίδρυσαν την Βεργόπουλος, έχοντας αρχικά δραστηριοποιηθεί ως μικροπωλητές στην ιστορική στοά Σαούλ της Θεσσαλονίκης.
Το 1958 η εταιρεία απέκτησε τη σημερινή της επωνυμία, ενώ το 1978 εγκαινιάστηκε το πολυκατάστημα 7.500 τ.μ. στην οδό Τσιμισκή, με τους Θεσσαλονικείς να έχουν "συνδέσει" την εταιρεία με το πλούσιο κοινωνικό έργο της.

Το 1990 η επέκταση της Φωκάς συνεχίστηκε, στα μέσα της δεκαετίας προχώρησε σε συμφωνία με την Esprit και τέλη 1990 - αρχές 2000 ο όμιλος σχεδίαζε την είσοδό του στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, το 2010, άρχισαν για την εταιρεία- της οποίας ο, γεννηθείς το 1925, πρόεδρος Λέανδρος Φωκάς ξεκίνησε ως μικροπωλητής στη Θεσσαλονίκη-τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Τη συγκεκριμένη χρονιά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ζημιές ύψους 7,6 εκατ. ευρώ από κέρδη άνω των 210 χιλ. ευρώ το 2009.

Τότε η Fokas πραγματοποίησε πωλήσεις της τάξης των 70 εκατ. ευρώ οι οποίες είχαν κόστος 42,5 εκατ. ευρώ. Το κόστος δηλαδή αντιπροσώπευε ποσοστό άνω του 60% του κύκλου εργασιών. Τα υψηλά αυτά έξοδα, τα μεγάλα κόστη διοικητικής λειτουργίας και η αύξηση των υποχρεώσεων, όπως προκύπτει από τις δημοσιοποιημένες λογιστικές καταστάσεις, σε συνδυασμό με τη ραγδαία πτώση των πωλήσεων από το 2010, οδήγησαν σε ζημιές την Fokas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου