Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Οι ηλικιωμένοι έκριναν το αποτέλεσμα του Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τις πολλαπλές διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό της Βρετανίας ανέδειξε η ψήφος στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.
 Στο ερώτημα «Επιθυμείτε την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή την
αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση» ποσοστό 48,1% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της παραμονής και 51,9% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης.

H προσέλευση στις κάλπες ήταν αυξημένη σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές (72% αντί 67% στις βουλευτικές εκλογές) αποτυπώνοντας τον ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα της αναμέτρησης.

Τα χρώματα του εκλογικού χάρτη επιβεβαίωσαν την προεκλογική εκτίμηση ότι το Λονδίνο και η Σκωτία επρόκειτο να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., ενώ η υπόλοιπη χώρα υπέρ της αποχώρησης.
 Ομως, η προσέλευση στις κάλπες στη Σκωτία ήταν κάτω του μέσου όρου, με αποτέλεσμα η συγκομιδή ψήφων υπέρ της παραμονής να είναι φτωχή.

Το ίδιο συνέβη και στη μερίδα των ψηφοφόρων που εκφράστηκε θετικότερα από όλες σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
 Πρόκειται για τη δημογραφική κατηγορία 18 έως 24 ετών.
Οι νέοι θεωρούν δεδομένη την ένταξη της Βρετανίας στην Ε.Ε., αφού γεννήθηκαν μέσα σε αυτήν, ενώ ο πολύχρωμος χαρακτήρας του Ηνωμένου Βασιλείου, που τόσο φάνηκε να ξενίζει τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους, δεν ενοχλεί αυτή την ηλιακή κατηγορία.
Ωστόσο, ό,τι και αν πιστεύουν, οι νέοι είχαν μια δυσκολία να το εκφράσουν στην κάλπη, αφού στην ηλικία αυτή καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αποχής.
Πολλοί σχολιαστές που εξέφρασαν τη θλίψη τους για το γεγονός ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι αποφάσισαν «μονομερώς» ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν εκτός Ε.Ε. παρέβλεψαν το γεγονός ένας στους δύο νέους δεν μπήκε στη διαδικασία να ψηφίσει.

Σε ό,τι αφορά τις κομματικές προτιμήσεις, οι Εργατικοί (υπέρ της Ε.Ε. σε ποσοστό 70%) αποδείχθηκαν πιο πιστοί υπέρμαχοι της Ε.Ε. από τους Συντηρητικούς (κατά σε ποσοστό 57%).

 Η γενική αυτή εικόνα δεν κρύβει, ωστόσο, την αδυναμία του Εργατικού Κόμματος να επηρεάσει τα φτωχά προάστια πολλών αγγλικών πόλεων, τα οποία ψήφισαν κατά πλειοψηφία Brexit.
Η μετατόπιση αυτή σηματοδοτεί είτε ότι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Εργατικών αψήφησαν την κομματική γραμμή στο συγκεκριμένο ζήτημα είτε ότι έχουν εγκαταλείψει τους Εργατικούς και αλληθωρίζουν προς την κατεύθυνση του UKIP. 
Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ διαθέτει μόλις έναν βουλευτή στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς η υποστήριξη προς το κόμμα αυτό στη βρετανική επικράτεια απέχει πολύ από τα επίπεδα που απαιτούνται για την εκλογή βουλευτή με βάση το πλειοψηφικό σύστημα.

Τρεις πυλώνες

O Φάρατζ βάσισε την εκστρατεία του σε τρεις πυλώνες, την αντίθεση προς τη μετανάστευση, τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της Ε.Ε. και τα εμπόδια που θέτει η Ε.Ε. στην επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς να διευκρινίζει στην εκστρατεία του ότι τα εμπόδια αυτά αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος ή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η συσχέτιση της ψήφου υπέρ του Brexit με τη μετανάστευση ήταν πιο εμφανής στα ανατολικά Μίντλαντς. 
Οι περιοχές αυτές, που είχαν δει ελάχιστους μετανάστες μέχρι τη στιγμή που η Ε.Ε. διευρύνθηκε προς ανατολάς, κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του Brexit.

 Στην υπόλοιπη χώρα, όμως, το Brexit «πάτωσε» στις περιοχές που είχαν τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές.
Το Λονδίνο, που απορρόφησε το ένα τρίτο των 330.000 καθαρών αφίξεων του 2015, ψήφισε με τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.
Αντίθετα, το Κάσλ Πόιντ στο Εσεξ, που είδε μόλις 81 αφίξεις το 2015, ψήφισε με 72% υπέρ του Brexit.

(REUTERS)

απο τη kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου