Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Τι βλέπουν οι αναλυτές για στερλίνα και ευρώ μετά το Brexit


Το σοκ του Brexit φέρνει τα πάνω κάτω στις προβλέψεις των διεθνών αναλυτών τόσο για την πορεία της στερλίνας όσο και το μέλλον του ευρώ.
Παρά τη σημερινή ανάκαμψη των αγορών μετά το ισχυρό sell-off των τελευταίων ημερών, οι
μεγάλες επενδυτικές τράπεζες δεν αναμένουν το 'μαύρο ' τοπίο να αλλάζει σύντομα.

Credit Agricole
Μετά την απόφαση της Βρετανίας φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της στερλίνας είναι πλέον εξαιρετικά αυξημένες, όπως επισημαίνει η Credit Suisse. Όπως είχε σημειώσει νωρίτερα, στην αναπάντεχη περίπτωση ενός Brexit, η ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου θα προσεγγίσει τα επίπεδα του 1,30 και η ισοτιμία ευρώ/στερλίνας το 0,85.
Όπως σημειώνει, η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να ενεργήσει εκ νέου, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση της αγοράς καθώς το βρετανικό νόμισμα θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις για πολύ διάστημα ακόμη.

Danske Bank
Ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bak, Jakob Christensen, εκτιμά ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα σημειώσει βουτιά στο 1,07 μέσα στους επόμενους 3 μήνες.
Όπως τονίζει, μετά το Brexit η τράπεζα αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και πλέον βλέπει να αγγίζει το 1,09 μέσα στον επόμενο μήνα, το 1,14 στο επόμενο εξάμηνο και το 1,14 στο επόμενο 12άμηνο, από 1,11, 1,14 και το 1,18 πριν.
Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, η αυξημένη πολίτικη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη και οι προοπτικές για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, θα βαρύνουν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

RBC Capital Markets
Θα χρειαστούν μήνες ή πολλά τρίμηνα για να έχουμε επαρκή στοιχεία για τις ακριβείς συνέπειες που έχει το Brexit και η αύξηση της αβεβαιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η βρετανική οικονομία αναμένεται να πέσει σε ύφεση, με το σοκ στην εμπιστοσύνη να αφαιρεί από 2% έως και 4% από το βρετανικό ΑΕΠ, σημειώνει ο Adam Cole, επικεφαλής αναλυτής στης αγοράς νομισμάτων στην RBC Capital Markets
'Φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ότι αυτό, ή η πολιτική απάντηση σε αυτό, έχει αποτιμηθεί πλ πλήρως στην τιμή της στερλίνας ', όπως τονίζει.
Παρά το πρόσφατο sell-off, 'οι κίνδυνοι για τη στερλίνα εξακολουθούν να είναι καθοδικοί και ο στόχος μας έναντι του δολαρίου είναι στο επίπεδο του 1,20- 1,25 έως τα τέλη του 3ου τριμήνου ', υπογραμμίζει ο Cole.
'Το sell-off στη στερλίνα έναντι του δολαρίου θα βαρύνει και το ευρώ, το οποίο θα πλησιάσει τα επίπεδα του 1,00 κατά το τρίτο τρίμηνο, έναντι του αμερικάνικου νομίσματος ', προσθέτει.

Societe Generale
Η Societe Generale εκτιμά ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει ένα περαιτέρω 10% και το ευρώ περίπου 5% μέσα στο επόμενο 12άμηνο.
Όπως τονίζει, η στερλίνα θα διαπραγματεύεται στο 1,20 έναντι του δολαρίου καθώς η βρετανική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και θα αυξηθεί η αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια οικονομία.
Όπως προσθέτει, η ζημία για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, εμ την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται προς το 1,08 τις επόμενες εβδομάδες.

Goldman Sachs
Η απόφαση της Βρετανίας αλλάζει ριζικά τις προοπτικές της στερλίνας και θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία, με την αμερικάνικη οικονομία να μην αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά, όπως σημειώνει η Goldman Sachs.
Έτσι, η νέα πρόβλεψη της για την ισοτιμία EUR / GBP είναι 0,85, 0,82 και 0,78 σε 3, 6 και 12 μήνες (από 0,76, 0,74 και 0,70 πριν), αντανακλώντας την ασθενέστερη προοπτική της στερλίνας κατά το επόμενο έτος.
Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η στερλίνα θα ανακάμψει κάπως με την ισοτιμία EUR / GBP να μειώνεται στο 0,70 σε ορίζοντα 24 μηνών (έναντι 0,65 στις προηγούμενες προβλέψεις της GS) και, στη συνέχεια, στο 0,65 σε ορίζοντα τριών ετών.
Προς το παρόν η Goldman αφήνει αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, ωστόσο τονίζει ότι το Brexit είναι ένα σοβαρό σοκ για την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία πάλευε να ανακάμψει πριν το δημοψήφισμα. Ο κίνδυνος είναι ότι η πρόβλεψη για ένα επίπεδο στο 0,95 στους επόμενους 24 μήνες και στο 0,90 σε 36 μήνες, μπορεί να συμβεί νωρίτερα, ιδίως η ΕΚΤ προχωρήσει και πάλι σε πιο δυναμική χαλάρωση.
Η εκτιμήσεις για την ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου διαμορφώνεται στο, 1,32, 1,34 και 1,35 σε ορίζοντα 3, 6 και 12 μηνών αντίστοιχα.

Barclays
EUR / USD: Η Barclays αναμένει αρχικά μία κίνηση προς το 1,0910 και στη συνέχεια προς το 1,0840, πριν αγγίξει το 1,0710.
GBP / USD: Η Barclays δηλώνει bearish και αναμένει μια κίνηση προς την κατεύθυνση του 1,3015 και στη συνέχεια στην περιοχή του 1,2750.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου