Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Το Brexit δεν… κουνάει τα καράβια των εφοπλιστών


Το φορολογικό καθεστώς της Βρετανίας που έλκει τους εφοπλιστές είναι ανεξάρτητο των ευρωπαϊκών κανόνων.
Ο χρόνος θα δείξει τις τελικές συνέπειες. 

Χωρίς... μποφόρ, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κινείται το ελληνικό shipping στο Λονδίνο, αναφορικά με την εξέλιξη του Brexit.
Αν και είναι αρκετά πρώιμο να
προβλέψει κανείς τα «απόνερα» της εξόδου των Αγγλων από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν φαίνεται να επηρεάζεται ο ρυθμός και η έκταση των δραστηριοτήτων των Ελλήνων εφοπλιστών, που κατά ένα μεγάλο μέρος έχουν την έδρα τους σε βρετανικό έδαφος.

Και ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του City -στο οποίο η ελληνική παρουσία είναι αισθητή, λόγω του ότι το ελληνικό στοιχείο εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ναυτιλιακά δρώμενα- παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και αφουγκράζεται ήδη τις πιθανές δονήσεις, δεν φαίνεται εκ πρώτης να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες.
Χαρακτηριστική είναι η άποψη που εξέφρασε στο euro2day.gr υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας με μεγάλη διεθνή εμπειρία, που γνωρίζει καλά και το αγγλικό οικονομικό γίγνεσθαι.
Οπως εξήγησε:
«Το φορολογικό καθεστώς που καθιστά τη Μεγάλη Βρετανία ελκυστική για τους εφοπλιστές είναι ανεξάρτητο από τις ευρωπαϊκές οδηγίες».
«Είναι οι ίδιοι οι φορολογικοί νόμοι της Μεγάλης Βρετανίας» -προσθέτει η ίδια ανώτατη πηγή- «που ισχύουν για όλους τους μη Βρετανούς που θέλουν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι, από όπου και αν προέρχονται. Σαν αποτέλεσμα, εκτιμώ ότι τίποτε δεν θα αλλάξει για αυτούς τους επιχειρηματίες ή εφοπλιστές, λόγω της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Την ίδια στιγμή, σε ανάλογο ύφος, τραπεζίτης με μακρά εμπειρία στο shipping, σε ελληνική και ξένη τράπεζα, διευκρίνιζε στο euro2day.gr τα εξής:
«Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς πώς θα αντιμετωπίσει το Λονδίνο τους ξένους επενδυτές, όταν η Αγγλία βγει εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά θα ήθελα να σχολιάσω ότι από μόνο του το Brexit είναι εντελώς ανεξάρτητο με τη ναυτιλία, οπότε δεν αναμένω ότι θα επηρεασθεί, τουλάχιστον σε συζητήσιμο βαθμό».
Βεβαίως, το Brexit είναι μια προοπτική που θα επηρεάσει τη βρετανική οικονομία και ενδεχομένως δημιουργήσει δεδομένα, που σήμερα δεν έχουν φανεί, αν και το φορολογικό και επενδυτικό πλαίσιο της χώρας, σταθερό εδώ και χρόνια, δεν είναι εύκολο να μεταβληθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου