Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Όλοι εναντίον όλων

Καθώς εντείνονται οι επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου σε Συρία και Ιράκ, η ιδιότυπη ανάμειξη των μεγάλων δυνάμεων στον πόλεμο καθιστά τις εξελίξεις όχι και τόσο ευοίωνες.
Μιας και δεν υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση για το ποιος μάχεται ποιον και γιατί.

Ο τρόπος μετάδοσης των ειδήσεων δεν αφήνει περιθώρια να
γίνει κατανοητό ποιος μάχεται για «καλό σκοπό» μιας και είναι δυσδιάκριτα τα οπωσδήποτε αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και γεωπολιτικές επιδιώξεις ΗΠΑ και Ρωσίας στην περιοχή.



Το Ιράκ, πάντως, θεωρείται αποκλειστικά πεδίο ενδιαφέροντος των ΗΠΑ ενώ στη Συρία, η Ρωσία έχει φτάσει για στρατιωτική συνδρομή μετά από αίτηση της διεθνώς αναγνωρισεμένης κυβέρνησης, την οποία προσπαθούν να ανατρέψουν οι ΗΠΑ που ενισχύουν τους αντικυβερνητικούς αντάρτες, τους Κούρδους της Συρίας και έχουν παραδεχθεί ότι δραστηριοποιούνται σε συριακό έδαφος αμερικανικές ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι πλέον πρόσφατες αεροφωτογραφίες από τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (Drones) πιστοποιούν την προώθηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή, 37 χιλιόμετρα από την Ράκα που αποτελεί - κατά κάποιο τρόπο- την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
 Οι κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων και εκτοξευτήρων ρουκετών, έχουν πάρει επίκαιρες θέσεις γύρω από την πόλη, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ανακατάληψης στο στρατηγικό σταυροδρόμι Zakiyah στα σύνορα ανάμεσα στη Χάμα και τη Ράκα.



Οι πληροφορίες που φθάνουν από την πόλη είναι συγκεχυμένες και ανεπιβεβαίωτες, αλλά αναφέρουν –σύμφωνα με το RT.com- ότι υπάρχει εξέγερση εναντίον των τζιχαντιστών μαχητών του ISIS (Daesh) και περί τους 200 μαχητές έχουν περάσει στην απέναντι πλευρά και μάχονται εναντίον των πρώην συντρόφων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες πού διαρρέουν από την περιοχή οι μάχες κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες καθώς σημειώνονται απασκιρτήσεις στους κόλπους των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη σε ορισμένες συνοικίες της Ράκα έχει υποσταλεί η μαύρη σημαία του Χαλιφάτου και έχει αντικατασταθεί από την συριακή σημαία.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ήδη οι γειτονιές al-Dareiyeh, al-Ramileh, al-Ferdows, al-Ajili και al-Bakri, δεν ελέγχονται πλέον από τους τζιχαντιστές, που είχαν καταλάβει τη Ράκα τον Αύγουστο του 2014.



Οι εξελίξεις όμως αναμένεται να είναι δραματικές για τους κατοίκους, καθώς εντείνεται η πολιορκία της πόλης τόσο από τις δυνάμεις του συριακού στρατού, αλλά και Κούρδους μαχητές.



Τουλάχιστον 270 άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν «από βομβαρδισμούς μαχητικών οργανώσεων σε συριακές πόλεις», όπως ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Νωρίτερα χθες το ρωσικό κέντρο συντονισμού στη Συρία ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 100 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό κουρδικής περιοχής στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός, σε μια σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε με την στήριξη ρωσικών δυνάμεων, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, προέλασε προς την επαρχία Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης.
Η επίθεση ήταν η τρίτη στη σειρά μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου τις πρόσφατες εβδομάδες, την ίδια στιγμή που οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται προς την Φαλούτζα, ενώ αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης προέλασαν με την υποστήριξη δυνάμεων του δυτικού συνασπισμού (που ηγούνται οι ΗΠΑ), προς την πόλη Μανμπίζ (επαρχία Χαλέπι) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.



Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην επίθεση της Παρασκευής εισήλθε στα όρια της επαρχίας Ράκα, έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας σε εδάφη που ελέγχει το Χαλιφάτο σε ανατολικές περιοχές της γειτονικής επαρχίας Χάμα. Τα κρατικά συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Παρασκευή ότι ο στρατός κατέκτησε εδάφη και προκάλεσε σοβαρές απώλειες στους τζιχαντιστές.

Το Παρατηρητήριο υποστηρίζει πως τουλάχιστον 26 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, καθώς και εννέα στρατιώτες του στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων. Όπως σημείωσε η ΜΚΟ, η προέλαση του στρατού σημαίνει πως οι συριακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε απόσταση σχεδόν 40χλμ από μια περιοχή όπου οι αντάρτες με την στήριξη των ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει παράλληλη επίθεση για να απομονώσουν τα προπύργια των τζιχαντιστών στο βόρειο Χαλέπι. Δηλαδή, από τις περιοχές που ελέγχουν ανατολικά από τον Ευφράτη ποταμό, όπου βρίσκεται η Ράκα.

Οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ αντάρτες επίσης πραγματοποίησαν προελάσεις σε επίθεση εναντίον περιοχής που ελέγχει το Χαλιφάτο στην επαρχία Χαλέπι, με αφετηρία την περιοχή Μανμπίζ, όπου συνέχισαν να καταλαμβάνουν περισσότερα εδάφη, σύμφωνα με πηγές των κουρδικών δυνάμεων και του Παρατηρητηρίου.

Ένα χρόνο πολιορκείται η Μοσούλη

Εδώ κι έναν χρόνο οι συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή της Μοσούλης μάχονται πλάι-πλάι, με την υποστήριξη των Αμερικανών για την κατάληψη της πόλης. Αλλά έχουν ξεκαθαρίσει πως η πτώση της πόλης, δεν πρόκειται να σημάνει και το τέλος του πολέμου. «Όλες οι περιοχές ανατολικά του Τίγρη, ανήκουν στο Κουρδιστάν», υποστηρίζει ο ταξίαρχος Halgord Hikmat, των Πεσμεργκά. «Δεν απαιτούμε κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο, αλλά το ποτάμι είναι ένα ξεκάθαρο σύνορο».

Σε χωριστές επιχειρήσεις, μαχητές ισλαμικών οργανώσεων, υπό την ηγεσία του Μετώπου Αλ Νούσρα εδραίωσαν τις νίκες τους το τελευταίο 24ωρο στο βόρειο Χαλέπι, σύμφωνα με αντάρτικες οργανώσεις.
Περισσότεροι από 1.000 αντικαθεστωτικοί μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση ενάντια σε θέσεις του συριακού στρατού, νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, ανέφερε το ρωσικό κέντρο συντονισμού στη Συρία με χθεσινή ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Ρωσία να μην επιτίθεται εναντίον του μετώπου al-Nusra



Oι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που έχουν σταλεί στη Συρία, μάχονται δίπλα σε μια ποικιλόχρωμη συμμαχία ανταρτικών ομάδων που η μία δεν βλέπει με καλό μάτι την άλλη. Έτσι, στην περίπτωση που τελικά ηττηθεί το Χαλιφάτο θεωρείται σίγουρο πως οι ομάδες αυτές θα στρέψουν η μία τα όπλα εναντίον της άλλης. Ένας άλλος παράγοντας που λίγο αναφέρεται στην συριακή κρίση, είναι οι σχέσεις του Ισραήλ με ορισμένες από τις ανταρτικές δυνάμεις που κάθε άλλο παρά «καθαρές» θεωρούνται- όπως η αλ Νούσρα.

«Η Ουάσιγκτον ζήτησε από τη Μόσχα, να μην πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του (κλάδου της αλ-Κάιντα στη Συρία) μετώπου al-Nusra που συμμετέχει με τους μετριοπαθείς (αντικαθεστωτικούς) αντάρτες στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών», όπως αποκάλυψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών , ωστόσο απάντησε πως οι «μετριοπαθείς αντάρτες» θα πρέπει να εγκαταλείψουν τους κόλπους εξτρεμιστικών δυνάμεων και τις θέσεις που κατέχουν τρομοκράτες, όπως από καιρό έχουμε συμφωνήσει».

Ο Λαβρόφ δήλωσε ακόμη, πως «η Ρωσία πιστεύει πως θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα και πλέον αποφασιστικά μέτρα, για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου και των άλλων τρομοκρατικλων ομάδες -όπως η αλ-Νούσρα- και αυτός θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας αν θέλουν να τερματισθεί η συριακή κρίση».

Ισραηλινός δάχτυλος

Τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τις κατηγορίες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών για την αλ-Νούσρα; Μα, το Ισραήλ. Από την αρχή της συριακής κρίσης το καθεστώς της Δαμασκού συνεχώς κατηγορούσε το Ισραήλ πως παίζει κρυφό ρόλο.

Ακόμη και έκθεση του ΟΗΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο, δικαιολογεί ορισμένα επιχειρήματα για την ανάμειξη του Ισραήλ στην ενίσχυση των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη νότια Συρία και κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στα υψίπεδα του Γκολάν. Στην ίδια έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται πως οι αντάρτες μετέφεραν 89 τραυματίες, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά εδάφη του Γκολάν. Καθώς και ότι ο ισραηλινός στρατός είχε παραδώσει «κουτιά με υλικό» χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για στρατιωτικό ή φαρμακευτικό.

Γνωστός με το ψευδώνυμο Mohammad Qasim, του Μετώπου Jabhat al-Nusra, αποκάλυψε στο al-Monitor μέσω Skype, ότι στη μάχη για την κατάληψη της Κουνέιτρα στα Γκολάν στις 27 Σεπτεμβρίου, έγινε σε στενή συνεργασία του Abu Dardaa, αξιωματικού τους Ισραηλινού στρατού που εφοδίασε τους αντάρτες του Μετώπου με χάρτες που περιείχαν τις θέσεις του συριακού στρατού. «Στη διάρκεια της μάχης οι Ισραηλινοί βομβάρδιζαν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και είχαν καταρρίψει και συριακό μαχητικό», είπε ο Κασίμ.

Είναι γνωστό πως το Ισραήλ δεν κρύβει την επιθυμία του να έχει υπό τον έλεγχό του όλο το Γκολάν, πρά τις αντιρρήσεις που έχουν επανειλημμένα εκφράσει αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Στις 4 Οκτωβρίου αντικαθεστωτικοί αντάρτες σε συνεργασία με το Jabhat al-Nusra είχαν καταλάβει την πόλη Tal al-Hara βορειοδυτικά της Daraa κοντά στη Κουνέιτρα μετά από συνεννοήσεις του μετώπου Jabhat al-Nusra και των Ισραηλινών.

Ας σημειωθεί ότι με παρέμβαση του ΟΗΕ η Κουνέιτρα είχε επιστραφεί από το Ισραήλ στη Συρία, αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις πριν την εγκαταλείψουν μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, την είχαν ισοπεδώσει.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ |Reuters | Sputnik |RT. com

απο τη zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου