Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ντόμινο αλλαγών στις συστημικές τράπεζες


Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διοικητικές αλλαγές στις συστημικές τράπεζες με το έργο αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα να έχει ολοκληρωθεί από
τον ειδικό σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τη συμβουλευτική εταιρεία Spencer Stuart.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ιnsider.gr αλλαγές θα επέλθουν σε όλα τα ΔΣ των τραπεζών, ωστόσο αλλαγές σε επίπεδο ηγεσίας προβλέπονται μόνον σε Εθνική κα Τράπεζα Πειραιώς, εκτός εάν υπάρξουν ανατροπές. Οι ανατροπές αυτές σχετίζονται με τα εξής:
  • Δεδομένου ότι η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη με τα σημερινά κριτήρια κόβεται από την αξιολόγηση του ΤΧΣ, η οποία διενεργείται στη βάση των διατάξεων του ν.4340/2015 που απαγορεύουν στα «πολιτικά πρόσωπα» να μετέχουν σε ΔΣ τραπεζών, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το EuroWorking Group να υπάρξει αλλαγή στη συγκεκριμένη διάταξη, ώστε να μην αποχωρήσει η κ. Κατσέλη. 
  • Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Thomas Wieser δεν είναι θετικός στην εξέλιξη αυτή, κάτι που ισχύσει με τον ESM και τον SSM.
Στην περίπτωση που η κ. Κατσέλη αποχωρήσει από την Εθνική πληροφορίες φέρουν να εξετάζεται η λύση προσώπου για την θέση του προέδρου με βαθιά γνώση των δομών της τράπεζας.
AdTech Ad
  • Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η Spencer Stuart πέρασε από την αξιολόγησή της τον Μιχάλη Σάλλα, αναγνωρίζοντας πως ο πρόεδρος  της Πειραιώς έχει φέρει την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ. 
  • Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς οι συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν να τοποθετείται ο Κύπριος τραπεζίτης Χρήστος Παπαδόπουλος ο οποίος έχει μεγάλη διεθνή εμπειρία και μεταξύ άλλων έχει εργαστεί ως επικεφαλής των εργασιών της βρετανικής Standard Chartered στη Μέση Ανατολή.
Ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Σταύρος Λεκάκος φέρεται να αναλαμβάνει άλλο κρίσιμο πόστο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου