Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Κλείδωσε ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης - H λίστα των 7 μέτρων που θα ενεργοποιούνται με τον κόφτη


Συζητήθηκαν εκτενώς και αποφασίστηκαν το πλαίσιο λειτουργίας του «κόφτη» δαπανών, στη βάση και των συζητήσεων της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο των θεσμών
Κλείδωσαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, γνωστού και ως «κόφτη» δαπανών, στην πρωινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις
δημόσιες επενδύσεις, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τις κοινωνικές παροχές, την εκπαίδευση και την τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνουν στο «στόχαστρο».
Η κυβέρνηση οριστικοποίησε το πλαίσιο των 7 παραμέτρων,  με στόχο πάντα να αποφύγει να προχωρήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων.
Η ελληνική πλευρά κρατάει την πρωτοβουλία της επιλογής των μέτρων που θα ενεργοποιούνται σε περίπτωση αποκλίσεων, με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως ο αυτόματος μηχανισμός θα μπαίνει σε εφαρμογή μόνο αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος, στη βάση των αποτελεσμάτων, από την έκθεση της Eurostat.
Η ίδια πηγή σημειώνει ότι οι κωδικοί του προϋπολογισμού από τους οποίους θα προέρχονται οι περικοπές, θα επιλέγονται από την ελληνική κυβέρνηση και θα εκδίδεται σχετικό προεδρικό διάταγμα, ενώ αν δεν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, δεν θα λαμβάνεται κανένα περαιτέρω μέτρο.
Ωστόσο στη βάση της συμφωνίας με το κουαρτέτο των θεσμών, εάν η ελληνική κυβέρνηση, παρά τη διαπιστωμένη απόκλιση, δεν προχωρήσει στη λήψη μέτρων και στην έκδοση προεδρικού διατάγματος, τότε και μόνο τότε θα ενεργοποιείται ο αυτόματος μηχανισμός και θα περικόπτει από όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού, έχοντας προνοήσει για τις λεγόμενες ευαίσθητες «περιοχές».
Στην ουσία η κυβέρνηση θα έχει την πρωτοβουλία των επιλογών και των αποφάσεων, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως στην περίπτωση της εφαρμογής του μηχανισμού διόρθωσης, αφορά ήδη συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους με τους θεσμούς και σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα νέο μνημόνιο.
Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν περιλαμβάνονται στον κόφτη δαπανών μισθοί και συντάξεις και πως θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στα στοιχεία της Eurostat και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις ή προβλέψεις, με το ύψος προσαρμογής να αφορά συγκεκριμένες αποκλίσεις.
Όπως μάλιστα έχει αποκαλύψει το bankingnews.gr από την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται πως στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη για ένα μικρό ποσοστό ανοχής, της τάξεως του 0,25%, για την περίπτωση που υπάρξει απόκλιση, με την κυβέρνηση να καθιστά σαφές, πως τυχόν διορθώσεις θα γίνονται και από πεδίο -σκέλος των εσόδων, αλλά και των δαπανών.

Συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 16/05
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει έμμεσους φόρους, τον κόφτη δαπανών, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές την Τετάρτη και θα ψηφιστεί την Κυριακή.
Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνεδριάσει την Τετάρτη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 10 το πρωί, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ενημερώνει τους βουλευτές, ενώ δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί στη συνεδρίαση και ο πρωθυπουργός.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr σε ρεπορτάζ ο Μ. Χριστοδούλου

«Κλείδωσαν» οι τομείς από όπου θα εξοικονομούνται κονδύλια από τον αυτόματο μηχανισμό - Όλη η λίστα των μέτρων

Δημόσιες επενδύσεις, προγράμματα ΕΣΠΑ, κοινωνικές παροχές, εκπαίδευση, μεταφορές και τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνουν στο «στόχαστρο» του αυτόματου «κόφτη» πριν εκείνος ξεκινήσει να «αφαιρεί» από τον προϋπολογισμό κονδύλια που προορίζονται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης είναι οι τομείς που θα περνούν πρώτοι από το «κουρείο» των δαπανών στην περίπτωση που διακυβεύονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα (0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% του ΑΕΠ το 2017, 3,5% του ΑΕΠ το 2018).
Το μεγαλύτερο «κομμάτι» αυτού του σχεδίου (Public Spending) οριστικοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά από ένα «μπαράζ» τηλεδιασκέψεων που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές  για την μορφή και την λειτουργία του μηχανισμού διόρθωσης του ελλείμματος.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες, η ελληνικά πλευρά κατέδειξε τους κωδικούς που είναι υποψήφιοι για την εξοικονόμηση κονδυλίων χωρίς όμως να ορίσει συγκεκριμένα ποσοστά περιστολής κρατικών δαπανών δεδομένου ότι είναι νωρίς ακόμη για κάτι τέτοιο.
Άλλωστε μέχρι του χρόνου τον Απρίλιο που η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία για την Ελλάδα (έλλειμμα, χρέος κ.ά.) η κυβέρνηση έχει ένα εξάμηνο μπροστά της για να αποτρέψει την εφαρμογή του «κόφτη».

Σύμφωνα με τις ελληνικές προτάσεις, στο «μάτι» του «κόφτη» μπαίνουν:

1. Μισθοί, συντάξεις.

2.Επιδόματα με εξαίρεση αυτά που δίνονται σε ανέργους.  Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει έρευνα για όσου συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα που δεν τα δικαιούνται. Αυτό θα γίνει μέσω διασταύρωσης στοιχείων των αρμοδίων αρχών και μητρώων (π.χ. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) που θα βοηθήσουν στο να εντοπιστούν οι μη επιλέξιμοι δικαιούχοι.

3.Κονδύλια από κάθε τομέα κυβερνητικών δαπανών, όπως εκπαίδευση, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση με σκοπό την αναδιάρθρωση και την ανακατανομή πόρων που δεν έχουν αναπτυχθεί ορθά.

4.Κοινωνικές παροχές και ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα - φοροαπαλλαγές

5. Διάφορα μη μισθολογικά και μη συνταξιοδοτικά κονδύλια που έχουν φτάσει να αντιστοιχούν στο » 56% των συνολικών δημόσιων δαπανών.

6.Κονδύλια που αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο τα τελευταία χρόνια συνθλίβεται σταθερά από τα Μνημόνια. Χαρακτηριστικό στοιχείο της υπο-χρηματοδότησης είναι ότι από τα 9,6 δις. ευρώ που διατίθεντο - πριν από οκτώ χρόνια για επενδύσεις - το ποσό αυτό μειώθηκε στα 6,4 δις. το 2015. Φέτος, ο προϋπολογισμός ξεκίνησε έχοντας στην διάθεση του κονδύλια 6,75 δις. ευρώ και δεν αποκλείεται να μειωθούν περαιτέρω αν δεν βγουν οι αριθμοί όπως συνέβη και πέρυσι.

7. Πόροι που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα

Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου μέσα στις επόμενες 48 ώρες να έχει κατατεθεί για ψήφιση στην Βουλή το σχέδιο νόμου με τις διατάξεις για τον μηχανισμό του αυτόματου «κόφτη» στις δαπάνες και τις αυξήσεις στην έμμεση φορολογία. Έμμεσοι φόροι:
Πρόκειται για το κομμάτι του 1% του ΑΕΠ που λείπει από το βασικό «πακέτο» μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ και η ψήφιση του αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ.
Αντιστοιχεί σε εισπράξεις 1,8 δις. ευρώ που θα προέλθουν από αυξήσεις φόρων που θα γίνουν σε ΦΠΑ, καύσιμα, ποτά, τσιγάρα ( ηλεκτρονικά και μη) ίντερνετ, σταθερή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία, αυτοκίνητα μέχρι και στον καφέ. Αυξήσεις έρχονται και στον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ, ενώ  εξοικονομούνται 350 εκατ. ευρώ από την δημόσια μισθολογική δαπάνη.    
Το βασικό «πακέτο» με τους φόρους των 5,4 δις. ευρώ και  ο «κόφτης», τα κόκκινα δάνεια και οι  19 αποκρατικοποιήσεις που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα και οι εισπράξεις θα πάνε για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αποτελούν προϋπόθεση για την δόση των 9 έως 11 δις. ευρώ που θα λάβει η Αθήνα - και η οποία εφόσον δεν αλλάξει κάτι θα εγκριθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο η δόση αυτή - μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου - είναι συνδεδεμένη συνολικά με 17 +1 (αν περιληφθεί και ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης) προαπαιτούμενα (prior actions).

Μεταξύ αυτών είναι ακόμη :

- Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια

-Νομοθέτηση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

-Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

-Υπερ ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Το Ταμείο θα είναι ανεξάρτητο και θα έχει Διοικητικό Συμβούλιο με πέντε μέλη (τα δύο θα είναι από την πλευρά των Ευρωπαίων).
Η έδρα του θα είναι στην Ελλάδα και «προίκα» του νέου Ταμείου θα είναι εκτός από τα ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες και περιουσιακά στοιχεία 6-7 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο «αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 100.000 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού δημοσίου.
Πρέπει να εξεταστεί πώς θα αξιοποιηθούν. Κάποια με leasing, κάποια με πώληση».
Κλείνοντας είπε ότι «σήμερα αναμένουμε πάνω από 6 δισ. ευρώ έσοδα έως το 2022 και 50 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του δανείου με τους θεσμούς».
Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
Χωρίζεται σε τρία μέρη, ένα άμεσο ως προαπαιτούμενο για τη δόση, ένα τον Σεπτέμβριο του 2016 και ένα τον Δεκέμβριο του 2016.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου