Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Χρυσές λίρες: Οι τιμές, τα capital controls και οι στρεβλώσεις


Μετά από περίπου τέσσερα χρόνια συνεχούς υποχώρησης, η μεταβλητότητα που επικρατεί στις Διεθνείς Αγορές, σε συνδυασμό με τις απαισιόδοξες, συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, επαναφέρουν στο προσκήνιο το "κίτρινο μέταλλο", δικαιώνοντας τις Κεντρικές Τράπεζες που
παρέμειναν βασικοί αγοραστές σε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η λήξη του Φεβρουαρίου βρήκε τον χρυσό να καταγράφει τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη, σε διάστημα τεσσάρων ετών, καθώς τον παρελθόντα μήνα το πολύτιμο μέταλλο παρουσίασε αύξηση τιμής 10,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη, μηνιαία ποσοστιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2012 (+11,1%), σύμφωνα με τα στοιχεία της "FactSet".
Επίσης, από την αρχή του 2016, ο χρυσός παρουσιάζει διμηνιαία κέρδη 16%, απόδοση ιδιαίτερα ζηλευτή για τις τρέχουσες συνθήκες των Αγορών.
Η άνοδος του πολύτιμου μετάλλου, σε συνδυασμό με την παρατεταμένα αδύναμη εικόνα του ευρώ, έφεραν την τιμή της χρυσής λίρας σε πολύμηνα υψηλά, παρά ταύτα μάλλον ασθενική είναι η κινητικότητα που παρουσιάζεται στο "δεύτερο υπόγειο" της Τράπεζας της Ελλάδος, ίσως και λόγω σημαντικών "τεχνικών" προβλημάτων.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο τιμών Χρυσού και Χρυσών Νομισμάτων, για τις συναλλαγές της Τράπεζας της Ελλάδος με Ιδιώτες, έως το ισόποσο των 10.000 ευρώ και το οποίο εκδίδει το Τμήμα Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας, για τη λίρα Αγγλίας, η τιμή αγοράς διαμορφωνόταν στα 259,13 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 313,36 ευρώ.
Για αγορές μεγαλύτερες των 10.000 ευρώ από ιδιώτες, οι τελευταίοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον επιβάρυνση, η οποία μπορεί να φθάσει έως και τα 60 ευρώ, ανά λίρα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την τηλεφωνική επαφή με το Τμήμα Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας - Αγοραπωλησίες Χρυσού.
Από την άλλη και μετά την επιβολή των capital controls, οι αγορές χρυσών λιρών από ιδιώτες γίνονται μόνο τοις απολύτου μετρητοίς και δεν γίνονται δεκτές επιταγές, καθεστώς που ίσχυε πριν τις 26/6/2015.
Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος ιδιώτης αποφασίσει να πουλήσει στην Κεντρική Τράπεζα λίρες, εκτός από τα χρυσά νομίσματα είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει μαζί του και βιβλιάριο Τραπέζης, στον λογαριασμό του οποίου θα πιστωθούν τα χρήματα της πώλησης και λόγω των υφιστάμενων κεφαλαιακών ελέγχων θα έχει δικαίωμα ανάληψης έως 420 ευρώ εβδομαδιαίως.

Αντίστοιχα, γνωστή αγορά χρυσού στο Κολωνάκι, σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο τιμών που εξέδωσε, αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 276,64 ευρώ και πωλούσε στα 290 ευρώ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, η πληρωμή του πελάτη γίνεται τοις μετρητοίς, επιτόπου και ανεξαρτήτως ποσού, ενώ οι τιμές αγοράς επιβαρύνονται με χαρτόσημο 2,4%.
Οι διαφορές σε τιμές και διαδικασία δείχνουν τουλάχιστον χαώδεις!

απο το euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου