Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Νέο «χτύπημα» για την ΣΕΚΑΠ


Οι νέες αυξήσεις στην φορολογία καπνού πλήττουν βάναυσα την ελληνική τσιγαροβιομηχανία και φυσικά την Ξανθιώτικη ΣΕΚΑΠ.
 Και σαν να μην έφτανε αυτό, η απόφαση για την αύξηση δηλαδή του φόρου καπνού, ως κεραυνός εν αιθρία έφτασε και η είδηση για την… αναδρομική ισχύ της αύξησης από αρχές του χρόνου, όπερ σημαίνει μία πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για την ΣΕΚΑΠ.

Μόλις πληροφορήθηκε η διοίκηση τα νέα δεδομένα δόθηκε η εντολή να
σταματήσουν οι… μηχανές και η παραγωγή των τσιγάρων το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, αφού ήδη στις αποθήκες τις βιομηχανίας βρίσκονται μεγάλες ποσότητες τσιγάρων έτοιμες προς πώληση, όπερ σημαίνει ότι έχουν υπολογιστεί τα κόστη με τις προ αύξησης του φόρου τιμές, έχουν πληρωθεί και έχουν κολληθεί ήδη οι «ταινίες» της φορολογίας κλπ.

Τι σημαίνει αυτό για την βιομηχανία; Ότι θα πρέπει να χρεωθεί αυτή η ίδια την αύξηση του φόρου χωρίς την δυνατότητα να μεταφερθεί στην τιμή του πακέτου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αναλογίας του φόρου, όπου στα 3,5 ευρώ (μέσον όρο) της τελική τιμής ενός πακέτου, περίπου τα 3 ευρώ αφορούν στην φορολόγηση του προϊόντος!
Είναι επίσης ενδεικτικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο φόρος καπνού έχει αυξηθεί τουλάχιστον… 6-7 φορές, με αποτέλεσμα να πλήττονται εκτός από τους καπνιστές φυσικά και οι τσιγαροβιομηχανίες και δη οι ελληνικές!
Από την Παρασκευή και μέχρι χθες οι τσιγαρομηχανές της ΣΕΚΑΠ παρέμειναν σταματημένες εν αναμονή «νεοτέρας» απόφασης από την διοίκηση κεντρικά, αλλά και από την «Ρωσία», που δηλώνει ήδη προβληματισμένη και ιδιαίτερα θιγμένη απ’ αυτή την εξέλιξη και φυσικά από τις νέες αυξήσεις στον φόρο του καπνού που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα.

Ωστόσο ερωτηθείς ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κος Γαβριηλίδης από την «Θ», δήλωσε άγνοια για την συνέχεια, αλλά και την συνέπεια αυτής της εξέλιξης, λέγοντας πως και οι εργαζόμενοι ανησυχούν και βρίσκονται σε αναμονή των αποφάσεων της εργοδοσίας.
Από κύκλους των εργαζομένων πληροφορούμαστε επίσης, ότι τον τελευταίο καιρό στην ΣΕΚΑΠ επήλθε η πολυπόθητη «ισορροπία» μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και πόσο μάλλον, εκφράζεται ήδη η ευαρέσκεια από τις σύγχρονες αντιλήψεις και τις καινοτόμες αποφάσεις της διοίκησης υπέρ των εργαζομένων.
Η γραμμή παραγωγής είναι πολύ ικανοποιητική και συνεχής, ενώ ήδη έχει αποφασισθεί να μετεκπαιδευτούν τεχνικοί σε σύγχρονα μηχανήματα, πράγμα που σημαίνει ότι η ΣΕΚΑΠ αποφάσισε να διευρύνει τις δραστηριότητές της και να εξελίξει τα προϊόντα της.
Η νέα αύξηση του φόρου όμως στον καπνό, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ή ακόμη και «αναστολές» σ’ αυτές τις προδιαγραφές της βιομηχανίας…
Περισσότερες πληροφορίες στην αυριανή «Θ» μετά και από την οριστική απόφαση της διοίκησης για την αντιμετώπιση της νέας πρόκλησης με την αύξηση του φόρου.

πηγή: thraki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου