Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Γιατί ο «στρατηγός» της BlackRock «ψηφίζει» ευρωπαϊκές μετοχές


Ισχυρή στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών αναμένει ο Παγκόσμιος Επικεφαλής Επενδυτικής Στρατηγικής της BlackRock, Richard Turnhill, να προσφέρει η οδηγούμενη από τις καταναλωτικές δαπάνες οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

«Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης επιταχύνει, υπερβαίνοντας την
αντίστοιχη στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία το τελευταίο τρίμηνο. Η κατανάλωση έχει σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη το τελευταίο ενάμιση έτος και η καταναλωτική δαπάνη έχει συμβάλλει σημαντικά στην επιτάχυνση του πρώτου τριμήνου.
Οι χαλαρότερες πιστωτικές συνθήκες, η αυξανόμενη απασχόληση και η μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη χάρη στην άνοδο των μισθών οδηγούν αυτή την καταναλωτική ανάκαμψη. Βλέπουμε την κατανάλωση να υποστηρίζει την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» γράφει.
Ο ίδιος δηλώνει “overweight” προς τις ευρωπαϊκές μετοχές, ευνοεί τα περιφερειακά ευρωπαϊκά ομόλογα και διακρίνει επιλεγμένες ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές πιστωτικές αγορές.

Οι αγορές εργασίας είναι σε άνοδο

Ο Turnhill προσθέτει ότι οι αγορές εργασίας στην Ευρώπη βελτιώνονται, επικαλούμενος την ιταλική ως ένα παράδειγμα, ενώ ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας για την ανάπτυξη εξασθενεί, καθώς η δημοσιονομική πολιτική γυρίζει από τη λιτότητα στην επέκταση.
Επίσης, η ΕΚΤ αναμένεται να επεκτείνει τις αγορές ενεργητικού, εάν χρειαστεί, αντί να μειώσει περαιτέρω τα ήδη αρνητικά επιτόκια, καθώς οι τράπεζες δυσκολεύονται με το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.

Και τα μειονεκτήματα είναι;
Στον αντίποδα, ο Παγκόσμιος Επικεφαλής Επενδυτικής Στρατηγικής της BlackRock επισημαίνει ότι μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει μπροστά της σημαντικές αντιξοότητες, μεταξύ των οποίων ένα αδύναμο τραπεζικό σύστημα, χαμηλή εταιρική εμπιστοσύνη και έλλειψη δομικών μεταρρυθμίσεων.
«Μία επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης και ένα πιθανό Brexit αποτελούν (επίσης) βραχυπρόθεσμους κινδύνους, αλλά αυτοί φαίνεται να αποτιμώνται ήδη σε πολλά ευρωπαϊκά στοιχεία ενεργητικού που υποαποδίδουν. Ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία για τις ευρωπαϊκές μετοχές (όπως παρουσιάζεται στον δείκτη MSCI Europe) είναι 20% χαμηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου, ενώ οι short θέσεις στη στερλίνα αυξάνονται πολύ, σύμφωνα με τη δική μας ανάλυση» αναφέρει.

«Συμπέρασμα: Η οδηγούμενη από την κατανάλωση επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξςη και η χαλαρή νομισματική πολιτική, λειτουργούν θετικά για το ευρωπαϊκό ενεργητικό ρίκου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» καταλήγει.

απο το sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου