Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ποιος είναι ο αμερικανικός 'γίγαντας' που συμφώνησε με Alpha – Eurobank

η ηγετική ομάδα της ΚΚR

Η ανακοίνωση της συμφωνίας των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank με το αμερικανικό private equity KKR (Kohlberg Kravis Roberts) για τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε
επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις μέσω της πλατφόρμας Pillarstone είναι η επιχειρηματική είδηση της ημέρας.

Το KKR δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με την ελληνική αγορά καθώς είχε προηγηθεί η συμφωνία με την τράπεζα Πειραιώς το 2014. Τότε συμφωνήθηκε η μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ενήμερων και μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων καθώς και μετοχών, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στο αμερικανικό private equity, που ειδικεύεται στη διαχείριση και εξυγίανση επιχειρήσεων.
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2014 το fund είχε κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα. Τότε υπήρχαν πληροφορίες για ενδιαφέρον σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, ενώ σειρά συναντήσεων με επιχειρηματικά και πολιτικά στελέχη είχε πραγματοποιήσει ο Mattia Caprioli, ο Ιταλός τραπεζίτης, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, ο οποίος έχει αναλάβει από το γραφείο του στο Λονδίνο την διερεύνηση και εντοπισμό ευκαιριών σε όλη τη Γηραιά ΄Ηπειρο και ειδικότερα τον ευρωπαϊκό νότο και την Ελλάδα.

Ποιο είναι το KKR

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1976 από τον Χένρι Κράβις, 70 ετών, τον εξάδελφό του Τζορτζ Ρόμπερτς, επίσης 70 ετών και τον Τζερόμ Κόλμπεργκ. Σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 100 δισ. δολαρίων και είναι μέτοχος ή ιδιοκτήτης σε περισσότερες από 90 εταιρείες με συνδυασμένα έσοδα άνω των 200 δισ. δολαρίων ετησίως.
Στη δεκαετία του 1980, η KKR έγινε γνωστή εξαιτίας της πρακτικής της να εξαγοράζει εταιρείες, να τις αναδιαρθρώνει απολύοντας πολλούς εργαζόμενους και να τις ξαναπουλάει.
Πρόκειται για το fund για το οποίο γράφτηκε το βιβλίο «Barbarians at the Gate: The Fall of RJR Nabisco» με αφορμή την μεγαλύτερη εξαγορά στην Ιστορία εκείνη την εποχή, την μοχλευμένη εξαγορά της in RJR Nabisco το 1989.
Από το 2009 και μετά η KKR μαζί με άλλα αμερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια όπως η Blackstone και η Ares έχει μπει δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά και σήμερα ο ισολογισμός της είναι στα 10 δισ. δολάρια, γεγονός που της δίνει μεγαλύτερη ισχύ από οποιοδήποτε άλλο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Χένρι Κράβις ταξιδεύει μια φορά τον μήνα στην Ευρώπη αναζητώντας ευκαιρίες που αφήνουν πίσω τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην προσπάθειά τους να ξεφορτωθούν προβληματικά περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία

Όπως αποκάλυψε το Fortune, ο νέος τομέας στον οποίο επενδύει πλέον το fund είναι αυτός των τεχνολογικών εταιρειών.
Το fund επιλέγει θεσμικούς επενδυτές που μπορεί να έχουν ήδη απευθυνθεί σε αυτό για το πώς μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους deals, πολλά από τα οποία είναι ήδη στον προϋπολογισμό του (Sonos, FanDuel, Ping Identity, etc.).
Υπολογίζεται ότι το fund έχει ήδη επενδύσει 500 εκατ. σε συμφωνίες που αφορούν τεχνολογικές εταιρείες.

Τα οικονομικά στοιχεία του KKR

Έσοδα 2014: 7972 εκατ. δολάρια
Κέρδη 2014: 478 εκατ. δολάρια
Εργαζόμενοι: 1.209
Αξία Εταιρείας (31 Μαρτίου 2015): 9889 εκατ. δολάρια

Δείτε το πλήρες προφίλ του fund εδώ

ΠΗΓΗ: fortunegreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου