Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ποια αγροτικά προιόντα υπόσχονται υψηλά εισοδήματα έως το 2024


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, το αγροτικό εισόδημα αναμένεται να αυξηθεί έως και 9% μέχρι το 2024, ενώ γάλα, δημητριακά, κρέατα, ζάχαρη και βιοκαύσιμα αποτελούν τη «χρυσή» πεντάδα των αγροτικών προϊόντων, καθώς η ζήτηση τους θα
αυξηθεί την επόμενη δεκαετία αποφέροντας υψηλά έσοδα στους παραγωγούς. 
Παράλληλα, τα προϊόντα που διαθέτουν ισχυρό πλεονέκτημα ποιότητας (υψηλή ανταγωνιστικότητα σε υψηλές τιμές) είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα τουρσιά, οι σταφίδες, τα διατηρημένα λαχανικά, ο καπνός, ο ντοματοπολτός, το γιαούρτι, το ρύζι, τα δέρματα αιγοπροβάτων, το βαμβακέλαιο και οι ζύμες αρτοποιίας.
Στα φρούτα, το βαμβάκι, το πρόβειο τυρί και τα κρασιά, οι χαμηλότερες τιμές αποτελούν το κύριο συγκριτικό τους πλεονέκτημα.

Εξαγωγές
Σήμερα το το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας παραμένει ελλειμματικό. Ωστόσο την ίδια ώρα τα προϊόντα του αγροτροφικού τομέα αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία στις εξαγωγές (με αξία 5,2 δισ. ευρώ το 2014), με ποσοστό 19%. 
Σχεδόν το 69% των εξαγωγών κατευθύνεται προς χώρες της ΕΕ. 
Το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν τα φρούτα και λαχανικά, με 34% επί του συνόλου, και ακολουθούν τα ιχθυρά με 10,8% τα γαλακτοκομικά με 7,9%, τα φυτικά λίπη και έλαια με 7,8% ο καπνός με 7,6% και το βαμβάκι με 7,1%.
Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές της εν λόγω κατηγορίας το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά προϊόντα ζωικής παραγωγής με 17% και ακολουθούν γαλακτοκομικά προϊόντα με 13%, φρούτα και λαχανικά με 10% και σιτηρά και παρασκευάσματα δημητριακών με 9%.

Αν και η Ελλάδα διαθέτει υψηλή ποιότητα προϊόντων -101 Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης- ωστόσο το μερίδιό της διαμορφώνεται μόλις στο 3% της συνολικής αξίας της ευρωπαϊκής αγοράς.
Απαιτείται λοιπόν αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου μέσα από:
  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.
  • Ενίσχυση μορφών συνεργασίας και δικτύωσης και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών.
  • Αύξηση της προστιθέμενης αξίας με έμφαση στη μεταποίηση, τυποποίηση και πιστοποίηση.
  • Χρήση νέων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας.
  • Αξιοποίηση της δημόσιας γης.
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
  • Ενίσχυση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και των επικοινωνιών.
  • Παρεμβάσεις στη τεχνική υποδομή - έργα αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών.
assets_LARGE_t_420_54559408_type12713
Προϊόντα κρέατος
«Χρυσό» μενού χοιρινό και πουλερικά
Καλές προδιαγραφονται οι προοπτικές εξαγωγών για το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά λόγω της σταθερά αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης και αύξηση των τιμών στη διεθνή αγορά και στην ΕΕ. Λόγω αύξησης της παραγωγής κρέατος πουλερικών και του χαμηλότερου κόστους των ζωοτροφών, η παραγωγή βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί με αργούς ρυθμούς έπειτα από βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, ενώ η παραγωγή χοιρινού θα σταθεροποιηθεί. Μετά από βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ αναμένεται μείωση της κατανάλωσης. Εκτός από τα πουλερικά που επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές και την προτίμηση των καταναλωτών.
Βιοκαύσιμα
Στόχος το 10% από την πίτα των ΑΠΕ
Μικρότερη είναι η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς από ότι αρχικά αναμενόταν. Η συνεισφορά των βιοκαυσίμων φθάνει σήμερα στο 7% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα καύσιμα των μεταφορών και βασικός στόχος αποτελεί η επίτευξη του 10%.
Ζάχαρη και ισογλυκόζη
Ανοίγουν νέες αγορές από το 2017
Η κατάργηση των ποσοστώσεων στο τέλος του 2017 θα οδηγήσει τις τιμές της ζάχαρης της ΕΕ στα επίπεδα της διεθνούς αγοράς. Η παραγωγή θα αυξηθεί και θα μειωθούν οι εισαγωγές, ενώ θα είναι υψηλότερο και το ποσοστό χρήσης ισογλυκόζης στην Ευρώπη.
Δημητριακά και ελαιούχοι σπόροι
Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές
Οι τιμές των δημητριακών, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές των περισσότερων αγορών, αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους στην ΕΕ, αλλά αρκετά χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του 2010 και 2012. Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση θα οδηγήσει σε μεγάλες εξαγωγές σιτηρών. Η ζήτηση της ΕΕ οφείλεται στη χρήση ζωοτροφών και βιοκαυσίμων.
Γάλα
Κάθε χρόνο θα αυξάνεται η ζήτηση
Το γάλα θα παραμείνει ο λευκός χρυσός καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα αυξάνεται σταθερά, ενώ οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές γύρω στα 350 ευρώ/τόνο. Οι παραδόσεις σε γάλα και γαλακτοκομικά στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά 12 εκατ τόνους σε 10 χρόνια. Αναμένεται περαιτέρω συγκέντρωση της παραγωγής γάλακτος σε περιοχές με χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
Η αύξηση της παραγωγής της ΕΕ θα περιοριστεί από την αύξηση του ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά και από τη μικρή αύξηση της κατανάλωσης στις χώρες - μέλη.
Οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, ενώ περισσότερο γάλα θα διοχετεύεται σε τυρί και σκόνες. Το τυρί οικιακής χρήσης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με αύξηση των εξαγωγών. Παράλληλα, αναμένεται αύξηση εξαγωγών σε αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, λόγω βελτίωσης των συνθηκών ξήρανσης.
_______
  Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου