Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Προειδοποίηση Watsa: Ερχεται «πολύς πόνος» στις αγορές

-Κλιμάκωση των κινδύνων από τη "βουτιά" στις τιμές των εμπορευμάτων και τις αποφάσεις πολιτικής που λαμβάνει η Κίνα "βλέπει" ο CEO της Fairfax.
 -"Βόμβα που περιμένει να εκραγεί" οι επενδύσεις σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών.
-"Ξεμένουν από πυρομαχικά" οι κεντρικές τράπεζες.
-Τι λέει για Ελλάδα. 


«Καμπανάκι» για μια σειρά κινδύνων «χτυπά» στην τελευταία επιστολή του προς τους μετόχους ο CEO της Fairfax Financial, Prem Watsa.
Από τη «βουτιά» στις τιμές των εμπορευμάτων, μέχρι την αγορά κατοικίας του Καναδά και τις
αποφάσεις πολιτικής στην Κίνα, προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι αυτοί θα μπορούσαν να κλιμακωθούν φέτος, όπως μεταδίδει το Business News Network.

Ο κ. Watsa, πάντως, είναι γνωστός για τις προειδοποιήσεις του, ενώ στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της η Fairfax ανέφερε πως η έκθεσή της σε μετοχές είναι πλήρως καλυμμένη από κινδύνους.
Αν και ο Watsa ανέφερε στην επιστολή του προς τους μετόχους πως η στρατηγική hedging δεν απέφερε πάντα θετικά αποτελέσματα, ωστόσο τόνισε πως υπάρχει σημαντική διάσταση μεταξύ των επιδόσεων της αγοράς και των οικονομικών θεμελιωδών.

Ο κ. Watsa τόνισε τις διψήφιες πτώσεις στις τιμές εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός, από την «κορυφή» του 2011, ενώ προειδοποίησε και για τις τιμές των κατοικιών στον Καναδά.

Ο CEO της Fairfax προειδοποίησε επίσης για τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία αναζητούν αποδόσεις μέσω επενδύσεων σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών, και τα χαρακτήρισε «μια ακόμα βόμβα που περιμένει να εκραγεί», ενώ προειδοποίησε και για τη στροφή προς τις μετοχές που διανέμουν μερίσματα για εξασφάλιση εισοδήματος.
Κατά τον ίδιο, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οι μετοχές που πληρώνουν καλά μερίσματα μπορεί να αποτελέσουν μια ελκυστική εναλλακτική έναντι των μειωμένων αποδόσεων των ομολόγων, ωστόσο, ακόμα και οι μετοχές των blue chips δεν είναι πάντα σταθερές. «Αυτό που συμβαίνει με αυτά τα χαμηλά επιτόκια είναι ότι ο κόσμος ψάχνει για αποδόσεις και παίρνει ρίσκα που ίσως δεν κατανοεί», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Watsa.

O κ. Watsa ανησυχεί επίσης πως η πτώση της αγοράς θα μπορούσε να μιμηθεί την κατάρρευση του 1929, όταν ο Dow Jones χρειάστηκε πάνω από δύο δεκαετίες για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδά του. Και, σε αντίθεση με την οικονομική κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ως επί το πλείστον «ξεμείνει από πυρομαχικά».

«Θα έρθει η ώρα μας στην Ελλάδα»

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Watsa αναφέρει στην επιστολή του προς τους μετόχους τα εξής:
«Το 2015 ήταν πολύ ταραχώδες για την Ελλάδα, καθώς η χώρα πέρασε από ένα δημοψήφισμα, της επιβλήθηκαν capital controls στο τραπεζικό της σύστημα, διενήργησε νέες εκλογές που είχαν ως αποτέλεσμα μια κυβέρνηση πλειοψηφίας από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή μετανάστευση προσφύγων από τη Συρία.
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας διόρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

 Πρόσφατα, πήγα με δέκα θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα για ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις σ' αυτή τη ζωή, μας φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν απορρίψει ξεκάθαρα την έξοδο από το ευρώ (την επιστροφή στη δραχμή) και εφαρμόζουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η τρόικα.

Παρά της τεράστιες αβεβαιότητες στην Ελλάδα το 2015, η οικονομία παρέμεινε αμετάβλητη και η ανεργία υποχώρησε από το 27,9% το 2013 στο 24,6%.
Η κατασκευή κατοικιών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 90% από την «κορυφή» της, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων κατά 75% από την «κορυφή».

Η οικονομία της Ελλάδας έχει «πιάσει πάτο» και δεδομένης κάποιας σταθερότητας στο πολιτικό περιβάλλον, θα πρέπει να ανακάμψει ισχυρά, όπως η Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το σκηνικό, βιώσαμε μία από τις μεγαλύτερες λογιστικές απώλειες στην ιστορία μας στα holdings μας στην Eurobank. Όπως αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση του περασμένου έτους, το 2014, ως μέρος μιας μεγάλης ομάδας θεσμικών επενδυτών που επένδυσε 2,9 δισ. ευρώ για να μπορέσει η Eurobank να περάσει επιτυχώς τα stress tests της ΕΚΤ, επενδύσαμε 400 εκατ. ευρώ στα 31 σεντς ανά μετοχή στη Eurobank.
 Με τις αβεβαιότητες του 2015 που αναφέρθηκαν παραπάνω και τα τραπεζικά capital controls, η ΕΚΤ επέβαλε ένα ακόμα πολύ αυστηρό stress test στις ελληνικές τράπεζες, που είχε ως αποτέλεσμα μια επιπλέον αύξηση κεφαλαίου 2,039 δισ. ευρώ στο 1 σεντ ανά μετοχή -ναι, καλά ακούσατε, 1 σεντ! Στην τιμή αυτή, μετά την έκδοση, η Eurobank πωλούνταν στο 39% της λογιστικής αξίας και 3,1 φορές τα ομαλοποιημένα κέρδη.
 Επενδύσαμε 350 εκατ. ευρώ προς μέσο συνολικό κόστος ανά μετοχή 2,2 σεντς έναντι λογιστικής αξίας 2,5 ευρώ ανά μετοχή και ομαλοποιημένου P/E 6,9 φορές.
Μετά από ένα reverse split 100 προς 1, η Eurobank άρχισε να διαπραγματεύεται στο 1 ευρώ ανά μετοχή.
Στις αρχές του 2016, η Eurobank, ακολουθώντας τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, υποχώρησε στα 30 σεντς ανά μετοχή, ενώ τώρα διαπραγματεύεται περίπου στα 77 σεντς ανά μετοχή. Απίστευτο! Και λένε πως οι αγορές είναι αποτελεσματικές!
 Συνεχίζουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη διοικητική ομάδα της Eurobank, με τον Φωκίωνα Καραβία ως CEO και τον Νίκο Καραμούζη ως πρόεδρο.
Οι άλλες ελληνικές επενδύσεις μας -η Grivalia με επικεφαλής τον Γιώργο Χρυσικό, η Praktiker Ελλάδας με επικεφαλής τον Ιωάννη Σελαλμαζίδη και η Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ -5,67% με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μυτιληναίο- συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά, σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τον Wade Burton, μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής μας, να ηγείται των ελληνικών επενδύσεών μας.
 Ο Brad Martin, ο οποίος βρίσκεται και στο ΔΣ της Eurobank, τον στήριξε πολύ. 
Η ώρα μας θα έρθει στην Ελλάδα!».

απο το euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου