Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ο Ερντογάν «πετάει» το Spiegel έξω από την Τουρκία


"Η συμπεριφορά αυτή απέναντι στον ανταποκριτή μας είναι απαράδεκτη και παραβιάζει την ελευθεροτυπία" καταγγέλλει το Spiegel στον δικτυακό του τόπο.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, παρά «τις προσπάθειες που κατέβαλε επί μήνες», ο δημοσιογράφος Χασνάιν Καζίμ δεν μπόρεσε να
εξασφαλίσει διαπίστευση και ως εκ τούτου άδεια παραμονής.
«Σε πολλά άρθρα του έριξε φως, με ισορροπημένο τρόπο, αλλά επικριτικό, στις καταχρήσεις και τα σφάλματα της κυβέρνησης, όπως κάνει κάθε καλός δημοσιογράφος» σημειώνει το Spiegel.
«Η συμπεριφορά των τουρκικών αρχών μπορεί να μας οδηγήσει μόνον σε ένα συμπέρασμα, ότι ο ανταποκριτής μας είναι ανεπιθύμητος λόγω της δουλειάς του εκεί» σημειώνει το περιοδικό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Τουρκία, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε να ανανεώσει τη δημοσιογραφική άδεια οκτώ από τους περίπου 20 Γερμανούς δημοσιογράφους που έχουν διαπίστευση.
Το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο μυστικών συνομιλιών τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Νταβούτογλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούνται για αυταρχική παρέκκλιση και φίμωση των μέσων ενημέρωσης με τελευταίο «θύμα» την μεγάλη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Zaman που τέθηκε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στις αρχές Μαρτίου.

Η αποχώρηση του ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού σημειώνεται την ώρα που η Μέρκελ έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της να υπογράψουν αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία για την αναχαίτιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Οι επικριτές του σχεδίου αυτού -διαπραγμάτευση του οποίου γίνεται αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες- εκφράζουν φόβους ότι η ΕΕ υποκύπτει σε εκβιασμό της Άγκυρας και κλείνει τα μάτια της στις παρεκκλίσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Η Μέρκελ, η οποία θεωρείται αρχιτέκτονας του σχεδίου, διαβεβαίωσε ωστόσο την Τετάρτη, μιλώντας στους Γερμανούς βουλευτές, ότι η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά τις αξίες της.
«Εξυπακούεται ότι απέναντι στην Τουρκία οφείλουμε να προτάξουμε τις πεποιθήσεις μας για την προστασία της ελευθεροτυπίας ή τη μεταχείριση των Κούρδων» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να κάνουν «αναλογική» χρήση βίας κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση.

Την ίδια ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ μιλούσε στην Μπούντεσταγκ, ο Ταγίπ Ερντογάν ζητούσε από την Εθνοσυνέλευση να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας με στόχο τον... εμπλουτισμό του όρου «τρομοκράτης» για να περιλάβει αιρετούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους ή διανοουμένους.

Οι απειλές Ερντογάν εκτοξεύτηκαν μετά την πολύνεκρη επίθεση καμικάζι στην Άγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε σήμερα, Πέμπτη, η ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στο PKK, τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK).

Πηγή: tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου