Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ και ανησυχεί ο Ερντογάν - Ομόσπονδη περιφέρεια ανακήρυξαν οι Κούρδοι της Συρίας


Την εγκαθίδρυση ομόσπονδης περιφέρειας στις ζώνες που ελέγχουν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα οι Κούρδοι της Συρίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το ομοσπονδιακό σύστημα εγκρίθηκε για την
περιοχή Ροζάβα (συριακό Κουρδιστάν)-Βόρεια Συρία», δήλωσε ο Σιχανούκ Ντίμπο, αξιωματούχος του PYD, που είναι το κύριο κουρδικό κόμμα στη Συρία, έπειτα από σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Ρμέιλαν της βορειοανατολικής Συρίας.
«Δίνουμε την ευχή μας στο σχέδιο του ομοσπονδιακού συστήματος Ροζάβα-Βόρεια Συρία», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Άλνταρ Ξελίλ, μέλος της επιτροπής προετοιμασίας του σχεδίου αυτού.
"Εντός της ημέρας θα συσταθούν συμβούλια, αποστολή των οποίων θα είναι να προσδιορίσουν το περίγραμμα της περιοχής αυτής και τη φύση του συστήματος, διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι."
Η ένωση τριών κουρδικών «καντονιών» (Αφρίν, Κομπάνι και Τζαζιρέ) -εκτός των περιοχών που κατέκτησαν πρόσφατα οι κουρδικές δυνάμεις στον συριακό βορρά- συνιστά ένα βήμα προς την αυτοδιάθεση.
Ωστόσο οι Κούρδοι γνωστοποιούν ότι το σχέδιό τους στηρίζεται σε «εδαφική» και όχι «εθνοτική» βάση, έχοντας εκπροσώπους του αραβικού πληθυσμού και άλλων μειονοτήτων στις περιοχές αυτές.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν χθες δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη δημιουργία ενιαίας και αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία, στην οποία αντιτίθεται επίσης η γειτονική Τουρκία.
Όταν όμως πιέστηκε να πει αν οι ΗΠΑ θα αποδέχονταν ομοσπονδιακή δομή, με απόφαση του συριακού λαού, απάντησε «ναι».
Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η απόφαση των Κούρδων δεν έχει κανένα νομικό ή πολιτικό αντίκτυπο.

απο το pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου