Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Βγαίνει σήμερα η Κύπρος από το Μνημόνιο


Σήμερα στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση του Eurogroup θα σηματοδοτήσει την έξοδο της Κύπρου από το τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, που λήγει επίσημα στις 23 Μαρτίου.

Η Κύπρος γίνεται η τέταρτη χώρα που βγαίνει από το μνημόνιο, ύστερα από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αφήνοντας έτσι την Ελλάδα ως την μόνη χώρα υπό τον... ζυγό του bailout.
Oπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η Κύπρος δεν θα
ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.

To bailout, τα capital controls και το κούρεμα καταθέσεων

Το πακέτο διάσωσης ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν κατέρρευσαν οι κυπριακές τράπεζες και η χώρα αναγκάστηκε να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα πράγματα άρχισαν να χειροτερεύουν όταν τα η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανάγκασαν Κύπρος να προκαλέσει απώλειες στους καταθέτες για να μπορέσει να πληρωθεί η διάσωσή της.


Eτσι, στις 15 Μαρτίου του 2013 η Κύπρος ξύπνησε με τις καταθέσεις των πολιτών της κουρεμένες μέχρι και περίπου 47%, και μια εβδομάδα μετά, σε αυστηρό πρόγραμμα επιτήρησης, έχοντας λαμβάνειν ποσό 10 δισ. ευρώ για να αποφύγει βέβαιη χρεοκοπία.
Το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των € 100.000 προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη χώρα, αλλά η κυβέρνηση άλλαξε σύντομα πλεύση και εφάρμοσε τους όρους της διάσωσης γρήγορα, διευκολύνοντας τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls.

«Μετατρέψαμε αυτή την κρίση σε μια ευκαιρία να εφαρμόσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνταν για την οικονομία μας έτσι κι αλλιώς» τόνισε ο κ Γεωργιάδης.


Η έξοδος γίνεται ενώ η ένατη αξιολόγηση του προγράμματος και η εκταμίευση της 10ης δόσης από τον ESM παραμένει σε εκκρεμότητα, λόγω της μη συμμόρφωσης με το τελευταίο προαπαιτούμενο, που ήταν η έγκριση της νομοθεσίας για την ίδρυση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ιδιωτικού δικαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta. Το ίδιο ίσχυσε και για την Πορτογαλία, η οποία εξήλθε του μνημονίου αφήνοντας πίσω μία δόση.

ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.
Συνεχίζεται η εποπτεία της τρόικας

Με την ολοκλήρωση του μνημονίου, και με βάση τους ενισχυμένους κανόνες εποπτείας, θα πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι (postp-programme surveillance), οι οποίοι θα συνεχιστούν μέχρι την εξόφληση του 75% του χρέους.
Κοινό μήνυμα για συνέχιση της πολιτικής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής στην μετά του μνημονίου εποχή, έστειλαν από κοινού ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης την περασμένη εβδομάδα.

Ντομπρόβσκις, Γεωργιάδης: Δεν είναι το τέλος του δρόμου

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά είναι μια νέα αρχή για την περαιτέρω μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας, με αφοσίωση, προσήλωση και προσπάθεια, μένοντας μακριά από τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως είπε, τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν την ευκαιρία «να επαναλάβουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης για συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης».
«Άλλωστε, αυτή η πολιτική έχει φέρει αποτελέσματα και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα τα οποία πρέπει να γίνουν», κατέληξε.
Ο Ντομπρόβσκις συνεχάρη τόσο την κυπριακή Κυβέρνηση όσο και τον κ. Γεωργιάδη για τη δέσμευσή που επέδειξαν και την προσπάθεια υλοποίησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που οδήγησαν την οικονομία στην ανάκαμψη και στην επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.


«Πράγματι, διαπιστώνουμε ότι τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται», είπε, επισημαίνοντας πως η Κύπρος βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο της οικονομικής ανάκαμψης, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν και ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 2% τον ερχόμενο χρόνο.
Ανέφερε ακόμη πως η Κύπρος συστηματικά ξεπερνούσε τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και αναμένεται να καταγράψει όχι μόνο ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, αλλά και ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.
 Υπενθύμισε ακόμη ότι η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση βοηθά το δημόσιο χρέος της Κύπρου να υποχωρήσει φέτος κάτω από το 100% του ΑΕΠ και να συνεχίσει να υποχωρεί τα ερχόμενα χρόνια.

Μεταρρυθμίσεις = επιτυχία

«Βέβαια, όπως ο υπουργός υπογράμμισε, το τέλος του προγράμματος, και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα, δεν είναι το τέλος του δρόμου. Κατ` ακρίβεια είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε αυτή την πορεία, να συνεχίσετε την προσπάθεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να συνεχίσετε την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, για να προσθέσει πως βλέπουμε ξεκάθαρα αυτή τη δέσμευση και αποφασιστικότητα από την Κυβέρνηση και προσωπικά από τον Υπουργό.
Σε ερώτηση για το τι μέτρησε για την επιτυχία του κυπριακού προγράμματος, ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε στην αποφασιστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια από την Κυβέρνηση.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ηπιότερη ύφεση από τις αρχικές προβλέψεις, αλλά και στη συνεπή υλοποίηση του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.
«Έχουμε δει και από άλλες χώρες ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς αν οι κυβερνήσεις εργαστούν με συνέπεια για μεταρρυθμίσεις και τα αποτελέσματα είναι ορατά», είπε.

απο το thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου