Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Η επικίνδυνη εμμονή του πλανήτη με τον χρυσό

Τα στοιχεία για τον χρυσό είναι αποκαλυπτικά: 183.600 τόνοι έχουν παραχθεί στην ανθρώπινη ιστορία και η αξία τους υπολογίζεται σε 7,7 τρισ. δολάρια.
 Από αυτούς λίγο κάτω από 90.000 τόνοι υπάρχουν ως
κοσμήματα και 30.000 βρίσκονται σε θησαυροφυλάκια κεντρικών τραπεζών.

Στο ενδιαφέρον βίντεο της Izabella Kaminska αναζητείται απάντηση στην «επικίνδυνη εμμονή» της ανθρωπότητας για το πολύτιμο μέταλλο. Γιατί υπάρχουν επενδυτές που ακόμα και σήμερα μαζεύουν χρυσό όταν θα μπορούσαν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους σε πιο παραγωγικές τοποθετήσεις, όπως μια επιχείρηση ή τα ομόλογα;
Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη ο χρυσός ήταν η εναλλακτική στην έλλειψη αξιόπιστων χρηματοπιστωτικών. Γι’ άλλους το γεγονός ότι ο χρυσός είναι «για πάντα» δικαιολογεί την επιλογή.
Δεν είναι όμως όλα «λαμπερά» πίσω από τον χρυσό. Στην εξόρυξή του απαιτείται χρήση υδραργύρου και κυανίου που αποτελούν «βόμβες» για το περιβάλλον.

Υπάρχει όμως και η κοινωνιολογική και οικονομική προσέγγιση. Ο χρυσός είναι, υπό μια έννοια μια «εγωιστική επένδυση», ένα στοκάρισμα πλούτου που δεν προσφέρει στην οικονομία που χρειάζεται η αξία να κυκλοφορεί για να παράξει αξία.
Το χρήμα πρέπει να κυκλοφορεί για να είναι κοινωνικά χρήσιμο έλεγε ο Silvio Gesell, ενώ ο Adam Smith υποστήριζε ότι μόνο όταν ο χρυσός αξιοποιείται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να είναι «παραγωγικός»…

Πηγή: Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου