Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η τριπλή "καταστροφή" της Τουρκίας


της Asli Aydintasbas

Σαν να μην έφταναν η φιλοξενία 2,5 εκατ. Σύριων προσφύγων, μια επικίνδυνη κλιμάκωση με την Ρωσία, και το ταρακούνημα από σειρά νικών των Κούρδων στα νότια σύνορά της, η Τουρκία ξύπνησε με άλλον έναν εφιάλτη τις προηγούμενες ημέρες, καθώς
χιλιάδες Σύριοι συγκεντρώθηκαν στα τουρκικά σύνορα.
Η νέα έξοδος είναι ένα αποτέλεσμα της εντυπωσιακά ταχείας προώθησης των καθεστωτικών δυνάμεων (με την στήριξη της Ρωσίας) προς το Χαλέπι την προηγούμενη εβδομάδα. 

Με την βοήθεια μιας έντονης ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύριο πρόεδρο Bashar al-Assad ήταν σε θέση να σπάσουν την εδώ και τρία χρόνια πολιορκία των σιιτικών χωριών Nubul και Zahra, και να περικυκλώσουν την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι.
 Ενώ δεν είναι πλέον το πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο που ήταν κάποτε, το Χαλέπι και τα γύρω χωριά έχουν ακόμη περίπου μισό εκατομμύριο Σύριους κατοίκους και παραμένει το νευραλγικό κέντρο για την δραστηριότητα της συριακής αντιπολίτευσης.

Σε μια νύχτα, 20.000 Σύριοι είχαν καταφύγει στο πέρασμα των συνόρων Bab al-Salam την Παρασκευή, με τους αξιωματούχους της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών να προβλέπουν ότι θα έλθουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη εάν ενταθούν οι συγκρούσεις στο Χαλέπι.

Ενώ η Τουρκία δεν έχει επιτρέψει ακόμη την είσοδο στο νέο κύμα των προσφύγων, ο πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν θα τους αφήσει χωρίς τροφή ή καταφύγιο. 
Οι τουρκικές κρατικές οργανώσεις βοήθειας, προσπαθούν να ενισχύσουν τις υποδομές, να εντοπίσουν τις κενές θέσεις στα ισχύοντα προσφυγικά στρατόπεδα στην περιοχή και να παράσχουν ένα σύστημα καταγραφής για τους νεοεισερχόμενους. 
Βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για να ανοίξει το πέρασμα των συνόρων την Δευτέρα, κάτι που παρεμπιπτόντως συμπίπτει με μια επίσκεψη-αστραπή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel στην Άγκυρα για να συζητήσει το κοινό σχέδιο δράσης για τους πρόσφυγες μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά η ξαφνική εισροή νέων προσφύγων είναι μέρος μόνο του προβλήματος για την Άγκυρα.

 Ένα μεγαλύτερο ζήτημα είναι το γεγονός πως η προσεκτικά σχεδιασμένη ρωσό-συριακή επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα, έχει αποκόψει τις βασικές οδούς εφοδιασμού από την Τουρκία στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στο Χαλέπι. Η κλίκα των σουνιτικών ομάδων -από τον μετριοπαθή "Ελεύθερο Συριακό Στρατό” μέχρι τις περισσότερο τζιχαντιστικές οργανώσεις Ahrar al-Sham και Jabhra al-Nusra- ελέγχουν μία περιοχή που εκτείνεται από το ανατολικό Χαλέπι προς τα τουρκικά σύνορα. Η ρωσό-συριακή επιχείρηση έχει κόψει τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές ανατολικά και δυτικά, ουσιαστικά εμποδίζοντας την αντιπολίτευση από το να φθάσει τις γραμμές εφοδιασμού νότια των τουρκικών συνόρων.

Αυτός είναι ένας πολιτικός εφιάλτης για την Άγκυρα. Η κίνηση έχει κόψει την πρόσβαση της Άγκυρας στις σουνιτικές αντάρτικες ομάδες και, με την έναρξη νέου γύρου διεθνούς διπλωματίας, στοχεύει να μειώσει την ικανότητα της Τουρκίας να επηρεάσει τη δυναμική στην περιοχή.

Η Τουρκία είχε εδώ και καιρό υποστηρίξει τη δημιουργία μιας "Ασφαλούς ζώνης” νότια του Χαλεπίου, που να εκτείνεται προς τα τουρκικά σύνορα, αλλά από την κατάρρευση των ρωσό-τουρκικών σχέδιων ύστερα από την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους Su-24 το Νοέμβριο, η ρωσική αεροπορία ΄χει ουσιαστικά μετατρέψει την περιοχή σε μια "μη ασφαλή ζώνη για τους απλούς πολίτες και την ένοπλη πολιτοφυλακή. Προς μεγάλη αμηχανία της Άγκυρας, οι Ρώσοι περιπολούν επιθετικά τις παραμεθόριες περιοχές για μήνες τώρα, έχοντας σκοπίμως στόχο τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία σουνιτικές ένοπλες οργανώσεις δυτικά του Χαλεπίου, καθώς και τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως η Jabhar al-Nusra και η Ahrar al-Sham, και οι δύο στο Idlib και στην επαρχία του Χαλεπίου. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έκανε άλλη μία προσπάθεια την προηγούμενη εβδομάδα να έχει επικοινωνία με τον παλιό του φίλο και Ρώσο ομόλογο, Vladimir Putin, αλλά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Erdogan, η Μόσχα αρνείται να απαντήσει.
Τόσο το καθεστώς όσο και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, έχουν εδώ και καιρό μιλήσει για την επικείμενη "μάχη του Χαλεπίου” σε όρους αποκάλυψης..
 Αλλά για την Άγκυρα, αυτό είναι μια τριπλή καταστροφή που σηματοδοτεί μια στρατιωτική ήττα για τις φιλικές προς την αντιπολίτευση δυνάμεις, μια πολιτική ήττα για τις προτάσεις της για μια "ασφαλή ζώνη” και ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα με τους νέους πρόσφυγες.

Στις επόμενες ημέρες, η Τουρκία πιθανώς θα συνεχίσει να αναδεικνύει τον δικό της κρίσιμο ρόλο στην προσφυγική κρίση και καλεί τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, να επανεξετάσουν τις "ασφαλείς ζώνες” εντός της Συρίας. 
Σε μια περιοδεία στη Λατινική Αμερική την προηγούμενη εβδομάδα, ο Erdogan συνέχισε να μιλάει για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και την καθιέρωση "νέων πόλεων” εντός των συριακών συνόρων, ως την καλύτερη λύση για το προσφυγικό ζήτημα.
Αλλά για την ώρα, πρέπει να αντιμετωπίσει το νέφος από τα ρωσικά αεροσκάφη πάνω από το Χαλέπι.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/article/commentary_turkeys_triple_disaster5086

απο το Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου