Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

"Μαύρα" σύννεφα στην διεθνή οικονομία - Κίνα και πετρέλαιο "σπρώχνουν" προς παγκόσμια κρίση


Συνεχίζεται η παγκόσμια "κατρακύλα" των χρηματιστηριακών αγορών ενισχύοντας την αίσθηση ότι ένα μεγάλο οικονομικό "κραχ" μπορεί να διαλύσει τις οικονομίες του πλανήτη το 2016, καθώς το πετρέλαιο θεωρείται και είναι το "βαρόμετρο" της ανάπτυξης και η Κίνα είναι ο μεγάλος "ασθενής" (τόσο μεγάλος που δεν μπορεί να αγνοηθεί)
Μια πτώση που ξεκίνησε από αμερικανικά και σαουδαραβικά παιχνίδια για να χτυπηθεί η
οικονομία της Ρωσίας (η οποία όμως λόγω αυτάρκειας αποδείχθηκε πολύ ανθεκτική) και της Βενεζουέλας και αναμένεται να συνεχιστεί τώρα που το ιρανικό πετρέλαιο θα ρέει άφθονο και αυτό στις αγορές και κατέληξε να χτυπήσει και την ίδια την αμερικανική οικονομία.
Το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει κατά 44% το 2015 και η πτώση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις οικονομίες που στηρίζονται στον «μαύρο χρυσό», ενισχύοντας τις εικασίες για ενδεχόμενες χρεοκοπίες εταιρειών πρώτων υλών. 
Ήδη τα εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων πετρελαϊκών, όπως η BP Plc και Exxon Mobil Corp. δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.
«Οι αγορές φοβούνται μια παγκόσμια οικονομική ύφεση. Υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες, αλλά οι επενδυτές φοβούνται ότι αυτή η αίσθηση του επείγοντος είναι απλά μια αντανάκλαση των ανησυχιών για την έλλειψη ανάπτυξης» τονίζει ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής αναλυτής μετοχών στην Goldman Sachs Group Inc.
Όταν κολοσσοί όπως η BP και η Exxon Mobil βρίσκονται στριμωγμένοι στην "γωνία" γίνεται σαφές ότι η ίδια η αμερικανική οικονομία μπαίνει σε επικίνδυνες "ατραπούς", ενώ και η χρηματιστηριακή κρίση της Κίνας την απειλεί ακόμα περισσότερο αφού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στα αμερικανικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed του Τέξας, η προσφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ θα εξακολουθεί να υπερισχύει της ζήτησης κατά 600.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Πρόσφατο report της Wood Mackenzie μιας από τις πιο εξειδικευμένες στον τομέα της ενέργειας εταιρείες μελετών που επικεντρώνεται στις επιπτώσεις στον κλάδο των ανεξάρτητων αναφέρει χαρακτηριστικά
• Με την τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια μόλις τρεις από τις 40 ανεξάρτητες εταιρείες πετρελαίου θα παράξουν ικανοποιητικές χρηματοροές ώστε να καλύψουν τις επενδυτικές τους δαπάνες, Τώρα οι μισές κινδυνεύουν με λουκέτο.
• Οι δαπάνες θα πρέπει να περικοπούν κατά 270 δισ. δολάρια ή αλλιώς κατά 37% σε ετήσια βάση για να μην αυξηθεί ο καθαρός δανεισμός. Οι περικοπές αυτές είναι επιπλέον των μειώσεων ύψους 9,6 δισ. δολαρίων που έχουν ήδη ανακοινωθεί
• Θα πιεστούν σημαντικά οι επιστροφές στους μετόχους (κατά μέσο όρο σε ποσοστό 55%)
• Θα επηρεαστούν στρατηγικά πλάνα και επενδύσεις στον τομέα της έρευνας αλλά και των εξαγορών. Συνολικά βρίσκονται σε κίνδυνο επενδυτικά πλάνα συνολικού ύψους 127 δισ. δολαρίων για το 2016.

Μερικές από τις «μεγάλες» εταιρείες, τα ονόματα των οποίων είχαν ακουστεί και για τις ελληνικές έρευνες υδρογονανθράκων πλήττονται καθοριστικά και κατ'αυτό τον τρόπο την έχουν εγκαταλείψει.

Έτσι για παράδειγμα η πολύ γνωστή μας από τις έρευνας στην Κύπρο και το Ισραήλ, Noble Energy για να διατηρήσει το δανεισμό της σε ανεκτά χρειάζεται τιμές στα 120 δολαρια το βαρέλι, η Total στα 119 δολάρια, η Chevron στα 115 δολάρια, η ConocoPhillips στα 98 δολάρια, η Statoil στα 97 δολάρια, η Marathon Oil στα 105 δολάρια, η Eni στα 92 δολάρια, η BP στα 95 δολάρια, η Shell στα 79 δολάρια και η Exxon Mobil στα 96-97 δολάρια το βαρέλι.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς το επίπεδο του υπερδανεισμού ή και το λουκέτο που ελλοχεύει για κάποιες από αυτές στα 35 δολ το βαρέλι!
Και βέβαια, πέρα από τα φορολογικά έσοδα, για το ελληνικό κράτος, υπάρχει και η αρνητική επίπτωση του μηδενικού ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται σήμρα για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Που σημαίνει ότι το πλάνο για άντληση εσόδων από τους υδρογονάνθρακες μεταξύ του 2022 και του 2025 και μείωση του δανεισμού ουσιαστικά είναι αδύνατον να εκτελεστεί...
Νέα πτώση για τις διεθνείς αγορές, με τα ασιατικά χρηματιστήρια να ακολουθούν την πτώση της Wall Street, εν μέσω νέας «βουτιάς» του πετρελαίου κάτω από τα 30 δολάρια και απογοητευτικών αποτελεσμάτων από μια σειρά κολοσσών του ενεργειακού (και όχι μόνο) κλάδου.
Με συγκρατημένη πτώση ξεκίνησαν τη συνεδρίαση και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και στην Ευρώπη, τα εταιρικά αποτελέσματα δεν είναι αρκετά ισχυρά μέχρι στιγμής για να αναστρέψουν το αρνητικό επενδυτικό κλίμα. 
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί για τρίτη μέρα, κατά 0,7% σήμερα, ενώ ο MSCI Asia Pacific κατέργαψε πτώση 2,3%. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Standard & Poor's 500 ενισχύονται λιγότερο από 0,1%.
Όπως είναι φυσικό εν μέσω αναταραχών, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται προς το γεν και τα κρατικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν «καταφύγια» σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας.
Στους επιμέρους δείκτες, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 3,15% στις 17.191 μονάδες, ενώ ο Topix κατά 3,15% στις 1.406 μονάδες. Ο δείκτης της Νοτίου Κορέας, Kospi, υποχώρησε κατά 0,8% στις 1.890 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο ASX 200 διεύρυνε την πτώση, κλείνοντας με πτώση 2,33% στις 4.876 μονάδες. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι χρηματοοικονομικές μετοχές και οι μετοχές εμπορευμάτων, με τους αντίστοιχους δείκτες να κλείνουν με πτώση 2,66% και 2,74% αντίστοιχα.
Οι κινεζικές αγορές ακολούθησαν την υπόλοιπη Ασία χαμηλότερα, αλλά ο Shanghai composite έκλεισε με πτώση 0,35% στις 2.739 μονάδες. Ο Shenzhen composite διέγραψε την πρωινή πτώση για να κλείσει τελικά κατά 0,46% υψηλότερα στις 1.737 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης έκλεισε με πτώση 2,28%.
Τα στοιχεία για την αύξηση της δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών της Κίνας, που ανήλθαν σε υψηλό έξι μηνών, δεν κατάφεραν να ανυψώσουν το επενδυτικό κλίμα.
Στο πεδίο των μετοχών, οι ενεργειακές και πετρελαϊκές μετοχές βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Στην Αυστραλία, η Santos υποχώρησε κατά 5,1%, η Oil Search κατά 1,1% και η Woodside Petroleum κατά 5%.
Στην Ιαπωνία η Inpex υποχώρησε κατά 1,56% και η Japan Petroleum κατά 3,11% ενώ στη Νότιο Κορέα η S-Oil υποχώρησε κατά 1,13%.
Στο Χονγκ Κονγκ η μετοχή της CNOOC κατέγραψε πτώση 4,37% και η Petrochina απώλειες 4,38%.
Πτωτικά κινήθηκαν και οι περισσότερες μεταλλευτικές μετοχές, με την BHP Billiton, που βρίσκεται υπό την απειλή υποβάθμισης, να κλείνει με πτώση 4,36%. Απώλειες 1,9% για την Fortescue.
Πιέσεις δέχτηκαν και οι εξαγωγικές μετοχές της Ιαπωνίας, όπως οι Toyota, Nissan και Honda (4,83%-5,90%), καθώς το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν κατά 0,34% στο 119,54.
Η μετοχή της Nomura υποχώρησε κατά 10,27% μετά τις πληροφορίες ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το δ' τρίμηνο του 2015 υποχώρησαν κατά 49% στα 35,4 δισ. γεν.
Στη Νότιο Κορέα, τα blue chips κινήθηκαν κυρίως πτωτικά, με την Samsung Electronics να κλείνει με πτώση 0,87%, την Posco με πτώση 2% και την Kepco με πτώση 0,56%.
Η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται κι άλλο και αυτό σημαίνει ότι το εταιρικό της χρέος που είναι το μεγαλύτερο στον πλανήτη-με δεύτερο μεγαλύτερο το αμερικανικό-δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετείται δμιουργώντας εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
Διαφαίνεται οικονομικό αδιέξοδο και μάλιστα χωρίς άμεση λύση. Όποτε συνέβη αυτό ιστορικά πάντοτε είχε την ίδια κατάληξη: Παγκόσμιους πολέμους
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

απο το pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου