Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Το... παράδοξο της αμερικάνικης οικονομίας


Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε, τον Ιανουάριο, 151.000 θέσεις εργασίας, αριθμός χαμηλότερος σε σχέση με τους μήνες που προηγήθηκαν.
Ωστόσο, τόσο οι αποδοχές όσο και η συμμετοχή στην αγορά εργασίας αυξήθηκαν.Αυτό αποδεικνύει
ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακάμψει πλήρως από την κρίση απασχόλησης που ακολούθησε την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται 100.000 νέες θέσεις εργασίας, κάθε μήνα, για να μην αυξάνεται η ανεργία στην χώρα.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας κατά τα τελευταία πέντε χρόνια στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει εκείνη οποιασδήποτε άλλης προηγμένης οικονομίας, και το δολάριο ΗΠΑ έχει σημειώσει άνοδο, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν την Ευρώπη και την Ασία αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ , οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τρίτη πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο, πίσω μόνο από μικροσκοπικά Ελβετία  και την Σιγκαπούρη  και ελαφρώς μπροστά από άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως η Γερμανία , η Ιαπωνία  και το Ηνωμένο Βασίλειο . 

Αυτό είναι αρκετές θέσεις πιο πάνω από την έβδομη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών που τους αποδόθηκε το 2012.
Όμως,  οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο για τον μέσο Αμερικανό έχουν παραμείνει στάσιμα εδώ και δεκαετίες. 
Οι πραγματικοί μισθοί είναι σταθεροί από την δεκαετία του 1970, κάτι που χοντρικά αντιστοιχεί με την εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να έρχονται αντιμέτωπες με εντονότερο εξωτερικό ανταγωνισμό, πρώτα από την Ιαπωνία και την Γερμανία και αργότερα από την Κίνα.
Οι νεαροί άνδρες σήμερα, οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την εξαφάνιση των θέσεων εργασίας στην μεταποίηση, κερδίζουν κατά μέσο όρο λιγότερα από όσα οι πατέρες τους.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, η μακροχρόνια ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες κορυφώθηκε μέχρι τα ευρωπαϊκά επίπεδα, και ακόμη και με την πρόσφατη ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας, η συνολική συμμετοχή στην αγορά εργασίας είναι η χαμηλότερη που έχει από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δαπανούν σχεδόν τίποτα για την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού τους, ακόμη και καθώς πάνω από πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας μένουν κενές.
Το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια αποσύνδεση μεταξύ της οικονομίας των εταιρειών των ΗΠΑ και της οικονομίας του μέσου Αμερικανού. Αυτό κάνει τόσο τον   Trump όσο και τον Sanders, να  είναι ελκυστικοί για τους Αμερικανούς.


Πηγή:premium.paratiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου