Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Οι επενδυτές προσπαθούν να γλιτώσουν από την καταιγίδα απίθανων εξελίξεων



Την προηγούμενη εβδομάδα, οι αγορές "σφυροκοπήθηκαν" εκ νέου από γεγονότα που λίγο καιρό πριν θεωρούνταν αδύνατα, αν όχι αδιανόητα. Το αποτέλεσμα ήταν να
καταγραφεί έντονη μεταβλητότητα με πτωτικές τάσεις.

Υπάρχει μία φυσική τάση να ερμηνεύουμε ξεχωριστά κάθε μία από αυτές τις εξελίξεις. Αλλά αυτό ενδέχεται να είναι λάθος αφού όλες επηρεάζονται από κοινά φαινόμενα, όπως, για παράδειγμα, η μείωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές, έαν η αναταραχή εξαπλωνόταν στην πραγματική οικονομία.

Μια ενδεικτική λίστα των εξελίξεων που μας τράβηξαν την προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει το βαθμό της μεταβλητότητας που βιώνουμε:

- Εν μέσω ενός παγκόσμιου selloff στον τραπεζικό κλάδο, οι τιμές των μετοχών πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών σημείωσαν έντονη μεταβλητότητα αγγίζοντας επίπεδα που είχαν να δουν για πολλές δεκαετίες.
-Την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου είχαν άλλη μια συνεδρίαση μεγάλων διακυμάνσεων, κλείνοντας λίγο πάνω από τα 25 δολάρια –ένα επίπεδο που είχαν να δουν για περισσότερο από μια δεκαετία.
-Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων υποχώρησαν σε πρωτοφανή επίπεδα. Αυτό ίσχυσε ακόμη και για αυτά που διαπραγματεύονταν ήδη με αρνητική ονομαστική απόδοση.
-Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κάτω από το μηδέν και συγκεκριμένα στο -0,5% από 0,35% προηγουμένως.
-Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι άλλων νομισμάτων ανεπτυγμένων χωρών, κυρίως έναντι του γεν, παρόλο που η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει οδηγήσει ήδη τα επιτόκιά της σε αρνητικά επίπεδα.
.
-Την Πέμπτη ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε για 28η διαδοχική ημέρα συναλλαγών διακύμανση άνω των 200 μονάδων ενδοσυνεδριακά.
-Μετά από μια μακρά περίοδο που έμεινε στο περιθώριο, ο χρυσός ανέκτησε τη λάμψη του, με το πολύτιμο μέταλλο να "αναρριχάται" την Πέμπτη στα 1.263 δολ. ανά ουγγιά, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2015.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα έντονης αστάθειας και πρωτόγνωρων καταστάσεων στις αγορές και απορρέουν από έναν ήδη σημαντικό αριθμό ασυνήθιστων εξελίξεων, όπως είναι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου -που στη Δύση θεωρούνται περισσότερο κατάρα από ευχή- αλλά και οι επενδυτές που αναγκάζονται να πληρώνουν για το προνόμιο να επενδύουν στο περίπου 30% του παγκόσμιου αποθέματος κρατικού χρέους. Και η λίστα θα συνεχίσει να μεγαλώνει.
Είναι λογικό για όσους σχολιάζουν να στρέφονται σε μεμονωμένες εξηγήσεις για κάθε μία από αυτές τις εξελίξεις. Αλλά η προσέγγιση αυτή αδυνατεί να παράσχει μια εικόνα για το τι μπορεί να ακολουθήσει στη συνέχεια.
Η διογκούμενη λίστα απίθανων εξελίξεων είναι ενδεικτική ενός παγκόσμιου συστήματος που επιχειρεί μια σημαντική μετάβαση -μακριά από μια τάξη πραγμάτων στην οποία οι Κεντρικές Τράπεζες καταστέλλουν αποτελεσματικά τη χρηματοοικονομική μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός χαρτοφυλακίων, που έχουν δημιουργήσει σχέση εξάρτησης με τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών, δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί σωστά για αυτή τη μετάβαση.
Μέχρι στιγμής, η ζημία από την αυξημένη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών έχει περιοριστεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, οδηγώντας σε μερική απομόχλευση. Δεν έχει διαχυθεί στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Αυτό είναι ευτυχές γεγονός καθώς η οικονομία δεν είναι καλά τοποθετημένη για να δεχτεί μία τέτοια πρόκληση.

Η αμερικανική οικονομία δουλεύει ήδη σκληρά –και μέχρι στιγμής με επιτυχία – για να ξεπεράσει τις αντιξοότητες που προκαλεί η ασθενής ανάπτυξη άλλων χωρών. Η συνεχιζόμενη οικονομική μεταβλητότητα θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση, καθιστώντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις περισσότερο απρόθυμα να αναλάβουν κινδύνους. 
Έαν οι καταναλωτές είναι νευρικοί από τις απρόβλεπτες αγορές και ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις αυτών στη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα των επενδύσεων και των συντάξεων, καθώς και τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, είναι πιθανό να αρχίσουν να ξοδεύουν λιγότερο. Αλλά και οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, ενδέχεται να περιορίσουν τις δαπάνες τους για επενδύσεις. 
Αυτό θα αποδυνάμωνε περαιτέρω τις αγορές, απειλώντας να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων.

Ευτυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Αλλά είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις επόμενες εβδομάδες.

απο το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου