Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Αθώωσαν τους κατηγορούμενους για το παραδικαστικό κύκλωμα 2

Μια απόφαση η οποία προκαλεί ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Δικαιοσύνη στοιχειοθετημένες υποθέσεις, έλαβε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Το Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώους 22 κατηγορουμένους για εμπλοκή τους στο λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα 2», υπόθεση γνωστή και ως «η μαφία των ακινήτων».

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων με πρόεδρο τον Αθανάσιο Δαββέτα και μέλη τη Μαρία Παπαδημητρίου και την Παγώνα Παναγιώτου, έκρινε αθώους όλους τους κατηγορουμένους. Εκτός
της απόφασης του Δικαστηρίου μάλιστα, απαλλακτική για τους κατηγορούμενους ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας, Βασιλικής Κρίνα.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει το directnews.gr, ανάμεσα στους κατηγορουμένους της υπόθεσης ήταν και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της συμμορίας του παραδικαστικού κυκλώματος 2, πολιτικός μηχανικός, Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, καθώς και δικηγόροι, εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι και επιχειρηματίες.

Η εκδικαζόμενη υπόθεση αποτελούσε ένα παρακλάδι της μεγάλης έρευνας που διεξήγαγαν τρεις εφέτες - ειδικοί ανακριτές για τα κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο της Δικαιοσύνης καθώς και για την επονομαζόμενη «μαφία των ακινήτων».
Τα αδικήματα που αντιμετώπιζαν - κατά περίπτωση - ήταν δωροδοκίες, δωροληψίες, παραβάσεις καθήκοντος, πλαστογραφίες, διατάραξη δικαστικών συνεδριάσεων κ.α.
Παρά το γεγονός ότι την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος 2 «δένουν» οι νόμιμα καταγεγραμμένες συνομιλίες του κοριού της ΕΥΠ, αυτές δεν χρησιμοποιήθηκαν από το Δικαστήριο ως νόμιμα αποδεικτικά στοιχεία.
 Με βάση αυτές, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος έχει προφυλακιστεί όπως και ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης.
Σύμφωνα με πηγές του koutipandoras.gr, το Δικαστήριο θα μπορούσε να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης για όλους τους κατηγορουμένους, καθώς έλειπε ένας κατηγορούμενος ο οποίος δεν είχε κλητευθεί.
Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, το σύνηθες είναι να δίνεται αναβολή για όλους. Σε αυτήν όμως τη δίκη, οι δικαστές αποφάσισαν να διαχωρίσουν την υπόθεση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου και να εκδικάσουν τους υπολοίπους κανονικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η κατάθεση του βασικού μάρτυρα του παραδικαστικού κυκλώματος 2, δικηγόρου και καταδικασμένου για το σκάνδαλο της Αιξωνής (HOT DOC 43), Δημήτρη Παρασκευόπουλου.
 Ο μάρτυρας φέρεται ουσιαστικά να ανακάλεσε τα όσα είχε αναφέρει σε παλαιότερες ένορκες καταθέσεις του, με βάση τις οποίες είχε ξεκινήσει το ξετύλιγμα του κουβαριού της τεράστιας αυτής υπόθεσης.

Από την πλευρά του το Δικαστήριο, δεν επέμεινε σε ερωτήσεις με βάση τις προηγούμενες καταθέσεις του Παρασκευόπουλου, κάτι το οποίο σαφώς και θα μπορούσε να έχει κάνει μιας και σε αυτές αποκαλύπτεται πλήρως ο τρόπος με τον οποίο φερόταν να λειτουργούσε το κύκλωμα. Λόγω του ομόφωνου της απόφασης, η μόνη πλέον που έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την αναίρεσή της - όταν αυτή καθαρογραφθεί - , είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου