Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Γιατί ξαφνικά ο Draghi θέλει άμεσα ολοκλήρωση της αξιολόγησης; - Ανησυχεί για εκτροπή στην οικονομία


Η παρέμβαση – παραίνεση Draghi να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση υποκρύπτει τον μεγάλο φόβο, την μεγάλη ανησυχία εκτροπής της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών.
Τι κρύβεται πίσω από την «ξαφνική» επιθυμία του επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για μια κίνηση πολιτικής αβροφροσύνης επειδή ο Draghi συναντήθηκε με τον Τσίπρα ή κρύβεται κάτι βαθύτερο;
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για
εκτροπή της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Ο Draghi γνωρίζει πόσο εύθραυστη είναι η ελληνική οικονομία.
Ήδη οι αρμόδιοι όπως ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρει ότι θέλει επαναξιολόγηση του ασφαλιστικού καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Υπάρχει ο κίνδυνος η Ελλάδα να πέσει στις καλένδες και η αξιολόγηση να παρατείνεται επί μακρόν και τα προβλήματα να διογκώνονται.
Σε αυτή την περίπτωση η ύφεση θα ενταθεί – ήδη υπάρχουν απαισιόδοξες εκτιμήσεις – ότι η ύφεση το 2016 θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο -2,9% ή λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις -1,4%.
Αν η οικονομία επανέλθει σε ύφεση, οι διαπραγματεύσεις κωλύσουν και γενικώς χαθεί η δυναμική που ξεκίνησε με το τρίτο πρόγραμμα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρξει εκτροπή στην οικονομία και τις τράπεζες.
Ο Draghi γνωρίζει πολύ καλά τις κεφαλαιακές δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών.
Διαθέτουν 36 δισεκ. αλλά 19 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος και τα NPLs παραμένουν σοβαρό πρόβλημα καθώς βρίσκονται στα 100 δισεκ. με 105 δισεκ.

Αν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της μπορεί να ασκήσει πίεση στις τράπεζες, να θέσει θέμα αναβαλλόμενου φόρου και ξαφνικά να συζητάμε στην Ελλάδα για 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης, για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί θα είναι καταστροφική εξέλιξη για τις τράπεζες που έχουν υποστεί ισχυρότατα πλήγματα.
Ο Draghi λοιπόν βλέπει την μεγάλη εικόνα και ανησυχεί για τον κίνδυνο εκτροπής.
Ήδη στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν στο 15% και οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν απανωτά ιστορικά χαμηλά.
Η αγορά προειδοποιεί, ο Draghi της ΕΚΤ που βλέπει όλη την εικόνα σπεύδει έγκαιρα να αντιδράσει και να αποτρέψει τα χειρότερα.

Το συμπέρασμα

Η παρέμβαση – παραίνεση Draghi να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση υποκρύπτει τον μεγάλο φόβο, την μεγάλη ανησυχία εκτροπής της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου