Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Στη δίνη νέας παγκόσμιας κρίσης


Ούτε οι πιο επιφανείς οικονομολόγοι θα μπορούσαν, πριν από μερικές ημέρες, να προβλέψουν ότι την πρώτη εβδομάδα του 2016, το χρηματιστήριο της Σαγκάης θα έκλεινε δύο φορές, λόγω της κατακόρυφης πτώσης έως και 7% των τιμών των μετοχών.

Ωστόσο, η ελεύθερη πτώση των ασιατικών αγορών έκανε ήδη μεγάλο κακό: 2,5 τρις δολάρια «εξαϋλώθηκαν» σε χρόνο-ρεκόρ, ενώ οι πέντε πλουσιότεροι του κόσμου έχασαν τη Δευτέρα 8,7 δις ευρώ λόγω του
μαζικού sell off (ξεπουλήματος) μετοχών. 

Και δεν είναι τυχαίο ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, George Soros δήλωσε ότι η αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές παραπέμπει στην κρίση του 2008.


Η αιτία του κακού

Τα προβλήματα στην κινεζική οικονομία που συνδέονται και με την αμερικανική (καθώς η Κίνα έχει αγοράσει αμερικανικό χρέος), η δραματική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και οι γεωπολιτικές εντάσεις σε διάφορα σημεία της γης, προκαλούν παγκόσμια ανησυχία στους επενδυτές.

(​Η τιμή του αργού πετρελαίου, εμφάνισε την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 μηνών, ενώ το Brent έκλεισε την Τετάρτη στα 34,93 δολάρια το βαρέλι)

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αυτή την εβδομάδα, η τιμή του αργού πετρελαίου, εμφάνισε την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 μηνών, ενώ το Brent έκλεισε την Τετάρτη στα 34,93 δολάρια το βαρέλι, τιμή που είναι η χαμηλότερη από το 2004.

Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Για να επιστρέψουμε στην κατακρήμνιση των ασιατικών αγορών, μία από τις βασικές αιτίες είναι οι αλλαγές στο καθεστώς απαγόρευσης ρευστοποιήσεων από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές στην Κίνα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το φαύλο κύκλο επιβράδυνσης της κινέζικης οικονομίας με την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους του δολαριακού χρήματος από τις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει μία χωρίς προηγούμενο συναλλαγματική αναταραχή.

Ακόμη, το ισχυρό κινεζικό νόμισμα, το γουάν, βρέθηκε να υποχωρεί λόγω και της μεγάλης εξόδου κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί στην Ασία και τη Ν. Αμερική τα τελευταία 5-6 χρόνια των αλλεπάλληλων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Και όπως ανέφερε ο Soros, η Κίνα προσπαθεί να βρει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και η υποτίμηση του νομίσματός της μεταφέρει προβλήματα στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, μια επιστροφή σε θετικά επιτόκια, είναι μία πρόκληση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, με το σημερινό περιβάλλον να έχει ομοιότητες με το 2008.

Έχασαν 8,7 δις ευρώ

Το ότι το 2016 μπήκε με το αριστερό για τις αγορές, φάνηκε, ήδη, από τη Δευτέρα οπότε η ανακοίνωση των αδύναμων στοιχείων για την κινεζική οικονομία και η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν προκάλεσαν στους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη ζημιές.

Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Amazon Jeff Bezos ηγήθηκε της πτώσης του δείκτη Bloomberg Billionaires Index κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2016, χάνοντας 3,7 δισ. δολάρια με τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων να πέφτει 5,8%.
Η καθαρή αξία της Amazon είναι τώρα στα 56 δισ. δολάρια.

Στην Ισπανία ο Amancio Ortega έχασε 2,5 δισ. δολάρια, αφού , η Inditex, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων μόδας υποχώρησε κατά 3,5%.
Ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway, Warren Buffett, έχασε 870 εκατ. δολάρια, ο Carlos Slim έχασε 868 εκατ. δολάρια και ο συνιδρυτής της Microsoft, ο Bill Gates που είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, έχασε 739 εκατ. δολάρια.

απο τη zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου