Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Η ισχυρή αίσθηση σκοπού στη ζωή μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας και βελτιώνει την υγεία


Οι άνθρωποι με ισχυρή αίσθηση σκοπού στη ζωή τους είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και έχουν επίσης συνολικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μετα-ανάλυσης στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στην έκδοση «Psychosomatic Medicine».

Διεθνής μελέτη
Επιστήμονες, στο Νοσοκομείο Mount Sinai St. Luke's Roosevelt, στη Νέα Υόρκη, ανέλυσαν στοιχεία για
περισσότερους από 136.000 συμμετέχοντες από δέκα μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Οι μελέτες στις ΗΠΑ αξιολόγησαν την παρουσία και τη δύναμη της αίσθησης του σκοπού στη ζωή. Οι Ιαπωνικές μελέτες ανέλυσαν την έννοια του «ikigai», που σημαίνει «μια ζωή που αξίζει να ζεις». Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 67 ετών και παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο επτά χρόνια. Σε αυτή την περίοδο, περισσότεροι από 14.500 συμμετέχοντες πέθαναν και περισσότεροι από 4.000 υπέστησαν καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε σαφώς ότι η υψηλή αίσθηση του σκοπού στη ζωή μειώνει το συνολικό κίνδυνο θανάτου. Μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, η θνησιμότητα ήταν κατά 20% χαμηλότερη. Επιπλέον, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν επίσης χαμηλότερος, όταν οι συμμετέχοντες είχαν υψηλή αίσθηση σκοπού στη ζωή τους.
Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί το πώς ακριβώς η υψηλή αίσθηση σκοπού στη ζωή προάγει την υγεία και μπορεί να αποτρέψει τις ασθένειες, λένε οι ερευνητές. Ο συσχετισμός μπορεί να περιλαμβάνει τόσο ψυχολογικά αίτια, όπως ρυθμιστικές σωματικές αντιδράσεις στο στρες, όπως και συμπεριφορικά αίτια, όπως ένας υγιεινός τρόπος ζωής.

απο το  sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου