Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Την οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να τη φέρει ο χωροφύλακας



Ο Λούντβιχ Έρχαρτ είναι ο θεμελιωτής του μεταπολεμικού γερμανικού οικονομικού θαύματος. 
Μετά τον πόλεμο, η αμερικανική διοίκηση τον επέλεξε ως υπουργό των οικονομικών της ομοσπονδιακής Γερμανίας.
Η ήττα της Γερμανίας  και οι συνθήκες του πολέμου που είχε προηγηθεί είχαν καταστρέψει την οικονομία. Στην αγορά υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις και οι τιμές με τη μαύρη αγορά  κάλπαζαν. Οι δυνάμεις κατοχής της Γερμανίας είχαν επιβάλει έλεγχο των
τιμών προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόσβαση του πληθυσμού στα βασικά αγαθά.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Έρχαρτ με την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν να απελευθερώσει αυτόματα τις τιμές, παρά τις αντιρρήσεις των συμμαχικών διοικήσεων. Η Δύση ολόκληρη εκείνη την περίοδο ήταν ενθουσιασμένη με τον Κέυνς και τις θεωρίες περί καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, όπου το κράτος ελέγχει τους βασικούς τομείς της οικονομίας και κυρίως τις τιμές.
Οι ιστοριογραφίες λένε πως ο Έρχαρτ χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια να εφαρμόσει την απελευθέρωση των τιμών λόγω των αντιρρήσεων που έφεραν οι διοικήσεις των κατοχικών δυνάμεων.
Σε τρεις μέρες μετά την απελευθέρωση των τιμών, η μαύρη αγορά κατέρρευσε ολοσχερώς, οι τιμές άρχισαν να πέφτουν και σε λίγους μήνες το νέο μάρκο βρήκε πρόσφορο έδαφος να θεμελιώσει την ισχύ του. 
Οι άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους και αντάλλασσαν ελεύθερα τα λιγότερο αναγκαία με τα περισσότερο. Σε μερικούς μήνες οι παραγωγοί έφερναν τα γεωργικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές. Στα επόμενα δυο τρία χρόνια η επάρκεια βασικών αγαθών αποκαταστάθηκε πλήρως.

Αν ο Λούντβιχ Έρχαρτ είχε επιχειρήσει να προστατεύσει τους οικονομικά αδύναμους από την αισχροκέρδεια με έλεγχο των τιμών, η μαύρη αγορά και οι ελλείψεις θα διαρκούσαν για δεκαετίες, όπως κράτησαν στα γειτονικά κομμουνιστικά καθεστώτα μέχρι την κατάρρευσή τους στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Μετά από 20 χρόνια η κατεστραμμένη οικονομία της ηττημένης Γερμανίας ήταν ισχυρότερη από τις οικονομίες των Ευρωπαίων νικητών του πολέμου.

Οι περιορισμοί, οι πολλές ρυθμίσεις που δήθεν εξασφαλίζουν τη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος, βλάπτουν σοβαρά την οικονομία και στο τέλος το εισόδημα των αδυνάμων. Οι οικονομικά ισχυροί βρίσκουν τρόπους να προστατέψουν την περιουσία τους.
Την οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να τη φέρει ο χωροφύλακας, έλεγε ο Σπύρος Μαρκεζίνης, ο θεμελιωτής του μεταπολεμικού ελληνικού οικονομικού θαύματος. 
Ο Μαρκεζίνης ήθελε αποκρατικοποιήσεις από τη δεκαετία του ’70. 
Αν είχαν γίνει σήμερα, η χώρα θα ήταν σε άλλη κατάσταση.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, παρέλαβε μια οικονομία η οποία ασφυκτιά από την υψηλή φορολογία (η οποία την καθιστά πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά) τα κλειστά επαγγέλματα και τις υπερβολικές ρυθμίσεις.
Ως αριστερός επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με αύξηση της φορολογίας και αδυσώπητο κυνήγι της φοροδιαφυγής, πραγματικής και υποτιθέμενης. 
Επειδή όμως η μεγάλη φοροδιαφυγή έχει διασφαλίσει τα περιουσιακά της στοιχεία μακριά από την Ελλάδα, η φορολογική εξόντωση αφορά τον κόσμο της μεσαίας τάξης, τη ραχοκοκαλιά αυτών που παρήγαν και παράγουν πλούτο και θέσεις εργασίας στη χώρα.
Η πλήρης αποτυχία είναι θέμα χρόνου.
Από σήμερα, το κράτος άρχισε τις κατασχέσεις σε όσους χρωστούν στην εφορία. Από φέτος επίσης ξεκινά να εφαρμόζεται το περιουσιολόγιο με απειλές. 
 Ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 προχθές εξήγησε πως "όσοι έχουν δηλώσει τα περιουσιακά στοιχεία, δεν χρειάζεται καν να τα ξαναδηλώσουν" αφού "το υπουργείο θα κάνει τη διασταύρωση των στοιχείων" είπε και συμπλήρωσε ότι θα δημιουργηθεί μια φόρμα η οποία θα αφορά στις μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων.

"Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει να φοβάται τίποτα από το περιουσιολόγιο" δήλωσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης. Όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα το ίδιο δήλωναν και  δηλώνουν.
Μάλιστα, σημείωσε ότι με σχετικό νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα, θα δοθεί η ευκαιρία να δηλωθούν εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα. "Αν όμως δεν δηλωθούν, δεσμεύονται από το κράτος και θα υποστούν την ανάλογη φορολογική επιβάρυνση" προειδοποίησε.

Η υψηλή φορολογία επί εισοδημάτων και "νεκρών" περιουσιακών στοιχείων με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην περαιτέρω γιγάντωση της μαύρης οικονομίας και τη μείωση των κρατικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Το κράτος θα χάσει περισσότερα χρήματα απ’ όσα υπολογίζει πως θα κερδίσει από το φοροκυνηγητό με την απειλή κατασχέσεων.
Οι Έλληνες δεν είναι απατεώνες εκ φύσεως το διεφθαρμένο κράτος των ημετέρων και πελατών τους ευθύνεται για τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. 
Το κράτος πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων για να μειωθεί η φοροδιαφυγή. 
Το πρώτο που πρέπει να κάνει για να την ανακτήσει είναι να γίνει ανταποδοτικό. 
 Ήτοι να ανταποδίδει στους πολίτες αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. 
Το δεύτερο να εκλογικεύσει τους φόρους με βάση αυτά που μπορούν οι άλλοι να δώσουν οι πολίτες και όχι αυτά που λείπουν στο κράτος.

Φορολογία χωρίς ανταπόδοση είναι κλοπή...

Υψηλή φορολογία χωρίς ανταπόδοση είναι ληστεία. Μέσω ληστείας δεν έστησε κανείς κράτος όσα έσοδα και πρόλαβε να αρπάξει. 
Την φορολογική ληστεία συνήθως ακολουθεί ο θυμός, η εξέγερση και το χάος.
 Το τελευταίο το γνώρισαν  καλά ο Λουδοβίκος ο ΙΣΤ και η Αντουανέτα...
Οι κομμουνιστές και οι αριστεροί γενικότερα αυταπατώνται  πως κατέχουν την ιστορική αλήθεια. Αυτό του κάνει να πιστεύουν πως μπορεί να την επιβάλουν στους άλλους με το ζόρι τις πεποιθήσεις τους, να τους πάρουν την περιουσία για να τους σώσουν και να τους βάζουν να δουλεύουν γι' αυτό που οι ίδιοι νομίζουν κοινό καλό, το οποίο συνήθως είναι το καλό της τσέπης τους.

Αυτός είναι και ένας λόγος που συνήθως έχουν κακό τέλος, όπως και βασιλείς και αυτοκράτορες που επίσης  νομίζουν πως είναι οι εκπρόσωποι του Θεού στη γη.

Του Κώστα Στούπα
kostas.stoupas@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου