Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Νέα δίωξη κατά Λιακουνάκου για τα ελικόπτερα Απάτσι


Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου αλλά και του γενικού γραμματέα Εξοπλισμών Σπυρίδωνα Τραυλού, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς για ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Η δίωξη ασκήθηκε από τον
εισαγγελέα Αντώνιο Ελευθεριάνο που διενήργησε την έρευνα μαζί με την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου μετά από εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου και αφορά την προμήθεια των ελικοπτέρων Απάτσι σε σχέση με τη σύμβαση για την παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Παράλληλα, διώκονται και επτά υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την περίοδο εκείνη (2003) που μετείχαν στις διεργασίες της επίμαχης σύμβασης αλλά και στην εκτέλεσή της, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας αποστέλλονται στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και για τον υπουργό, τότε, Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

Η έρευνα που
κατέληξε και στην άσκηση ποινικών διώξεων αφορούσε τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπογράφτηκε στο περιθώριο της σύμβασης για την προμήθεια δώδεκα ελικοπτέρων τύπου Απάτσι που κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο 594 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών από την Εισαγγελία Διαφθοράς διαπιστώθηκε ότι η σύμβαση για τα αντισταθμιστικά υπογράφτηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά σε βάρος του δημοσίου.
Ειδικότερα, στην εν λόγω σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκ. ευρώ, σε σχέση με ό,τι απαιτούσε ο νόμος ενώ η αναπροσαρμογή της σύμβασης έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι χαμηλότερη κατά
2,5 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, προέκυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο εκτελέστηκε το πρόγραμμα ψηφιοποίησης του συστήματος Δαίδαλος και τα υλικά που προσφέρθηκαν από εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου ήταν κατά 9 εκατομμύρια χαμηλότερης αξίας από τα κατά το νόμο προβλεπόμενα.
Σημειώνεται ότι η δίωξη για τα αντισταθμιστικά των ελικοπτέρων Απάτσι είναι η τέταρτη κατά σειρά που ασκείται από την Εισαγγελία Διαφθοράς καθώς στο πρόσφατο παρελθόν διώξεις έχουν ασκηθεί για το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, τα αντισταθμιστικά για τα άρματα Λέοπαρντ για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (Erieye) για το οποίο προφυλακίστηκε και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ενώ σε έρευνα βρίσκονται και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα που έτρεξαν τη δεκαετία του 2000 μεταξύ των οποίων και η διερεύνηση για την κύρια σύμβαση των ελικοπτέρων Απάτσι.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου