Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Εθνική, τραγωδία η ανακεφαλαιοποίηση



 Σε εθνική οικονομική τραγωδία καταλήγει το εγχείρημα των ανακεφαλαιοποιήσεων, καθώς οι τράπεζες περνούν «αντί πινακίου φακής» στα χέρια ξένων επενδυτών, ενώ το Δημόσιο υφίσταται τεράστια ζημία, η οποία με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις υπερβαίνει τα 40 δισ. ευρώ.

 Σχεδόν ολοσχερή απώλεια των τοποθετήσεων τους υφίστανται επίσης ιδιώτες μικροεπενδυτές, ασφαλιστικά Ταμεία και κρατικοί φορείς, που κατείχαν τραπεζικές μετοχές και δεν τους επετράπη να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ.

Αξιοποιώντας τους όρους που επιβλήθηκαν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, τα ξένα funds και οι διεθνείς οίκοι κατόρθωσαν να διαμορφώσουν τις τιμές διάθεσης των νέων μετοχών σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε σχεδόν μηδενική αξία των τραπεζών. 
Πληρώνουν δηλαδή σαν να αποκτούν μερίδιο σε νεοϊδρυόμενες τράπεζες, χωρίς δίκτυα, καταθέσεις, χορηγήσεις, ακίνητα και ρόλο-κλειδί στην ελληνική οικονομία.
Οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών αντιστοιχούν σε  τρέχουσα αξία μόλις… 18 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς, 105 εκατ. για την Εθνική, 147 εκατ. για την Euronak, περίπου 500 για την Alpha Bank.
 
 Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι η έκβαση του book building της Εθνικής, όπου η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε σε μόλις… 2 σέντς (0,02 ευρώ), περίπου 96%(!) χαμηλότερα από μέση χρηματιστηριακή τιμή  αυτών των ημερών, που ήταν 0,37 ευρώ.
Εισφέροντας μόλις 475 εκατ. ευρώ (από τα περίπου 3,6 δισ. νέα κεφάλαια που θα μπουν στην τράπεζα), οι επενδυτές του book building θα αποκτήσουν συμμετοχή  33,2%.

Πρόκειται για σκανδαλώδη εξέλιξη, η οποία προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Πολιτικοί,  τραπεζικοί  και επιχειρηματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι  αν μπορούσε να προβλεφθεί αυτό το αποτέλεσμα, ήταν προτιμότερο να ανακεφαλαιοποιηθεί η Εθνική εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ, ώστε  να υπάρχει τουλάχιστον δυνατότητα και προοπτική να ανακτήσει το Δημόσιο τα χρήματα του.
Από άλλες πλευρές τονίζεται ότι η εξαιρετικά χαμηλή τιμή διάθεσης και το μικρό ποσό που συγκεντρώθηκε, συνιστούν αποτυχία της διοίκησης Φραγκιαδάκη να προσελκύσουν αξιόπιστους διεθνείς επενδυτές και υψηλής ποιότητας κεφάλαια.

Πάντως με την εξέλιξη αυτή, η Εθνική θα παραμείνει η μόνη τράπεζα όπου το Δημόσιο/ΤΧΣ θα έχει ουσιαστικά τον μετοχικό έλεγχο.
 Μετά την ολοκλήρωση των δύο ΑΜΚ (με  book  building και με συμμετοχή μικροεπενδυτών-μετόχων της), το ΤΧΣ θα κατέχει 43,7%. 
 Επιπλέον θα έχει μετατρέψιμες ομολογίες 1,7 δισ. ευρώ, οι οποίες ετήσια έσοδο  126 εκατ., ευρώ και σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων μπορεί να γίνουν μετοχές.
Η τράπεζα  θα επιδιώξει να αντλήσει τώρα 300 εκατ. ευρώ από εγχώριους επενδυτές, δίνοντας τη δυνατότητα και στους νυν μετόχους της να αποκτήσουν νέες μετοχές στη χαμηλή τιμή του book building (0,02 ευρώ).

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου