Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Επιθετική η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών - Στο 21% μειώνεται το ποσοστό του ΤΧΣ μετά τις αμκ

Η επιθετικότερη ιδιωτικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επιτυγχάνεται μέσω της 3ης ανακεφαλαιοποίησης καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 56,3% θα μειώσει το ποσοστό του στο 21% στις 4 μεγάλες τράπεζες κυρίως λόγω dilution(αλλοίωση / αραίωση)*.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι
στην Eurobank το ποσοστό του ΤΧΣ μειώνεται στο 3% με 4% ενώ στην Alpha bank στο 11%.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση το μεγαλύτερο ποσοστό θα το διατηρεί στην Εθνική με 41% ενώ στην Πειραιώς θα μειωθεί στο 29%.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η 3η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί την πιο επιθετική ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το ΤΧΣ επένδυσε 40 δισ. το 2013 και περίπου 5-5,5 δισ. το 2015.

Με χρηματιστηριακούς όρους για να μπορέσει το ΤΧΣ να ανακτήσει το 100% των 45-46 δισ. που επένδυσε στις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών να φθάσει στα 225 δισ.
Κατά 0,3 δισ. ευρώ μειώθηκε ο ELA για τις τράπεζες - Στα 85,7 δισ. ευρώ έως στις 3 Δεκεμβρίου 2015

Κατά 0,3 δισ. ευρώ, στα 85,7 δισ. ευρώ, μειώθηκε το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η μείωση αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

*dilution(αλλοίωση / αραίωση)=Αλλοίωση (ή κατά τα άλλα αραίωση) είναι ένας γενικός όρος που προκύπτει από την έκδοση επιπρόσθετων κοινών μετοχών από μια εταιρεία. Η αύξηση αυτή των κοινών μετοχών μπορεί να προκύψει από μια αύξηση κεφαλαίου (με ή χωρίς άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης), ή με μετατροπή μετατρέψιμων ομολογιών, προνομιούχων μετοχών ή warrants. Αυτή η αλλοίωση μπορεί να αλλάξει το ποσοστό συμμετοχής, την ψηφοφορία του ελέγχου, τα κέρδη ανά μετοχή, ή την αξία των μεμονωμένων μετοχών.

Επί της ουσίας, κάθε φορά που μια εταιρεία εκδίδει μετοχές, προκαλεί αλλοίωση (dilution). Με εξαίρεση να εκδίδει μετοχές με σκοπό να αγοραστεί μια άλλη εταιρεία, όπου τα κέρδη ανά μετοχή θα παραμείνουν αμετάβλητα (ή ακόμα μπορεί και να αυξηθούν), σχεδόν πάντα μια τέτοια πράξη θα προκαλέσει μείωσης της αξίας της μετοχής.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, όταν μια εταιρεία κάνει αύξηση κεφαλαίου για λόγους ρευστότητας. Εκεί στις περισσότερες περιπτώσεις, η πτώση της τιμής της μετοχής είναι πολύ μεγάλη.

απο το xrimatistirio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου