Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Τρύπα στα capital controls, δραπετεύουν κεφάλαια

Αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου στις ηλεκτρονικές πληρωμές διαπιστώνεται από τις αρμόδιες αρχές καθώς επιτρέπεται -κατά παράβαση των κανονισμών- σε πολλές περιπτώσεις η διενέργεια συναλλαγών ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω POS σε λογαριασμούς που τηρούνται στο εξωτερικό.

Η δραστηριότητα αυτή απαγορεύεται με βάση τα
υφιστάμενα capital controls ωστόσο είτε από αβλεψία, είτε από εγκληματική αμέλεια δεν ελέγχεται αποτελεσματικά
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές αρχικά η απαγόρευση ήταν ενεργή και όπου διαπιστωνόταν από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι υπήρχαν τρύπες αυτές κλείνονταν.

Σε αυτή τη φάση όμως με τα capital controls να βρίσκονται σε διαδικασία χαλάρωσης και μάλλον το ίδιο συμβαίνει με τους εποπτικούς φορείς.
Η ολιγωρία όμως αυτή μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα εκροής σημαντικών κεφαλαίων καθώς και ανισοτήτων στην επιβολή και εφαρμογή των κεφαλαιακών περιορισμών.
Η έκταση του φαινομένου και οι απώλειες κεφαλαίων μπορούν να υπολογιστούν μέσω της Bank for International Settlements στην οποία αποστέλλουν στοιχεία τόσο οι κεντρικές όσο και οι εμπορικές τράπεζες, άμεσα και έμμεσα.

Πηγές με γνώση των διεθνών διαδικασιών μεταφοράς χρημάτων επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό άπτεται της δικαιοδοσίας τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και της ΕΚΤ καθώς και των τραπεζών που υποδέχονται τα χρήματα και των εκεί κεντρικών τραπεζών.

απο το sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου