Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Προς νέα χαλάρωση των capital controls


Προς νέα χαλάρωση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο.
Οι τράπεζες και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν ήδη υποβάλει αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με το
οποίο ζητούν περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Η χαλάρωση των capital controls αναμένεται να έρθει και από την πολυαναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η βασική αλλαγή θα έχει να κάνει με την κατάργηση του διαχωρισμού ανάμεσα στο παλαιό και το νέο χρήμα.
 Κάτι που θα επιτρέψει στους ιδιώτες να αγοράσουν μετοχές.
 Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, για το οποίο επίκειται να αποφανθεί ο κ. Τσακαλώτος.

Με όσα ισχύουν βάσει της τελευταίας απόφασης του υπουργείου Οικονομικών για τη χαλάρωση των capital controls, αγορές μετοχών (καθώς και ομολόγων) μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εφόσον το χρήμα προέρχεται από πώληση μετοχών (ή ομολόγων). Ο περιορισμός αυτός εμποδίζει όσους ιδιώτες θα ήθελαν να τοποθετηθούν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Για το λόγο αυτό και για να υπάρχει ισότητα συμμετοχής με τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν κανένα περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων τους, αναμένεται να επιτραπεί στους εγχώριους ιδιώτες να μπορούν να αγοράσουν μετοχές των τραπεζών με χρήμα ανεξαρτήτως προέλευσης, ακόμα και με «σπάσιμο» προθεσμιακής κατάθεσης. Το «άνοιγμα» για τις αγορές μετοχών εκτιμάται ότι δεν θα επιφέρει απώλειες ρευστότητας στην εσωτερική αγορά, πόσω μάλλον που η πλειοψηφία των προθεσμιακών καταθέσεων ήταν τρίμηνης διάρκειας και έχει «εκπνεύσει» ήδη εν μέσω της ισχύος των capital controls.

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω χαλάρωση αναμένεται και στο σκέλος αγορών αμοιβαίων κεφαλαίων. Και για τις αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων σήμερα ισχύει ότι ο κάτοχος μπορεί να ρευστοποιήσει Α/Κ και να ξαναγοράσει Α/Κ. Αυτό όμως ισχύει μόνο για τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, αποκλείοντας τις αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού από τις ελληνικές ΑΕΔΑΚ.

Το «μπλόκο» στις αγορές Α/Κ εσωτερικού οφείλεται στη διατύπωση της παραγράφου 11 της τελευταίας υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε στις 27/9/15, η οποία κάνει λόγο για ξένα χρηματοπιστωτικά μέσα.

Ειδικότερα, στο τέλος της περίπτωσης στ της παραγράφου 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, είχε προστεθεί το παρακάτω εδάφιο, στο οποίο ζητείται περαιτέρω τροποποίηση ώστε να περιλαμβάνει και τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσω του εσωτερικού:
Αίτημα των τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η τροποποίηση του άρθρου ώστε να επιτραπούν με «παλαιό χρήμα» απ΄ όπου και αν προέρχεται, αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και μετοχών εσωτερικού.

«Θα καθυστερήσει η άρση των capital controls»

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη πως τα capital controls θα αρθούν αρχές του 2016, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του πρακτορείου Bloomberg τονίζουν πως οι περιορισμοί κεφαλαίων είναι εδώ για να μείνουν, τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
«Οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίσουν τους περιορισμούς στις συναλλαγές τους», σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο και προσθέτει πως, σύμφωνα με την έρευνα, το 81% των ερωτηθέντων οικονομολόγων δεν πιστεύουν ότι οι περιορισμοί θα αρθούν πριν τον Ιούλιο του 2016 και ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 18 δισ. ευρώ κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ελληνική κυβέρνηση και τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η άρση των capital controls -που εφαρμόστηκαν τον περασμένο Ιούνιο προκειμένου να περιοριστούν οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ και τα ποσά των χρημάτων που έβγαιναν στο εξωτερικό- μπορούν να αρθούν στην αρχή του 2016, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Είναι υπερβολικά αισιόδοξοι», δηλώνει ο Αχιλλέας Χρυσοστόμου, οικονομολόγος στην τράπεζα Standard Chartered του Λονδίνου. «Πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, οι πιστωτές, θα θέλουν να δουν περισσότερες αποδείξεις εφαρμογής του προγράμματος πριν νιώσουν άνετα με την άρση των capital controls», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η EKT αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών στο τέλος αυτού του μήνα.
Σύμφωνα με την έρευνα, προβλέπεται ότι θα προκύψει μια «τρύπα» 18 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας θα κληθεί να καλύψει το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου