Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Γιάννης Σμπώκος: Από τα Ανώγεια και το πάρτι εκατομμυρίων με τον Άκη στα κατώγεια του Κορυδαλλού


Όταν σε νηπιακή ακόμα ηλικία τον έστειλαν να πάει με το γαϊδούρι φαγητό στο βοσκό πατέρα του η εμπειρία φαίνεται ότι τον στιγμάτισε τόσο, που ανατρέχοντας πίσω, ξέρει ότι δεν έπρεπε ποτέ να την υπερηφανευτεί ως ένδειξη επίδειξης θάρρους.

«Τουλάχιστον δέκα ώρες, μέσα στη νύχτα, πάνω σε ένα γαϊδούρι στα κακοτράχαλα βουνά. "Μη φοβηθείς" μου είπαν "θα σταματήσεις όπου σταματήσει το γαϊδούρι". Από τότε δεν ξαναφοβήθηκα ποτέ...», έχει διηγηθεί ο Γιάννης Σμπώκος.
Το μοιραίο στην περίπτωση του ήταν ότι το συμβάν τον έκανε πιθανότατα τόσο… ατρόμητο ώστε να
μην φοβηθεί ποτέ ούτε τη Δικαιοσύνη.
«Αθεόφοβος» είναι η φράση που χρησιμοποιούν κατά κόρον εδώ και χρόνια οι Ρεθυμνιώτες, «θεομπαίχτης» οι πάλαι ποτέ πολιτικοί αντίπαλοί του στην Ανώγεια, από τα οποία κατάγεται ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου.

akis-smpokos-570

«Γιάννη δεν έχεις δικαίωμα να τα κρατήσεις! Εσύ δεν είσαι κλέφτης! Δεν είσαι απατεώνας! Έφερες τα χρήματα;», ήταν η άκρως σουρεαλιστική αναφορά σε μία από τις περιβόητες χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι οποίες και έσφιξαν ολοκληρωτικά τη θηλιά του νόμου γύρω από το λαιμό του Κρητικού πολιτικού μηχανικού.
Γεννημένος το 1951 ο Γιάννης Σμπώκος έφυγε σε προεφηβική ηλικία από την Κρήτη για να φοιτήσει στο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και να περάσει ακολούθως στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 δραστηριοποιείται ενεργά στο ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του ’81 θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής Ρεθύμνου σε ηλικία μόλις 30 χρόνων.
Είναι μόνο η πρώτη από τις έξι διαδοχικές αποτυχημένες απόπειρες να εκλεγεί βουλευτής (!), σε μία από αυτές όμως θα καταφέρει τελικά να αποσπάσει την έδρα του Μανώλη Λουκάκη, κατόπιν ένστασης, με απόφαση του  Εκλογοδικείου (1990).

smpokos-akis-570

Το κάκιστο ποσοστό επιτυχίας όμως στις εκλογικές αναμετρήσεις ουδόλως του στοίχισε πολιτικά, πιο πολύ απωθημένο του είχε γίνει και ζητούσε διαρκώς την ψήφο των Ρεθυμνιωτών. Από το 1985 ο μόλις 34χρονος Γιάννης Σμπώκος ήταν ήδη σημαίνον και ισχυρό στέλεχος του κόμματος, γνωρίζοντας ότι έχει όλα τα χρόνια μπροστά του για να… ανταμειφθεί.
Η ανέλιξη στα υψηλά αξιώματα του ΠΑΣΟΚ και της κρατικής μηχανής έφερε το 1993 την πρώτη μεγάλη επιβράβευση των… κόπων του, όταν η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου τον όρισε Γενικό Γραμματέα Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος.
Αν και ο Σμπώκος χαρακτηρίστηκε «Γεννηματικός» στα πρώτα χρόνια της κομματικής του πορείας, γρήγορα πέρασε στο στρατόπεδο των «Τσοχατζοπουλικών». Με τον υποψήφιο για την ηγεσία της παράταξης στη μετά Ανδρέα εποχή συνδέθηκε φιλικά, φιλοξενώντας τον αρκετές φορές στα Ανώγεια. Ο Άκης τον θεωρούσε πάντα ευφυή και πολιτικά ικανό, με αποτέλεσμα να τον διορίσει το 1997 Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

akis-smpokos-650

Είναι η περίοδος που υλοποιείται στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα όλων των εποχών, αξίας 4 τρισ. δραχμών! 
Στο πλαίσιο αυτού είχε υλοποιηθεί μεταξύ άλλων η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300. Η ανάληψη ρόλου «ταμία» του υπουργού, όπως χαρακτηρίστηκε στη δικογραφία, αποτέλεσε τη μοιραία καμπή της καριέρας του Γιάννη Σμπώκου, προκαλώντας τον να αναμειχθεί για τα καλά με τα πίτουρα.
Όλη η διαδρομή του από εκεί και πέρα έως και το 2004 είναι συνδεδεμένη με μίζες, ξέπλυμα και διαχείριση μαύρου χρήματος όπως έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής τον έβγαλε - όπως και όλος τους άλλους για την υπόθεση των εξοπλιστικών - λάδι, όμως τα ίχνη που είχε αφήσει ήταν τόσο βαθιά που ήταν αδύνατο να σβηστούν. Όχι λόγω του τρόπου ζωής και της κεκτημένης περιουσίας – αυτά είχε φροντίσει να τα κρύψει πολύ καλά, όπως αποδεικνύει και η έλλειψη αγοράς ακινήτων στο δικό του όνομα - αλλά εξαιτίας των αποκαλύψεων που πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας.

smpokos-akis-650

Την αρχή έκαναν οι ανακριτικές αρχές της Γερμανίας και τα δημοσιεύματα έγκυρων γερμανικών περιοδικών, διαρρέοντας την εμπλοκή των Άκη και Σμπώκου σε μέγα σκάνδαλο μιζών. Ακολούθησαν οι σημειώσεις που βρήκε η Αστυνομία στο σπίτι του Τσοχατζόπουλου – απόρροια της ακατανόητης τάσης του τελευταίου να καταγράφει και να μην καταστρέφει πλήθος επιβαρυντικών στοιχείων αυτού και των συνεργατών του.
 Και εν τέλει οι απολογητικές καταθέσεις δυο συγκατηγορουμένων του, του ξαδέλφου του Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα, και της λογίστριάς του Ευφροσύνης Λαμπροπούλου.
Με αυτά και με αυτά ο Σμπώκος βρέθηκε κατηγορούμενος για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού «Ερμής 2», για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού κατά εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα και για κατοχή και διαχείριση παράνομης περιουσίας.
Οι επενδύσεις και η «αυτονομία»
Ο «Boskos», όπως αναφέρεται στις σημειώσεις του Άκη, ήταν ο διαχειριστής των μιζών που εισέπραξε ο τελευταίος, ενώ του αποδόθηκε επίσης η κατηγορία του «ξεπλύματος» και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο εμφανιζόταν να διαχειρίζεται 40 εκατ. ευρώ και μάλιστα να τα διπλασιάζει ύστερα από επενδύσεις!
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο «κολλητός» του πρώην υπουργού έπαιρνε εκατομμύρια ευρώ και τα διοχέτευε κυρίως σε χρηματιστηριακές εταιρείες, όπου με τη βοήθεια του χρηματιστή πεθερού του τα επένδυε με επιτυχία. Φέρεται να είχε λογαριασμούς σε όλον τον κόσμο, αλλά δεν εμφανίζεται πουθενά ως δικαιούχος.
 Όσοι τον γνωρίζουν επιμένουν ότι δεν υπάρχουν καταθέσεις και ότι «αν έχει χρήματα, τα έχει θαμμένα σε κάποιο βουνό». 
Ο ίδιος εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να καταλάβει για ποιον λόγο ο πρώην προϊστάμενός του ζητάει στο προσωπικό ημερολόγιο του να του επιστρέψει χρήματα.
Τα χρήματα αυτά ήταν 1 εκατ. ευρώ, τα οποία ζητούσε ο Τσοχατζόπουλος ως προκαταβολή από τα χρωστούμενα, καθώς φαίνεται ότι ο… βιοπαλαιστής από τα Ανώγεια δεν είχε αρκεστεί στη διαχείριση των μιζών.
 «Η άρνηση αποδέσμευσης και εκκαθάρισης της παλιάς μας συνεργασίας 97-98-99-2000-2004 είναι καταστροφή για εμένα... Ο ΜΕΓΑΛΟΙ θέλουν τα λεφτά τους πίσω. Με απειλούν. Εάν δεν μου φέρεις και σήμερα λεφτά είμαι υποχρεωμένος να παραπέμψω 2-3, τους πιο πιεστικούς, σε σένα...», έγραφε επίσης ο Άκης στις περίφημες σημειώσεις του.

Από επιστήθιοι φίλοι οι δύο άνδρες έγιναν ορκισμένοι εχθροί, σε βαθμό που οι Αρχές συνδέουν τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις κατά του Σμπώκου και της αδερφής του, από κύκλωμα μπράβων και εκβιαστών, με τον πρώην υπουργό.
Η εμπλοκή των νονών της νύχτας
Ο Τσοχατζόπουλος φέρεται ότι έλεγε σε γνωστό ποινικό, κατηγορούμενο για συμμετοχή στο εν λόγω κύκλωμα αλλά και για την εμπλοκή του στην απαγωγή Παναγόπουλου, ότι ο πρώην συνεργάτης του διέθετε πολλά χρήματα. Έπειτα ο αρχινονός κανόνιζε την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών προκειμένου να εκβιάσει τον Γιάννη Σμπώκο, τον οποίο είχε πλησιάσει στη φυλακή και τον είχε απειλήσει ότι «θα του διέλυε το σπίτι» εάν δεν του δώσει 10 εκατομμύρια ευρώ».
Βάσει των πληροφοριών που συνέλεξαν οι Αρχές, οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα πίστευαν πως ο Γιάννης Σμπώκος είχε 500 με 700 εκατομμύρια ευρώ σε χρυσό…
Για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών και την διαχείριση τους ο Γιάννης Σμπώκος καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2013 σε ποινή κάθειρξης 16 ετών. Σύμφωνα με νομικούς, η ποινή αυτή ισοδυναμεί με περίπου 5,5 χρόνια κάθειρξης. Αν δηλαδή ο 64χρονος σήμερα, πρώην αξιωματούχος του ΠΑΣΟΚ, δεν αντιμετώπιζε άλλες κατηγορίες θα έβγαινε από τη φυλακή προτού συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας του.
Αν είχε σκιαχτεί τότε...
Σε ότι αφορά την υπόθεση «Ερμής 2» όμως, η Δικαιοσύνη ήταν αμείλικτη κατά του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του επέβαλε ισόβια κάθειρξη, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό «για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου» [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]. Για την ίδια υπόθεση οι ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών…
Αν ο Άκης ήταν ο μύστης του συντρόφου του στην παρανομία και την απληστία, ο Σμπώκος απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ο μυημένος δεν μπορεί να έχει καμία μπέσα στον «ευεργέτη» του, όταν μπαίνει στη μέση το χρήμα. Ακόμα και αν έχει ξεκινήσει ως ένας «ταπεινός» γιος βοσκού από τα Ανώγεια. Ίσως αν είχε σκιαχτεί τότε, πάνω στο γαϊδουράκι, να είχε διαισθανθεί έγκαιρα ότι υπάρχουν άνθρωποι και καταστάσεις σε αυτό τον κόσμο που επιβάλλεται να φοβάσαι.

 του Δημήτρη Καναβαράκη

απο το koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου