Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για τον ελληνικό προϋπολογισμό


της Silvia Merler

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας έχει δημοσιεύσει το προκαταρκτικό δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Σεπτέμβριο, καλύπτοντας το εννεάμηνο του έτους. 
Αποκαλύπτει μία πτώση στο πρωτογενές πλεόνασμα, σε σχέση με την υπεραπόδοση που
καταγράφτηκε στους τελευταίους μήνες.

Ενώ πρέπει να τονιστεί ότι οι στόχοι που εξετάζονται στα δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι ακόμη αυτοί από τον παλιό προϋπολογισμό του 2015 (όχι οι νέοι στόχοι με βάση το νέο πρόγραμμα), αυτή η εξέλιξη είναι παρόλα αυτά μια ενδιαφέρουσα αντιστροφή των προηγουμένων τάσεων.

Το συνολικό ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού για το εννεάμηνο της χρήσης, εμφάνισε έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές ισοζύγιο για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 παρέμεινε σε πλεόνασμα, αλλά στα 3,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 3,6 δισ. ευρώ. 

Η επίδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος  είχε ήδη υποχωρήσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, από τον Σεπτέμβριο.

Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Τα έσοδα για τον μήνα Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών, στα 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 762 εκατ. ευρώ ή 18% χαμηλότερα του μηνιαίου στόχου. 
Σε σωρευτική βάση, τα συνολικά έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 διαμορφώθηκαν στα 34,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 39,2 δισ. ευρώ. 
Αυτό σημαίνει ότι τα σωρευτικά έσοδα του εννεαμήνου αυτή τη στιγμή είναι 4,9 δισ. ευρώ χαμηλότερα του στόχου, και ότι το σημαντικό έλλειμμα που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο, συνεχίζει να επιβαρύνει την πλευρά των εσόδων. 
Η προκαταρκτική ανακοίνωση για άλλη μία φορά, αναφέρεται στα χαμένα έσοδα από το ANFA (τη συμμετοχή των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο) και το SMP (securities market programme), καθώς και την μη συλλογή του ΕΝΦΙΑ, ως εξήγηση εν μέρει για το έλλειμμα.
Bruegel2

Από την πλευρά των δαπανών, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τον Σεπτέμβριο διαμορφώνονται στα 4,3 δισ. ευρώ, 362 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον μηνιαίο στόχο. Αυτή είναι η πρώτη φορά από την αρχή του έτους που οι συνολικές δαπάνες έχουν υπερβεί τον στόχο τους, καθώς μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερα του στόχου, μειώνοντας δραστικά τις δαπάνες. 
Ως αποτέλεσμα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, οι σωρευτικές κρατικές δαπάνες του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 36,2 δισ. ευρώ, 4,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα του στόχου. Αυτή η εξέλιξη στις μηνιαίες δαπάνες επιβεβαιώνει την αλλαγή που αναδείξαμε τον προηγούμενο μήνα, όταν οι πρωτογενείς δαπάνες είχαν αυξηθεί, και είχαν υπερβεί ελαφρώς τον στόχο τους για πρώτη φορά μετά από μήνες. 
Τον Σεπτέμβριο, οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν ξανά ελαφρώς υψηλότερα του μηνιαίου στόχου (104 εκατ. ευρώ). Αυτό μεταφράζεται σε υπέρβαση των συνολικών δαπανών για πρώτη φορά από την αρχή του έτους.

bruegelf

Η υποαπόδοση των εσόδων και η χαλάρωση του ελέγχου των δαπανών, την οποία ξεκινήσαμε να βλέπουμε τον περασμένο μήνα, άσκησε πιέσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό τον Σεπτέμβριο.

Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, το πρωτογενές πλεόνασμα έχει υποαποδώσει έναντι του στόχου.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι στόχοι σύμφωνα με τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί την μηνιαία εκτέλεση του προϋπολογισμού, είναι ακόμη εκείνοι του προϋπολογισμού του 2015, αλλά σύντομα θα επικαιροποιηθούν με νέους στόχους, που έχουν καθοριστεί στο προσφάτως συζητηθέν έγγραφο για τον προϋπολογισμό του 2016.
Το εάν αυτοί οι στόχοι θα αποδειχθούν πιο εφικτοί, μένει να το δούμε.


απο το http://bruegel.org/2015/10/greece-budget-update-october/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου