Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Μαύρα τα βλέπουν οι Θεσσαλονικείς – Έρευνα του ΕΒΕΘ

Σύμφωνα με την έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, οι καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς ο
δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο νομό διαμορφώνεται στις -43 μονάδες, υψηλότερα πάντως από τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη, ο οποίος διαμορφώνεται στις -64 μονάδες, ενώ ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στις -6 μονάδες.

Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015, στην έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου,  παρατηρείται σαφώς χειρότερο κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στο νομό Θεσσαλονίκης (-43 από -23), ενώ αντίστοιχη επιδείνωση εμφανίζει και ο σχετικός δείκτης σε εθνικό επίπεδο (-64 από -31).

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη κατά τη τρέχουσα περίοδο, επιστρέφει στο επίπεδο που παρατηρήθηκε κατά τον Σεπτέμβριο του 2014 (-41), όταν η αναγγελία του ΕΝΦΙΑ και η έντονη πολιτική αστάθεια λόγω του αδιεξόδου της Προεδρικής εκλογής, είχαν συμβάλει στη διατήρηση των δεικτών οικονομικού κλίματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:
  • Διατήρηση της κακής οικονομική τους κατάστασης με σαφώς αυξημένη απαισιοδοξία (σε σχέση με τον «Μάρτιο 2015») για την περαιτέρω εξέλιξή της.
  • Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας κατά το τελευταίο έτος και παράλληλα εντυπωσιακά αυξημένη απαισιοδοξία για το μέλλον.
  • Εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στο επόμενο διάστημα θα κινηθεί πτωτικά.
  • Απαισιοδοξία – εντυπωσιακά αυξημένη σε σχέση με τον «Μάρτιο 2015» – για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα. Ωστόσο, το επίπεδο της απαισιοδοξίας στο νομό Θεσσαλονίκης, είναι αρκετά χαμηλότερο (+41) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη (+65).
  • Σταθερή προθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, παράλληλα όμως συνεχίζεται και η απροθυμία για την πραγματοποίηση τέτοιων αγορών στο μέλλον.
  • Πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση, με παράλληλη μείωση του ποσοστού όσων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό να αποταμιεύσουν στους επόμενους 12 μήνες (10% από 12% τον «Mάρτιο 2015»).
  • Εκτίμηση για διατήρηση των πολύ χαμηλών πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο νομό Θεσσαλονίκης στο επόμενο 12μηνο.
  • Σχεδόν ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας γενικότερα και, επιπλέον, μικρή επιδείνωση στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου