Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Κυριακή Γ΄ Λουκά –«Ιδού δίδωμι υμίν την εξουσίαν του πατείν επάνω όφεων και σκορπίων…»


Απόστολος:Κολ. δ΄5-11, 14-18
Ευαγγέλιο:Λουκ. ι΄ 16-21

Η Εκκλησία μας Χριστιανοί μου, σήμερα, τιμά και εορτάζει τον Ευαγγελιστή Λουκά. 

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας.
 Ήταν γιατρός το επάγγελμα και άριστος χειριστής του προφορικού και του γραπτού λόγου, γι’ αυτό και μας άφησε τα δυο μεγάλα αριστουργήματα, το Ευαγγέλιο του, το Κατά Λουκάν όπως το ονομάζουμε, και τις Πράξεις των Αποστόλων.
Τον Απόστολο Παύλο πρέπει να τον γνώρισε στην Τρωάδα της Μικράς Ασίας, διότι από
την επίσκεψη αυτής της πόλεως και μετά, αρχίζει η διήγηση των Πράξεων των Αποστόλων να γίνεται στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.
Εκεί στην Τρωάδα, είδε ο Απόστολος Παύλος ένα αποκαλυπτικό όραμα, όπου ένας Μακεδόνας τον παρακαλεί λέγοντας του «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν». Από την Τρωάδα και μετά αρχίζει η αυτοπρόσωπος διήγηση, γι’ αυτό ευθύς αμέσως λέγει στον πληθυντικό αριθμό «εζητήσαμεν εξελθείν εις Μακεδονίαν».
 Σε άλλο σημείο γράφει «εις την Τρωάδα επλεύσαμεν εις Σαμοθράκην και την επομένην εις την Νεάπολιν». Και αλλού «από την Νεάπολιν και τους Φιλίππους μετά πέντε ημέρας επανήλθαμεν εις Τρωάδα, και από εκεί επλεύσαμεν εις την Άσον και κατόπιν ήλθαμεν εις την Μυτιλήνην». Ο Ευαγγελιστής Λουκάς έγινε από τους πιο στενούς συνεργάτες του Παύλου, στη διάδοση και την εμπέδωση της νέας πίστεως στον Σωτήρα Χριστόν, τον Θεάνθρωπον Κύριον τον αναστάντα εκ νεκρών.

Όταν συνόδευσε τον Παύλο στα Ιεροσόλυμα, στα περίχωρα της, στη Ναζαρέτ και στην Καισάρειαν, από τις επισκέψεις αυτές και την εκεί παραμονή του για πολύν καιρόν έλαβε αυτοπροσώπως όλες τις μαρτυρίες, για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την επίσκεψη της στην Ελισάβετ, την ωδή της Θεοτόκου την οποίαν ψάλλουμε σε όλες τις λειτουργίες, τη γέννηση του Προδρόμου, τη Γέννηση του Κυρίου στη Βηθλεέμ, τη δοξολογία των αγγέλων, την προσκύνηση των ποιμένων, την περιτομή του Κυρίου την όγδοη ημέρα, τον σαραντισμό της Παναγίας, τον Ιησού δωδεκαετή στο Ναό και πλήθος άλλων πληροφοριών για την ζωή του Κυρίου μας.
Περιόδευσε πολλές χώρες για να κηρύξει το Ευαγγέλιον του Χριστού, από την Αντιόχεια μέχρι τους Φιλίππους, και από την Καισάρεια μέχρι τη Ρώμη. Και μετά τον θάνατον του Αποστόλου Παύλου, εκήρυξε και πάλι Χριστόν και τούτον Εσταυρωμένον, στην Δαλματία, την Ιταλία, στη Γαλλία και από στην Ελλάδα κυρίως στην Αχαΐα, δηλαδή ολόκληρον την Πελοπόννησον. 
Τελικά κατέληξε στην Θήβα της Βοιωτίας όπου και εκοιμήθη οσιακώς πέρα των ογδόντα ετών.
Ας έρθουμε όμως για λίγο χριστιανοί μου στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, που είναι και δική του περιγραφή και περικοπή. 
Αναφέρεται στην ώρα εκείνη που ο Κύριος απέστειλε τους εβδομήκοντα Αποστόλους Του, να περιοδεύσουν στην Ιουδαία, αφού προηγουμένως τους είπε: 
«Εκείνος που ακούει  εσάς, εμένα ακούει. Και εκείνος που παρακούει εσάς, παρακούει εμένα. Και όποιος παρακούει εμένα παρακούει και τον Θεό Πατέρα που με απέστειλε εις τον κόσμο για να σώσω τον κόσμο». 
Και οι εβδομήκοντα ξεκίνησαν για το μεγάλο και ιερό έργο τους. 
Περιόδευσαν πόλεις και χωριά, και μετά από ημέρες, αφού επετέλεσαν την αποστολή τους, επέστρεψαν με μοναδική χαρά και έλεγαν με έκπληξη: «Κύριε, ακόμα και τα δαιμόνια υποτάσσονται ημίν επί τω ονόματί Σου». Με την επίκληση του ονόματος Σου υποτάσσονταν τα δαιμόνια. 
Και ο Χριστός αποκρίθηκε, να το πούμε με απλά λόγια: «Από τότε που άρχισα το έργο μου, αλλά κα όταν σας απέστειλα σ’ αυτήν την περιοδεία, έβλεπα τον σατανά να χάνει την εξουσία του, και να πέφτει και να συντρίβεται τόσο γρήγορα όπως πέφτει μια αστραπή. Και τώρα σας δίνω πολύ μεγαλύτερη εξουσία εναντίο του σατανά. 
Σας δίνω εξουσία να νικάτε και να ποδοπατάτε τα όργανα του, που σαν φίδια και σκορπιοί χύνουν το δηλητήριο ύπουλα στις ψυχές των ανθρώπων, για να τις θανατώσουν αιωνίως.
 Σας δίνω εξουσία να καταπατάτε όλη τη δύναμη που διαθέτει ο εχθρός διάβολος, ο εχθρός του ανθρώπου για να παρεμποδίσει το έργο σας. Και έτσι δεν θα μπορεί πλέον να σας βλάψει σε τίποτα». 
Αυτήν ακριβώς την εξουσία του πατείν επάνω όφεων και σκορπίων και επί πάσαν την δύναμιν του εχθρού, την πήρε και ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ως ειδικός Απόστολος και Ευαγγελιστής του Χριστού. 
Γι’ αυτό πολλές φορές έβλεπε ότι μέσα από τη δική του αποστολή ενεργούσε η παντοδυναμία και η χάρις του Χριστού, και θεράπευσε ασθένειες πολλές και κατανικούσε την εξουσία του διαβόλου, ακόμα και δαιμονισμένους θεραπεύοντας. 
Διότι έβλεπε ο Άγιος Λουκάς, την καταστροφή της κοσμοκρατορίας του διαβόλου, την πτώση της κυριαρχίας του πάνω στις ψυχές των ανθρώπων με την εξάλειψη της ειδωλολατρίας και την επιστροφή των ανθρώπων στην πίστη του Χριστού την Αγία. Έβλεπε τη νίκη του Κυρίου για όσους πίστευαν με όλη τους την καρδιά, και την πίστη την έκαναν πράξη και ζωή ποτίζοντας την πολλές φορές και με το ίδιο το αίμα τους.
Γιατί ο Ευαγγελιστής Λουκάς, έζησε τους φοβερούς διωγμούς του Νέρωνος, όπως και τον μαρτυρικό θάνατο του Αποστόλου Παύλου. 
Τα κηρύγματα χριστιανοί μου των Αποστόλων, της νέας πίστεως στο Χριστό, οι συμβουλές, οι παραινέσεις και τα ζωντανά τους παραδείγματα, άλλαζαν ριζικά τους ειδωλολάτρες, που τους έβγαζαν από την άγνοια και την πλάνη μέσα στις οποίες βέβαια πελαγοδρομούσαν. 
Τους μεταμόρφωσαν πνευματικά και βιώνοντας την Ανάσταση του Χριστού, καταγράφοντας ως ουρανοπολίτες πλέον στην νέα εν Χριστώ ζωή.
Αλλά και μεις όμως, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πρέπει να πετάξουμε από πάνω μας την άγνοια, τη λήθη, την ακηδία, τις προλήψεις, τις αδυναμίες, τις κακές συνήθειες και κάθε άλλο πάθος, και με την βοήθεια της Χάριτος και των παναγίων σωστικών μυστηρίων, ας είσθε βέβαιοι ότι θα κερδίσουμε τον Παράδεισο, και τα ονόματα μας θα πολιτογραφηθούν, όχι στα κόμματα, αλλά ως ουρανοπολίτες στο βιβλίο της αιωνιότητας, το βιβλίο του Θεού. 
Αυτό θα απαιτήσει από όλους μας κόπους, θυσίες, ιδρώτες, δάκρυα, στερήσεις και διωγμούς από τον κόσμο της αμαρτίας που μας περιβάλλει, χωριστά οι καθημερινές συκοφαντίες εναντίον μας. Αλλά, όχι πλέον φόβος αλλά θάρρος, όχι δειλίες αλλά ζωντανή πίστη όχι διαμαρτυρίες αλλά προσευχή, προσευχή μετά δακρύων, όχι γογγυσμούς κατά του Θεού αλλά υπομονή και αγάπη. Αμήν.

Γιώργος Σαββίδης

απο τις http://aktines.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου