Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ντόμινο εξελίξεων φέρνει η ρωσική εμπλοκή στη Συρία


Αλυσιδωτές αντιδράσεις και ντόμινο εξελίξεων προκαλεί η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, με τη δεύτερη μέρα αεροπορικών επιδρομών να φέρνει σενάρια επέκτασης της ρωσικής εμπλοκής και στο Ιράκ, εν μέσω εντεινόμενων Δυτικών υποψιών ότι η Μόσχα στην πραγματικότητα στοχοθετεί τη συριακή αντιπολίτευση, στην προσπάθεια να στηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Υπό τη σκιά της διπλωματικής διένεξης μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, στρατιωτικοί εκπρόσωποι των δυο δυνάμεων αναμένεται να συναντηθούν εντός της
ημέρας, προκειμένου τουλάχιστον να γίνει κάποια συνεννόηση για την δράση των δυο αεροποριών στους αιθέρες της Συρίας, και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος.

Νέες επιθέσεις και καταγγελιών συνέχεια
Σήμερα Πέμπτη, τα ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέο γύρο επιθέσεων στη Συρία, με το υπουργείο Άμυνας να υποστηρίζει πως επλήγησαν τέσσερις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, ανάμεσά τους μια αποθήκη πυρομαχικών στην επαρχία Ιντλίμπ και ένα κέντρο επιχειρήσεων κοντά στην κεντρική πόλη Χάμα.
Η ρωσική πλευρά προσέθεσε πως κατευθύνει τις επιθέσεις «αυστηρά έξω από οικισμούς και μόνο στη βάση επιβεβαιωμένων πληροφοριών από διάφορες πηγές».
Ωστόσο, αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι πραγματικοί στόχοι των ρωσικών ήταν διάφορες ένοπλες ομάδες αντικαθεστωτικών, κι όχι οι τζιχαντιστές.

Οι καταγγελίες των ακτιβιστών απηχούν σειρά τοποθετήσεων από ανώτατους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη Μόσχα ωστόσο να διαψεύσει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς της Δύσης. Οι τελευταίες διαψεύσεις ήλθαν δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ρωσία στοχεύει μόνο θέσει του ΙΚ και του συριακού βραχίονα της αλ-Κάιντα, του Μετώπου αλ-Νούσρα.
Την ίδια στιγμή πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», ένας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έγιναν την Τετάρτη έπληξε θέση αντικαθεστωτικών ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι έχουν λάβει εκπαίδευση από την αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA.
Την εν λόγω πληροφορία επιβεβαίωσε την Πέμπτη στο CNN ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος υπηρετεί ως πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων στη Γερουσία, αλλά και ο διοικητικής στρατοπέδου του ανταρτών, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters. εν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί εάν τα ρωσικά αεροσκάφη στόχευσαν εσκεμμένα τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τη CIA.
Είχαν προηγηθεί αιχμηρές δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας, Άστον Κάρτερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία «φαίνεται πως έγιναν σε περιοχές όπου κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΙΚ».
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δηλώνοντας με νόημα πως οι ΗΠΑ θα είχαν «σοβαρότατες ανησυχίες» εάν η Ρωσία έπληττε οργανώσεις πέραν του Ισλαμικού Κράτους ή του Μετώπου αλ-Νούσρα.
Τη θέση των ΗΠΑ έχουν στηρίξει Γαλλία και Βρετανία.

Σενάρια για Ιράκ
Την ίδια στιγμή, το φως της δημοσιότητας είδαν το πρώτα σενάρια επέκτασης της ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης πέραν των συριακών συνόρων, με τη Μόσχα πάντως να διαψεύδει άμεσα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το Ιράκ «θα καλωσόριζε» τυχόν ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στα εδάφη του, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι, διευκρινίζοντας όμως πως ακόμα δεν έχει συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε κάθε τέτοια εξέλιξη, αποδίδοντάς όμως τη διάψευσή στην απουσία αιτήματος ή πρόσκλησης από τη Βαγδάτη.
«Δεν σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη. «Δεν μας προσκάλεσαν, δεν μας έχουν ζητήσει, και είμαστε ευγενικοί άνθρωποι. Δεν ερχόμαστε αν δεν μας προσκαλέσουν», είπε.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες των Ηνωμένων Πολιτειών πως τα ρωσικά αεροσκάφη που ήδη επιχειρούν στη Συρία στοχεύουν τις δυνάμεις της ένοπλης αντιπολίτευσης, ο κ. αλ-Αμπάντι υπερασπίστηκε τη Μόσχα, δηλώνοντας ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να πολεμήσει τους τζιχαντιστές. Συμπλήρωσε ότι «θα τον κατέπλησσε» αν τα ρωσικά μαχητικά βομβάρδιζαν «άλλους στόχους».
«Η Ρωσία θέλει πραγματικά να πολεμήσει το ΙΚ και να στρέψει την πολεμική μηχανή της εναντίον του. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία θεωρεί το ΙΚ ως μια άμεση απειλή για την εθνική της ασφάλεια», είπε ο κ. Αμπάντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό δίκτυο France 24.
«Θα ήταν απροσδόκητο» τα ρωσικά βομβαρδιστικά να πλήξουν άλλους στόχους, πέραν αυτών του Ισλαμικού Κράτους, «δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 Ρώσοι που πολεμούν στο πλευρό του ΙΚ, που είναι σκληραγωγημένοι μαχητές, τρομοκράτες, εγκληματίες», συνέχισε.
Αν επιστρέψουν στη Ρωσία, θα προκαλέσουν χάος στη χώρα. Πιστεύω επομένως ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να πολεμήσει το Ντάες και ελπίζω ότι θα το κάνει», είπε.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου