Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Β. Ελλάδα: Έως και 75% η πτώση των τιμών στα ακίνητα

«Ελεύθερη πτώση» καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων, στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, λόγω οικονομικής κρίσης και capitals controls.

Ειδικά στο νομό Θεσσαλονίκης, υπάρχουν ακίνητα που πωλούνται έως και 75% κάτω, από την τιμή πώλησης προ κρίσης. 
 Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κτηματαγορά στο σύνολο της χώρας, είναι πως οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων παραμένουν «ακόμα» στα επίπεδα του 2007.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Ελλάδας, Γρηγόρης Λιάντας, μιλώντας
αποκλειστικά στο zougla.gr, τονίζει:
«Σήμερα, οι εμπορικές τιμές δεν έχουν καμία σχέση με τις αντικειμενικές. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να τις εξισώσει.
Πρέπει να τις εξισώσει. Ελπίζουμε να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και της ζητούμε να κοιτάξει το θέμα με μεγάλη προσοχή, για να βοηθήσει την κτηματαγορά να κινηθεί. Ταυτόχρονα, μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν τα capitals controls».

«Τραγική» η σημερινή κατάσταση

«Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά», επισημαίνει ο κ. Λιάντας, «καθώς τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στις γύρω παραθαλάσσιες περιοχές, η κτηματαγορά είναι σε «χειρότερη» κατάσταση φέτος, από ότι το 2015. Μάλιστα φέτος, παρουσιάζει επιπλέον πτώση 10% με 15%σε σχέση με το 2014.

Σταμάτησαν οι αγοροπωλησίες τόσο από τους Ουκρανούς όσο και από τους Ρώσους, λόγω της «εκεί» κατάστασης.

 Κάποιο ενδιαφέρον κυρίως για παραθαλάσσια κατοικία σημειώθηκε στις περιοχές της Χαλκιδικής, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Κατερίνης από Βούλγαρους, Σκοπιανούς και Σέρβους.

 Εδώ πρέπει να σας πω, πως εμφανίστηκε κι ένα μικρό ποσοστό ενδιαφερόμενων αγοραστών από την Τουρκία. Επαναλαμβάνω είναι μικρό».
 Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, ο «κατάλογος των τιμών» παρουσιάζει «ελεύθερη πτώση» της τάξης του 40% με 50% ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, που τιμή πώλησης έχει πέσει και στο 75%
Οι σημερινές τιμές των διαμερισμάτων κυμαίνονται ανάλογα με την χρονολογία κατασκευής.
Δείτε τον πίνακα:



Σημειώνεται πως οι τιμές μπορεί να πέσουν και ανάλογα με την περίπτωση «ανάγκης» του πωλητή και την άμεση οικονομική διαθεσιμότητα του αγοραστή.

Και στα αγροτεμάχια υπάρχει τεράστια πτώση τιμών. Ενδεικτικά στους νομούς Θες/νίκης και Χαλκιδικής.

Δείτε τον πίνακα:




Σημειώνεται πως το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό αν όχι ανύπαρκτο, όπως σημειώνουν οι κτηματομεσίτες «δεν υπάρχουν αγοραστές».


Τα capitals controls

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι υποψήφιοι αγοραστές, είναι τα capitals control. «Εκείνοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα ακίνητο, είναι όσοι έχουν κάποια χρήματα στην «άκρη», σε κάποια θυρίδα ή μπορούν –έστω και δύσκολα – να πάρουν ένα στεγαστικό δάνειο», διευκρινίζει ο επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών.
 Και σημειώνει:
«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να σηκώσουν χρήματα. Λόγω της παραπάνω κατάστασης γίνεται μόνον μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό. Οι αγοραστές είναι «κουμπωμένοι» και «φοβισμένοι». Αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες για να υπάρχει η σιγουριά «πως κρατάω τα χρήματα στα χέρια μου», δεν γίνονται αγοραπωλησίες».
Ωστόσο, μετά τις εκλογές, εμφανίστηκαν κάποιοι αγοραστές, αλλά με αποκλειστικό ενδιαφέρον σε studios, γκαρσονιέρες και μικρά σπίτια, με τιμές κόστους που δεν υπερβαίνουν τις 80.000€.

Εμπόδιο και η κωλυσιεργία του ΜΕΤΡΟ

Οι αλλεπάλληλες διακοπές στις εργασίες του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, με «φυσική» συνέπεια την «μη» ολοκλήρωση του έργου, έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης. Για την ιστορία, το έργο ήταν να ολοκληρωθεί το 2012. Σήμερα, οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο για ολοκλήρωσή του, το 2022.
 Ο κ. Λιάντας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ό,τι δεν προχωρούν οι εργασίες ολοκλήρωσης του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, εντείνονται οι αρνητικές επιπτώσεις σε επιχειρηματίες, εμπόρους και ιδιοκτήτες ακινήτων.
Έχουν μείνει πάρα πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα, επαγγελματικές στέγες και κατοικίες, λόγω της χρήσης των δυσλειτουργικών και αντιαισθητικών περιφράξεων, τμηματικά, κατά μήκος της διαδρομής του έργου και, ειδικότερα, στους κόμβους Μοναστηρίου, Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας.
Αν τελειώσει το έργο, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν προς το βέλτιστο. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι στάσιμη και με πάρα πολλές επιπτώσεις στο σύνολο των οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

«Κλειδί» η ανάπτυξη
Οι κτηματομεσίτες ζητούν άμεσα να ανοίξουν οι επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες, να ανοίξουν οι τράπεζες και να αρχίσει η ανάπτυξη με «εμφανή» και «τάχιστο» βηματισμό.
Ο κ. Λιάντας τονίζει:
 «Όταν έχεις τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανέργους επαγγελματίες που λόγω κρίσης έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, 1,5 εκατομμύριο ανέργους υπαλλήλους, συρρίκνωση μισθών, μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που έχουν πτωχεύσει, διαρκή επιβολή φόρων κ.λ.π. πώς να ανακάμψει η αγορά.

Αντιλαμβάνεστε πως ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 50% των Ελλήνων δεν έχουν δουλειές, δεν μπορούν να κάνουν κάποια δουλειά, δεν μπορούν να βρουν δουλειά».
 Με συγκρατημένη απογοήτευση επισημαίνει:
 «Απ' ό,τι βλέπω για τα επόμενα πέντε χρόνια δε νομίζω να υπάρξει ανάπτυξη. Οπότε δε νομίζω να συνέλθει και η κτηματαγορά».
Και καταλήγει:
«Χρειάζονται επενδυτές. Απαιτούνται κίνητρα για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Κίνητρα στους επαγγελματίες να ανοίξουν τις δουλειές τους, να ανοίξουν οι βιοτεχνίες, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Όταν θα αρχίσουν να γίνονται κερδοφόρες οι επιχειρήσεις, τότε θα αρχίσουν και πάλι οι αγορές ακινήτων».

απο τη zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου