Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Χαλαρώνουν κι άλλο τα capital controls - Ερχονται σημαντικές αλλαγές


Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και με τη συμμετοχή του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρου Μητράκου, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νικόλαου Φράγκου και του εκπρόσωπου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ιωάννη Μούργελα.

Διορθωτικές κινήσεις για τη διευκόλυνση των εισαγωγικών επιχειρήσεων μέσω της
επιτάχυνσης των διαδικασιών εγκρίσεων για την αποστολή εμβασμάτων στους προμηθευτές τους στο εξωτερικό, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές αυτές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα. Ολες οι αλλαγές γίνονται κατόπιν συνεννόησης του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΚΤ και τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε επίσης να επιτραπεί το άνοιγμα λογαριασμών για τους υποψήφιους βουλευτές των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου καθώς αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα με τις δαπάνες που πρέπει να κάνουν στην προεκλογική εκστρατεία.

Τα θέματα συζητήθηκαν την Τετάρτη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και με τη συμμετοχή του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρου Μητράκου, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νικόλαου Φράγκου και του εκπρόσωπου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ιωάννη Μούργελα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι στόχος είναι να χαλαρώσει το καθεστώς περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στις τραπεζικές συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε σειρά παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στην κατεύθυνση ομαλοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας και περαιτέρω τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά.

Στη συνέχεια οι προτάσεις εξετάστηκαν από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την άμεση υλοποίησή τους.

Τι χαλαρώνει

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα αναμένεται να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που ισχύουν για τις εγκρίσεις που ζητούν οι επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση εισαγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται αύξηση των ορίων κάτω από τα οποία η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων «τρέχει» πιο γρήγορα.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως στόχος είναι οι μικρές συναλλαγές να διεκπεραιώνονται σχεδόν αυτόματα και οι υπό-επιτροπές των τραπεζών να ασχολούνται με τις πιο μεγάλες και σοβαρές περιπτώσεις, όπου χρειάζεται περισσότερο ενδελεχής έλεγχος.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλάκης αποφάσισε, την αναστολή, καθ' όλη την προεκλογική περίοδο, των δράσεων δημοσιότητας προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή οποιουδήποτε άλλου εποπτευόμενου φορέα.

Η αναστολή καλύπτει κάθε δράση που προβάλλει και διαφημίζει προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ή μη, στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον Τύπο και το διαδίκτυο, όπως επίσης και τη συμμετοχή σε εκθέσεις μη μόνιμου χαρακτήρα και σεμινάρια ή ημερίδες που δεν προβλέπονται από την υλοποίηση προγραμμάτων.

απο το newsonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου