Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Στίγκλιτς: Επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα


Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί διατύπωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Παρά την πρόσφατη διάσωση της Ελλάδας ο Στίγκλιτς εκτιμά ότι η
κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί. «Η κρίση στην Ευρωζώνη σε καμία περίπτωση δεν είναι πίσω μας. Η κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, ενώ στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση τα πράγματα θα πάνε πολύ λίγο καλύτερα», τόνισε.

Ο οικονομολόγος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική λιτότητας που προωθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ένας οικονομολόγος θα κατανοούσε ότι η πολιτική λιτότητας τελικά αποδεικνύεται μοιραία», εξήγησε.
Όμως ο Σόιμπλε δεν είναι οικονομολόγος και επιμένει ότι οι χώρες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες. «Όμως όταν οι κανόνες είναι λανθασμένοι, τότε αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε.

Ο Στίγκλιτς τάχθηκε και κατά της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ(FED). Όπως είπε, «δεν υπάρχει πληθωρισμός και η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από το καταγεγραμμένο 5,1%. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξηθούν τώρα τα επιτόκια».

απο τη  naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου