Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΣΘ: Η αγορά της Θεσσαλονίκης απαιτεί βιωσιμότητα και μέλλον των επιχειρήσεων και των ανθρώπων της

Ότ η πολιτεία θα πρέπει, να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, στη βελτίωση της παραγωγικότητας στη δημόσια διοίκηση, στις αυτονόητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και στην αποφυγή αντιπαραγωγικών πρακτικών που πληγώνουν τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και εν τέλει την οικονομία, αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά:
Οι Μικρομεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, ζητούν:


 Ένα σταθερό, δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα καταφεύγει συχνά σε άδικες εισπρακτικές διαδικασίες, αλλά θα συνδράμει τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να διαδραματίσουν το ρόλο τους σε μια νέα οικονομία και θα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

 ΄Αμεση επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος, άρση των capital controls και πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι εμπορικές επιχειρήσεις στις υποχρεώσεις τους, με δεδομένο ότι η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, η φορολογική επιβάρυνση και η μείωση της ζήτησης έχουν προκαλέσει πραγματική ασφυξία στην αγορά.

 Ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας των ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο σημείο μηδέν, με ενεργοποίηση ουσιαστικών προγραμμάτων και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

 Νομοθετικά μέτρα για προστασία δανειοληπτών όχι μόνον νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων

Διαμόρφωση ενός δικτύου προστασίας για τις εκατοντάδες υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο κλείσιμο.

 Προσωρινή προστασία των εμπορικών μισθώσεων. Το μίσθωμα αποτελεί βασικό στοιχείο του λειτουργικού κόστους της εμπορικής επιχείρησης και είναι πλέον δυσβάσταχτο.

 Προστασία του οργανωμένου και στεγασμένου εμπορίου από την μάστιγα του αστικού υπαίθριου και μη παρεμπορίου, το οποίο στερεί πόρους από το κράτος και έσοδα από τους νόμιμους επιχειρηματίες.

 Παροχή διαρκούς δυνατότητας ενός αντιμετωπίσιμου τρόπου διακανονισμού (πάγωμα παλαιών οφειλών που δημιουργούνται εντός της κρίσης από το 2009 έως σήμερα) στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στο Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

 Ένταξη όλων των κλάδων του Εμπορίου σε αναπτυξιακά προγράμματα

 Δράσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της Αγοράς και του ελληνικού εμπορίου, όπως, η υλοποίηση του θεσμού του OPEN STREET MALL (ανοιχτό εμπορικό κέντρο) το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της εσωτερικής και τουριστικής καταναλωτικής κίνησης και θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συνέργειες μέσα από τη συνεργασία εμπορικών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους προς όφελος των καταναλωτών, με την παροχή διευκολύνσεων ανάλογων αυτών που προσφέρουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα τύπου Mall.

Τέλος, η Αγορά της Θεσσαλονίκης, πέραν των λοιπών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, έχει βιώσει και έχει υποστεί, ανεπανόρθωτα, τις τραγικές συνέπειες των, επί τόσα χρόνια, εργασιών κατασκευής του ΜΕΤΡΟ και εν τέλει της τελμάτωσης του έργου και του κινδύνου να μην ολοκληρωθεί ποτέ.
Ενα έργο που αποτέλεσε στοιχείο θριαμβολογίας για τους, κατά καιρούς, κυβερνώντες και εμπλεκόμενους στην κατασκευή του, βρίσκεται τώρα στα όρια της κατάρρευσης και εάν δεν ληφθούν δραστικές πρωτοβουλίες είναι αναπόφευκτη η διακοπή του.
Δεν θα κουραστούμε να φωνάζουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι κάτοικοι αυτής της πόλης, η επιχειρηματική της κοινότητα, η Θεσσαλονίκη απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους και πρωτίστως από την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την άμεση ολοκλήρωση του έργου.
Απαιτούμε το σεβασμό όλων απέναντι στην πόλη, στους πολίτες της και σε όσους θυσιάστηκαν και θυσιάζονται καθημερινά κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους και μένοντας χωρίς δουλειά για να επιτευχθεί ο στόχος: να λειτουργήσει το μετρό. 

απο το  thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου