Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Έρχεται κύμα εξαγορών στον ασφαλιστικό κλάδο - Ποιος αγοράζει ποιον


Αυστηρά πρότυπα και προϋποθέσεις για όλο το φάσμα εργασιών και λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών θέτει η εφαρμογή της οδηγίας για τη Φερεγγυότητα 2 (Solvency II), που ενεργοποιείται από τις αρχές του 2016.

Όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, λόγω των κεφαλαίων που θα πρέπει να
διατηρούν οι εταιρίες, θα δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα εξαγορές και συγχωνεύσεις καθώς επίσης και αλλαγές στη στρατηγική και στα ιδιοκτησιακά δεδομένα εταιριών που ανήκουν σε τραπεζικούς οργανισμούς.

Ειδικότερα εκτιμάται ότι αρκετές μικρές, οικογενειακές ασφαλιστικές εταιρίες όσο και μεγαλύτερες ενδεχομένως να μην τα καταφέρουν να συνεχίσουν την πορεία τους στην αγορά σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν τις απαραίτητες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου βάσει της νέας οδηγίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το bankingnews.gr για την ώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στις μεγάλες ασφαλιστικές που είναι θυγατρικές τραπεζών.

Αναλυτικά:
  • Για την ΑΤΕ Ασφαλιστική εκκρεμεί ακόμα η ολοκλήρωση της εξαγοράς από την ΕRGO.  Να σημειωθεί ότι η συμφωνία είχε υπογραφεί το φθινόπωρο του 2014.
  • Όσον αφορά την Εθνική Ασφαλιστική ακούγεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για τη απόκτηση του χαρτοφυλακίου ζωής της International Life. Οι συζητήσεις αφορούν τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής της International Life ύψους 23 εκατ. ευρώ.  Η μεταβίβαση του εν λόγω χαρτοφυλακίου από την Εθνική Ασφαλιστική θα συνοδευτεί με τη μεταβίβαση στοιχείων του ενεργητικού της International Life, μεγαλύτερης αξίας, έτσι ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει.
  • Την ίδια στιγμή πληροφορίες από την ασφαλιστική αγορά αναφέρουν ότι ξένο fund έχει ήδη φτάσει στην χώρα διερευνώντας το ενδεχόμενο εξαγοράς ασφαλσιτικών εταιρειών με δυναμική παρουσία στην εγχώρια αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου