Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΑ: «Αναποφάσιστος» ο Γενικός Δείκτης

Η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών σε συνδυασμό με τη λελογισμένη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων στο Χ.Α. οδηγεί το ελληνικό χρηματιστήριο στην περιοχή των 700 μονάδων.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα των αγορών σε Ευρώπη και Αθήνα, χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως το χρηματιστήριο θα δοκιμαστεί, με κύρια χαρακτηριστικά τη μεταβλητότητα, τις κόντρα κινήσεις πωλητών-αγοραστών, με το βλέμμα στραμμένο στη Φρανκφούρτη που υποχωρεί επικίνδυνα και τις συνέπειες της κινεζικής κρίσης να βαρύνουν τις διεθνείς αγορές.
Με σχετική μεταβλητότητα στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, καθώς για
βασικούς δείκτες και μετοχές το πρόσημο άλλαζε από αρνητικό (μέχρι τις 11:00) σε θετικό (μέχρι τις 11:30) και ξανά σε αρνητικό μετά τις 11:30.

Μέτριες οι συναλλαγές, μέτριος ο τζίρος, με την πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών να περιορίζεται σε προσεκτικές κινήσεις πέριξ των 700 μονάδων για τον Γ.Δ. και στη ζώνη των 290 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών.
Νευρικότητα σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το γερμανικό να «ταλαιπωρείται», το γαλλικό να κινείται συγκριτικά καλύτερα, την ώρα που τα ξένα ΜΜΕ κάνουν έναν πρώτο απολογισμό των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Κι αν σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία πρώτο θέμα συζήτησης είναι οι μετεκλογικές εξελίξεις και τα πρώτα βήματα στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση, η κατάσταση του γερμανικού χρηματιστηρίου εξακολουθεί να προβληματίζει ορισμένους ειδικούς της αγοράς.

Η αδυναμία του DAX να αντιδράσει πάνω από τις 9.900, με τους πωλητές να επιμένουν έως τις 9.785 μονάδες, δεν περνά απαρατήρητη απ' όσους εστιάζουν στην εικόνα που έχει διαμορφωθεί εδώ και 1-2 εβδομάδες στο γερμανικό χρηματιστήριο.
Την ίδια ώρα, στο Χ.Α. συνεχίζονταν (*) και η ελεγχόμενη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, και η επανατοποθέτηση λιγοστών αγοραστών, και οι κινήσεις αντιστάθμισης μεταξύ μετοχών-σηματωρών, κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να βρίσκει στήριξη στις 275 μονάδες (αντιστοιχεί στις 200 για τον FT 25, στις 685 για τον Γ.Δ.), καθώς στις 4 μετοχές παραμένει εστιασμένο μεγάλο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος και το 45% των συνολικών συναλλαγών.
Πρώτη σε συναλλαγές η μετοχή της Eurobank, πρώτη σε τζίρο της Alpha Bank, με τις Εθνική και Πειραιώς να συμπληρώνουν την τετράδα.
Επιλεκτικές κινήσεις στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με αναμενόμενη μετακύλιση θέσεων από τη μετοχή της Επιχείρησης στους τίτλους του Οργανισμού και του ΟΠΑΠ. Ενισχυτική για τη μετοχή του ΟΤΕ η αναβάθμιση από τον οίκο S&P.

Επιλεκτικές κινήσεις σε Ελληνικά Πετρέλαια, FF Group, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά και σε Μυτιληναίο, Lamda Development, Motor Oil. Για τη μετοχή της ΜΟΗ να σημειωθεί το «νέο υψηλό» των 10,50 ευρώ, που φέρνει την αποτίμηση του ομίλου στο 1,15 δισ. ευρώ.

(*) Στις 11:45 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 67 εκατ. τεμάχια, καθώς το τελευταίο ημίωρο έχει επιταχυνθεί η κυκλοφορία συναλλαγών στις τραπεζικές μετοχές. Στα 12,1 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με το 44% στις τράπεζες και συγκριτικά αυξημένη σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και Motor Oil, EXAE, ΔΕΗ, Μυτιληναίο.

απο το Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου