Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Ερντογάν κατά Δύσης για τους πρόσφυγες! Τι είπε για την Ελλάδα


Στη Σύνοδο των G 20 που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση και τα μέλη της ΕΕ γιατί ‘μετέτρεψαν την Μεσόγειο σε ένα νεκροταφείο για τους μετανάστες’ ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη της στα κριτήρια που η ίδια θέτει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Κατηγόρησε τις ‘παγκόσμιες δυνάμεις’ γιατί απέτυχαν να ανταποκριθούν στην
συνεχόμενη προσφυγική κρίση τη στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες χάνουν την ζωή τους κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη ενώ οι χώρες διστάζουν να δεχθούν νέους πρόσφυγες.

Αναφερθείς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το οποίο δήλωσε ότι έχει μετατραπεί σε ένα θεσμό που απέτυχε να ανταποκριθεί στα κρίσιμα ζητήματα όταν αυτά δεν τους αφορούν άμεσα, τόνισε: «Το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας, το οποίο προστατεύει τους καταπιεστές αντί για τους καταπιεζόμενους δεν είναι πλέον βιώσιμο. Έχει έρθει η ώρα οι παγκόσμιες δυνάμεις να αναγνωρίσουν ότι το κέντρο του κόσμου δεν είναι μία μόνο δύναμη και ότι ο κόσμος είναι πολυκεντρικός. Για αυτό λέμε: Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες. Λέμε ότι οι μοίρες των περίπου 200 χωρών δεν μπορούν να αφεθούν στην απόφαση μίας από αυτές τις πέντε χώρες. Για αυτό κάποιος πρέπει να μιλήσει».

«Οι δυτικές δυνάμεις έχουν χάσει την πειθώ τους στις ανακοινώσεις τους για χώρες όπως Ιράκ, Συρία και Λιβύη. Ξέρετε τι κάνουν σε αυτά τα μέρη; Υπάρχει πετρέλαιο στη Λιβύη και στο Ιράκ οπότε (λένε) ‘ας καταλάβουμε τις πετρελαιοπηγές’. Αυτή δεν είναι η κατάσταση τώρα; Το 80% των πετρελαιοπηγών του Ιράκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Δύσης. Το ίδιο συμβαίνει και στη Λιβύη. Όσο υπάρχουν αυτά, η διεθνής δομή είναι απαράδεκτη», δήλωσε.

«Δεν θα λογοδοτήσει η ανθρωπότητα για το θάνατο του τρίχρονου αγοριού από τη Συρία;. Στην Μεσόγειο δεν πνίγηκαν μόνο οι πρόσφυγες αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα. Είναι οι αξίες μας που πνίγηκαν στη Μεσόγειο. Ο κάθε πρόσφυγας που γίνεται αντικείμενο της απάνθρωπης συμπεριφοράς στα σύνορα, και που στέλνεται στο θάνατο σκοπίμως μέσα σε βάρκες που βουλιάζουν, αποτελεί ένα πικρό σύμβολο αυτής της πραγματικότητας», δήλωσε και επεσήμανε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει τις πόρτες της ανοιχτές στους πρόσφυγες.

Αναφερθείς στο ζήτημα της τρομοκρατίας δήλωσε ότι οι χώρες της Δύσης δεν δείχνουν την απαραίτητα ευαισθησία στο ζήτημα της παγκόσμιας τρομοκρατίας ιδιαίτερα στη Συρία και στο Ιράκ ενώ κατηγόρησε ότι ορισμένες χώρες εφαρμόζουν ‘διπλά στάνταρντς’. «Για ακόμα μια φορά καταδικάζω ορισμένες χώρες γιατί από τη μία πλευρά καταπολεμούν μία συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζουν μία άλλη άμεσα ή έμμεσα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η τρομοκρατία μπορεί να μετατραπεί σε καταστροφή για όλο τον κόσμο. Καλώ τη Δύση να συνεργαστεί με ευαισθησία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε.

Στη συνέχειά σε συνέντευξη του στο CNN International, δήλωσε ότι χώρες όπως η Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ουγγαρία μπορούν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες αλλά δεν το τολμούν. Σχολιάζοντας την πρόταση Γερμανού Υπουργού να φιλοξενηθούν στη Γερμανία συγκεκριμένοι πρόσφυγες, δήλωσε: «Αδυνατώ να κατανοήσω μια τέτοια προσέγγιση στο προσφυγικό ζήτημα».

Δηλώσεις Νταβούτογλου

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Π/Θ Νταβούτογλου ο οποίος, σε γραπτή ανακοίνωσή του χθες, προέτρεψε της χώρες της Ευρώπης να αναλάβουν τις ευθύνες τους προτού είναι αργά ενώ τόνισε το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ανοιχτές τις πόρτες της για τους πρόσφυγες.
«Το ζήτημα που έφτασε στις παγωμένες αίθουσες των Βρυξελών είναι το νεκρό σώμα του Aylan. Αυτό είναι μία απώλεια για όλη την ανθρωπότητα και τη διεθνή κοινότητα η οποία ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την ανθρωπότητα αλλά δεν κάνει τα απαραίτητα. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος δεν είναι να συζητήσει πόσους πρόσφυγες ένα τραίνο ή μία βάρκα μπορεί να χωρέσει αλλά πόσους πρόσφυγες μπορεί η καρδιά μας να φιλοξενήσει. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι ότι το ζήτημα δεν αφορά νόμους, πολιτικές ή διεθνείς ισορροπίες αλλά αφορά το μέλλον της ανθρωπότητας».

απο το onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου