Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Θα συνεχίσουμε τα έργα στην Αμφίπολη»

Αυτό που δεν περνάει απαρατήρητο έως τώρα, είναι ότι κανένας πολιτικός αρχηγός σε όλες τις συνεντεύξεις τύπου δεν αναφέρθηκε δημόσια στην αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην ανασκαφή της Αμφίπολης.

Πριν από ένα χρόνο, η ανασκαφή στον τύμβο Καστά κυριαρχούσε σε όλα τα ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Παρόλο που το ενδιαφέρον των Ελλήνων εξακολουθεί και παραμένει αμείωτο, ωστόσο η
αξιοποίηση αυτού του μοναδικού ευρήματος και η συνέχιση των ανασκαφών στην Αμφίπολη, ούτε ως ερώτημα δεν μπαίνει πλέον στην ατζέντα των δημοσιογράφων.
 
Η πρώτη σκέψη είναι, ότι ίσως να το αποφεύγουν οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς η Αμφίπολη εξακολουθεί να μαγνητίζει και να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. 
Η δεύτερη σκέψη, ότι στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ τους, επιθυμούν όλοι, να κρατήσουν το θέμα σε χαμηλούς τόνους και για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν και τα ανάλογα ερωτήματα.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ο μοναδικός από τους πολιτικούς αρχηγούς που έως τώρα, δηλώνει την πρόθεση του να συνεχιστούν οι ανασκαφές. 
Και όλα αυτά εν αναμονή και των επιστημονικών ανακοινώσεων από την ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη.
 
Γ.Ρ: «Πρόεδρε θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στον Τύμβο Καστά ;Η κυβέρνηση το 2014 ανέδειξε ένα μοναδικό σε μέγεθος και ακέραιο Μακεδονικό τάφο»
B.M:«Θα τις συνεχίσουμε φυσικά και θα τις συνεχίσουμε»
Γ.Ρ: «Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν υπέρμαχος αυτής της προσπάθειας»
Β.Μ: «Και το ρωτάς… θα συνεχίσουμε, θα συνεχίσουμε…»
Γ.Ρ: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους οκτώ μήνες δεν έκανε τίποτε απολύτως. Εσείς τι θα κάνετε;»
Β.Μ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πολλά δεν έκανε»
Γ.Ρ: «Επιπλέον πολέμησε τους επιστήμονες της ανασκαφής»
Β.Μ: «Εγώ δεν τους αμφισβητώ, σέβομαι την ομάδα της ανασκαφής»
Γ.Ρ: « Αν εκλεγείτε δεσμεύεστε για τη συνέχιση των ανασκαφών στον τύμβο Καστά;»
Β.Μ: «Θα στηρίξω και όλα τα έργα στην Αμφίπολη»
Η πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το μνημείο της Αμφίπολης θεωρείται ως μια προσπάθεια προσχεδιασμένης υποβάθμισης του, με αποκορύφωμα το πόρισμα που υπέγραψαν η Αγγελική Κοτταρίδη και η Τζένη Βελένη υπό τις οδηγίες της Γ.Γ Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη. 
Οι τρεις κυρίες υποστηρίζουν ότι το μνημείο είναι Ρωμαϊκό κτίριο ενώ η ανασκαφέας το χρονολογεί στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρήθηκε τους τελευταίους οκτώ μήνες θεωρείται καθαρά διχαστικό εγχείρημα και προδιαγράφεται ήδη μια αλλαγή της πολιτικής αντιμετώπισης των ανασκαφών στον τύμβο Καστά.
του Γιώργου Ροδάκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου